Częściowo pracujemy nad programem AUTOCAD LT 2014 i kiedy wykonujemy rysunki, umieszczamy informacje poza ramką wydruku (w naszych modelach) w celu szybkiego ponownego wykorzystania. Po prostu ta część jest szara, a tekst oraz kursor myszy stają się niewidoczne.
Czy możliwa jest zmiana tego koloru nawet za pośrednictwem rejestru, innego niż na lub szary z opcją/wyświetlaniem/ zaznaczaniem lub odznaczaniem "Pokaż tło papieru"
Ta technika modyfikuje cały kolor tła, a nie tylko na zewnątrz, więc uważaj, aby nie uzyskać tła w tym samym kolorze co linie.
Z drugiej strony trudno mi zrozumieć, dlaczego zewnętrzna strona obszaru drukowania jest szara, podczas gdy w Autocad, ogólnie rzecz biorąc, obszar wydruku jest definiowany przez użytkownika.
O ile mi wiadomo, nie ma możliwości zmiany koloru tła zakładek w przestrzeni papieru. Jedynym kolorem, który można dostosować, jest kolor papieru w menu "Opcje", zakładka "Widok", "Kolory... " z zaznaczonym polem wyboru "Pokaż tło papieru".
Po szybkim przeszukaniu i przejrzeniu rejestru nie sądzę, aby było to możliwe! Przepraszam.
Z drugiej strony, po ponownym przeczytaniu swojego problemu, powinieneś wiedzieć to:
Jeśli ustawisz kolor papieru (obszar drukowania) na biały (domyślnie), kursor, a także "standardowy" kolor (biały lub w zależności od kontekstu) automatycznie zmienią się na .
Jeśli ustawisz kolor papieru na , suwak oraz "standardowy" kolor automatycznie zmienią się na biały.
Jeśli zastosujesz inny kolor, suwak nie zmieni koloru.
Problem z wyświetlaniem kursora poza obszarem wydruku można łatwo rozwiązać, przypisując mu inny kolor (parametr "Celownik").
Z kolei w przypadku tekstów mają one kolor warstwy, do której są dołączone, chyba że jest to narzucone (inne niż "DuCalque" lub "DuBloc"). Następnie należy zmienić kolor warstwy zawierającej teksty.
Osobiście zachowuję domyślne kolory, z wyjątkiem "Jednolitego tła" Przestrzeni Obiektów 2D, które zmieniam na białe. Z tą konfiguracją nie mam żadnych problemów. Moje rozumowanie jest takie, że jeśli nie widzisz dobrze na ekranie, nie zobaczysz tego lepiej na papierze. Moim zdaniem jest to najprostsze i najbardziej praktyczne.