Odwołania do ograniczeń

Witam

Zaczynam używać odniesień do wiązań na częściach, aby automatycznie umieszczać je podczas wstawiania. Działa bardzo dobrze
Na nakrętce utworzyłem odniesienie do wiązania na krawędzi, które pozwala automatycznie utworzyć współosiowość i zbieżność.
Chciałbym, aby ograniczenia całkowicie zamknęły pomieszczenie.
Czy istnieje możliwość ustawienia odniesienia naprężenia w celu zablokowania obrotu współosiowości?

Z góry dziękuję za pomoc

Myślę, że nie, w przeciwnym razie też interesuje mnie ta sztuczka!
Na razie lockdown jest zakończony po fakcie.

Witaj @jdardaine,
Nie wiem, czy to może ci pomóc, ale w zestawie globalnym można kliknąć prawym przyciskiem myszy na ograniczenia i kliknąć zablokuj wszystko.
Wszystkie naprężenia współosiowe w zespole zostaną wtedy zablokowane obrotowo. Rozwiązanie, które nie jest jednak bezpośrednio automatyczne!

3 polubienia

Interesuje mnie również, czy znajdziesz inne rozwiązanie dla zamka obrotowego... :thinking:
Nadal możliwe jest utworzenie nowego odniesienia do wiązania dla płaszczyzny/symetrii płaskiej, ale byłoby to cofnięcie się o 10 lat :upside_down_face:

1 polubienie

Dobry wieczór

To tak proste, jak kliknięcie ograniczenia tutaj:

Wersja 2020 z dodatkiem SP5.0

Z drugiej strony, wydaje się, że opcja of nie istnieje w odwołaniach do ograniczeń. Jest to poniekąd zrozumiałe, ponieważ odwołania do wiązań są elementami geometrycznymi, a nie rzeczywistymi ograniczeniami.
SW musiałby zmienić zachowanie odwołań do ograniczeń podczas wstawiania, aby móc dodać opcję

1 polubienie

Dzięki za wskazówkę @d_payen , nie wiedziałem, że działa zablokowanie całego obrotu poprzez kliknięcie folderu:
image

2 polubienia

Tak samo jest ze mną samym.

Z drugiej strony, ta opcja może szybko umieścić pasmo, ponieważ znacznie zwiększasz liczbę ograniczeń, więc ryzyko pojawienia się czerwieni w pewnym momencie drzewa:
Jeśli część jest już całkowicie ograniczona i zablokujesz obrót jej ograniczenia współosiowości, logicznie rzecz biorąc, ryzyko, że wpadnie ona w lizaka, gwałtownie wzrasta przy najmniejszej modyfikacji części.

Czy masz jakieś praktyczne uwagi na ten temat @d_payen ?

Witam

Ustawienie odniesień do ograniczeń umożliwia zablokowanie obrotu począwszy od SW2024:

Ale @froussel słusznie:

Jak mówi @d_payen :

Zaletą tego rozwiązania jest to, że SW zablokuje obroty naprężeń tylko wtedy, gdy blokada nie spowoduje nadmiernego naprężenia zespołu.

2 polubienia

Witam

Dziękujemy za tę opinię. Nadal jesteśmy w wersji z 2023 roku.
Mówi się o zmianie wersji. Pospieszymy się i zrobimy to w tym przypadku.

Wypróbowałem oferowaną przez @d_payen opcję, aby zablokować wszystkie koncentryczne jednocześnie.
Nie wszędzie generuje kolor czerwony. Blokada obrotu jest stosowana tylko wtedy, gdy nie powoduje nadmiernego naprężenia. Oprogramowanie radzi sobie z nim samodzielnie.
Działa bardzo dobrze.
Tym razem jest to dobrze przemyślane do końca...

4 polubienia