Symulacja przepływu turbiny wiatrowej w regionie obrotowym Solidworks

Cze wszystkim

Oto moje pytanie: próbuję zasymulować za pomocą symulacji przepływu turbinę wiatrową (każdy model nie jest ważny)

Zaczynam jednak wątpić w wykonalność mojej próby, ale będę potrzebował więcej informacji na temat regionu w rotacji.

Oto mój problem:

Staram się, aby oprogramowanie zrozumiało, że to wiatr będzie napędzał łopaty mojej turbiny wiatrowej. Problem w tym, że nie znam żadnej funkcji, która mogłaby spełnić tę rolę.

Czy to parametry w "obszarze obrotowym" muszę zmienić, czy jest to kreator symulacji przepływu i sprawdzenie bardzo konkretnych parametrów.

Moim celem jest być w stanie określić ilościowo prędkość obrotową i, jeśli to możliwe, moment rozruchowy (ale myślę, że mogę o nim zapomnieć haha). Dla koneserów staram się określić TSR (Tip Speed Ration) różnych turbin wiatrowych.

Mam nadzieję, że mój chodnik jest zrozumiały

Nie wahaj się zapytać mnie o więcej szczegółów, jeśli to konieczne

Z góry dziękuję za pomoc ;-)

Witam @ Néophyte_SWFS

To, co mówisz, jest całkiem zrozumiałe! ale moje skromne doświadczenie na tym forum pozwoliło mi zobaczyć, że specjalistów od FlowSimulation jest bardzo mało.

Zauważ, że to, o co prosisz, mieści się całkowicie w ciągach symulacji przepływu, ale problem będzie polegał przede wszystkim na tym, aby mieć niklowe profile śmigieł, a to jest znacznie trudniejsze.

Dlatego nie zdziw się, jeśli nie ma wielu odpowiedzi, ponieważ nie są one związane z Betz Limit. Ale są dżule, w których jest więcej strat i mniej odpowiedzi.

Betz wygląda (jak mówią turbiny wiatrowe)

PS: masz wiele przykładów na youtube dla regionów rotacyjnych

https://www.youtube.com/watch?v=PwX7bJXSP5Q

Cześć Zozo_mp

Dziękuję za odpowiedź. Dużo korzystałem z obszarów wirujących i wyraźnie, poza podaniem informacji do oprogramowania, że śmigło się obraca, wytwarza podciśnienie i zasysa płyn, nie udało mi się zrobić tego, co chciałem (a mianowicie, że to wiatr napędza turbinę wiatrową). Zasadniczo płyn, który obracałby "obracający się regin", a nie na odwrót, ahah ^^.

Ponieważ przeszedłem przez wiele samouczków, nie mogę znaleźć mojej aplikacji :'(

PS: Widziałem twój film i obawiam się, że nie zrozumiałem dobrze, od 10:30 facet stosuje prędkość 20 m/s... Czy to moja aplikacja? x) przepraszam, ale moje ustne rozumienie języka angielskiego jest poniżej poziomu 0

CDLT powiedział:

Witaj Néophyte_SWFS

A więc "  szczypce do kota"!

To powiedziawszy, duch symulacji przepływu i modelowania przepływu przepływów za pomocą, aby nadać dynamiczną stronę, "obracającemu się obszarowi", który pozwala, jak wiadomo, zobaczyć, jak zachowuje się przepływ (cząstki), gdy obiekt nie jest statyczny, ale porusza się. Oto kształt helisy w przestrzeni.

Zwróciłem panu uwagę, że w odniesieniu do tego, co chce pan zrobić, a mianowicie [[ Moim celem jest ilościowe określenie prędkości obrotowej i, jeśli to możliwe, momentu rozruchowego ]], że głównym problemem byłoby posiadanie bardzo ścisłych profili skrzydeł, zwłaszcza jeśli chce się porównać różne modele turbin wiatrowych. Zwłaszcza, że zauważysz, że aby zatrzymać lub spowolnić turbinę wiatrową, wystarczy zmienić orientację końcówki łopaty o kilka stopni.

Dlatego wydaje mi się, że lepiej byłoby spojrzeć na MECAFLUX  HELICIEL , który jest naprawdę do tego stworzony.

Niech Eolus, syn Posejdona, pomoże ci w twoim projekcie.

Pozdrowienia

ahah dziękuję za odpowiedź,

Niestety moja szkoła nie ma helikoptera mechaflux^^, ale znam to oprogramowanie, którego pożądam.

szkoda, że inaczej sobie poradzę, jestem pewien, że znajdę sposób na oszukanie oprogramowania =D

Dziękuję za poświęcenie mi czasu w każdym razie i życzę powodzenia ;)

plus =)

Pozdrowienia

1 polubienie