Witam
Zaczynam używać odniesień do wiązań na częściach, aby automatycznie umieszczać je podczas wstawiania. Działa bardzo dobrze
Na nakrętce utworzyłem odniesienie do wiązania na krawędzi, które pozwala automatycznie utworzyć współosiowość i zbieżność.
Chciałbym, aby ograniczenia całkowicie zamknęły pomieszczenie.
Czy istnieje możliwość ustawienia odniesienia naprężenia w celu zablokowania obrotu współosiowości?
Z góry dziękuję za pomoc
Myślę, że nie, w przeciwnym razie też interesuje mnie ta sztuczka!
Na razie lockdown jest zakończony po fakcie.
Witaj @jdardaine,
Nie wiem, czy to może ci pomóc, ale w zestawie globalnym można kliknąć prawym przyciskiem myszy na ograniczenia i kliknąć zablokuj wszystko.
Wszystkie naprężenia współosiowe w zespole zostaną wtedy zablokowane obrotowo. Rozwiązanie, które nie jest jednak bezpośrednio automatyczne!
3 polubienia
Interesuje mnie również, czy znajdziesz inne rozwiązanie dla zamka obrotowego... 
Nadal możliwe jest utworzenie nowego odniesienia do wiązania dla płaszczyzny/symetrii płaskiej, ale byłoby to cofnięcie się o 10 lat 
1 polubienie
Dobry wieczór
To tak proste, jak kliknięcie ograniczenia tutaj:
Wersja 2020 z dodatkiem SP5.0
Z drugiej strony, wydaje się, że opcja of nie istnieje w odwołaniach do ograniczeń. Jest to poniekąd zrozumiałe, ponieważ odwołania do wiązań są elementami geometrycznymi, a nie rzeczywistymi ograniczeniami.
SW musiałby zmienić zachowanie odwołań do ograniczeń podczas wstawiania, aby móc dodać opcję
1 polubienie
Dzięki za wskazówkę @d_payen , nie wiedziałem, że działa zablokowanie całego obrotu poprzez kliknięcie folderu:

2 polubienia
Tak samo jest ze mną samym.
Z drugiej strony, ta opcja może szybko umieścić pasmo, ponieważ znacznie zwiększasz liczbę ograniczeń, więc ryzyko pojawienia się czerwieni w pewnym momencie drzewa:
Jeśli część jest już całkowicie ograniczona i zablokujesz obrót jej ograniczenia współosiowości, logicznie rzecz biorąc, ryzyko, że wpadnie ona w lizaka, gwałtownie wzrasta przy najmniejszej modyfikacji części.
Czy masz jakieś praktyczne uwagi na ten temat @d_payen ?
Witam
Ustawienie odniesień do ograniczeń umożliwia zablokowanie obrotu począwszy od SW2024:
Ale
@froussel słusznie:
Jak mówi @d_payen :
Zaletą tego rozwiązania jest to, że SW zablokuje obroty naprężeń tylko wtedy, gdy blokada nie spowoduje nadmiernego naprężenia zespołu.
2 polubienia
Witam
Dziękujemy za tę opinię. Nadal jesteśmy w wersji z 2023 roku.
Mówi się o zmianie wersji. Pospieszymy się i zrobimy to w tym przypadku.
Wypróbowałem oferowaną przez @d_payen opcję, aby zablokować wszystkie koncentryczne jednocześnie.
Nie wszędzie generuje kolor czerwony. Blokada obrotu jest stosowana tylko wtedy, gdy nie powoduje nadmiernego naprężenia. Oprogramowanie radzi sobie z nim samodzielnie.
Działa bardzo dobrze.
Tym razem jest to dobrze przemyślane do końca...
4 polubienia