Dopasowanie kolorów na zewnątrz mapy bazowej programu AUTOCAD LT

Cze wszystkim

Częściowo pracujemy nad programem AUTOCAD LT 2014 i kiedy wykonujemy rysunki, umieszczamy informacje poza ramką wydruku (w naszych modelach) w celu szybkiego ponownego wykorzystania. Po prostu ta część jest szara, a tekst oraz kursor myszy stają się niewidoczne.

Czy możliwa jest zmiana tego koloru nawet za pośrednictwem rejestru, innego niż na lub szary z opcją/wyświetlaniem/ zaznaczaniem lub odznaczaniem "Pokaż tło papieru"

Z góry dziękuję za zwrócenie uwagi na tę prośbę.

SLT

LAOTAŃSKI

aamirault@spl-france.com

Witam

Odpowiedź dla AutoCADa, ale może działa też dla wersji LT:

Narzędzia > Opcje > Wyświetlanie kolorów > > tła (przetłumaczone z języka angielskiego, więc nazwy mogą się różnić)

Ta technika modyfikuje cały kolor tła, a nie tylko na zewnątrz, więc uważaj, aby nie uzyskać tła w tym samym kolorze co linie.

Z drugiej strony trudno mi zrozumieć, dlaczego zewnętrzna strona obszaru drukowania jest szara, podczas gdy w Autocad, ogólnie rzecz biorąc, obszar wydruku jest definiowany przez użytkownika.

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma możliwości zmiany koloru tła zakładek w przestrzeni papieru. Jedynym kolorem, który można dostosować, jest kolor papieru w menu "Opcje", zakładka "Widok", "Kolory... " z zaznaczonym polem wyboru "Pokaż tło papieru".

Klasa A+

Aby być może rozwiązać Twój problem, oto jak osobiście  konfiguruję przestrzeń papieru :

• Kolor papieru zostawiam biały (domyślnie)
  • Zawsze zaznaczam pole wyboru "Pokaż style ścieżek" w oknie układu , aby uzyskać ostateczne renderowanie.

Ponieważ tło jest jasnoszare, wszystkie obiekty są widoczne w obszarze papieru nawet poza obszarem kreślenia.

Proszę bardzo.

Eryk R.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.

Czy nie ma klucza rejestru, który pozwoliłby ci zmienić to szare tło na inne.

Z góry dziękuję za uwagę, jaką poświęci mi pan na moją prośbę.

Miłego dnia wszystkim

Witaj aamirault,

Po szybkim przeszukaniu i przejrzeniu rejestru nie sądzę, aby było to możliwe! Przepraszam.

Z drugiej strony, po ponownym przeczytaniu swojego problemu, powinieneś wiedzieć to:

• Jeśli ustawisz kolor papieru (obszar drukowania) na biały (domyślnie), kursor, a także "standardowy" kolor (biały lub w zależności od kontekstu) automatycznie zmienią się na .

• Jeśli ustawisz kolor papieru na , suwak oraz "standardowy" kolor automatycznie zmienią się na biały.

• Jeśli zastosujesz inny kolor, suwak nie zmieni koloru.

Problem z wyświetlaniem kursora poza obszarem wydruku można łatwo rozwiązać, przypisując mu inny kolor (parametr "Celownik").

Z kolei w przypadku tekstów mają one kolor warstwy, do której są dołączone, chyba że jest to narzucone (inne niż "DuCalque" lub "DuBloc"). Następnie należy zmienić kolor warstwy zawierającej teksty.

Osobiście zachowuję domyślne kolory, z wyjątkiem "Jednolitego tła" Przestrzeni Obiektów 2D, które zmieniam na białe. Z tą konfiguracją nie mam żadnych problemów. Moje rozumowanie jest takie, że jeśli nie widzisz dobrze na ekranie, nie zobaczysz tego lepiej na papierze. Moim zdaniem jest to najprostsze i najbardziej praktyczne.

Ale hej, to i tak moje zdanie... ;o)

Klasa A+

Eryk R.

Witam, oto odpowiedź dla AutoCAD 2015 (nie mam 2014 do testowania). Tak, możesz zmienić kolor tapety prezentacji, jak pokazano w załączniku.

autocad-2015-couleur-fond-ecran.png

Witam

Wygląda na to, że to nowość na 2015 rok!

W 2014 r. taka możliwość nie istnieje.

Miłego dnia.

1 polubienie

Witam

Bardzo dziękuję za czas, który poświęciliście na udzielenie mi odpowiedzi.

Powodzenia.

SLT

LAOTAŃSKI

Witaj AAT,

Idealnie byłoby, gdybyś zamknął rozmowę, zatwierdzając odpowiedź ;o)

Cieszę się, że ci pomogłem.

EricR powiedział:

Wygląda na to, że opcję zmiany tego koloru można łatwo znaleźć w opcjach... od wersji 2015, jak pokazuje ten film z Autodesk. 

Witam

Postępowałem zgodnie z poniższymi wskazówkami w wersji LT 2014 i znalazłem te same ustawienia, jak wyjaśniono dla wersji 2015.

Aby to zrobić, musisz wybrać odpowiedni interfejs (klasyczny AutoCAD LT)

Tam w menu Narzędzia znajdujemy zakładkę "Opcje", następnie Wyświetlacz i tak dalej.

Pozdrawiam

Vincent.

Witam

Dla mnie negatywne! Nawet w trybie klasycznym, zarówno w programie AutoCAD LT 2014, jak i AutoCAD 2014.

Czy na pewno masz 2 ustawienia tła?

Klasa A+