Ustawienia symulacji

Witam wszystkich, dokonałem kilku ustawień w opcjach symulacji, ale niektóre ustawienia wracają do wartości domyślnych, muszę je za każdym razem przerabiać niektóre ustawienia menedżera funkcji, jak w tym przykładzie:

Czy masz rozwiązanie, aby zachować moje ustawienia w pamięci,
Wersja 2025SP3 SaaS, z góry dzięki

Witam

Wtedy
image

I zwykle wszystkie twoje nowe badania będą uwzględniać te parametry

(cóż, to jest ' normalna ' symulacja w V2020, w SAAS możliwe, że jest inna/nie istnieje)

Witam;

Nie mam tego typu problemów w Solidworks 2022... :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ale, w żadnym przypadku, zapisz ustawienia Solidworks (sldreg).
Ustawienia symulacji mogą być zawarte w nowych wersjach...

A w najgorszym przypadku będziesz mieć ostatnią kopię zapasową na wypadek gwałtownego awarii (zawsze może się to przydać po rozpoczęciu symulacji) :sweat_smile:

Dziękuję za radę, od kilku lat zajmuję się statyką, ale było to punktualne, płaciłem za każdym razem, ale teraz jest to bardziej powtarzalne i tracę czas na robienie pięknych raportów trochę zwulgaryzowanych jednostkami, które dobrze sobie radzą... Dzięki Wam obojgu przetestuję maksymalnie 2 ograniczenia :slightly_smiling_face:

dla jednostek jest OK, ale nie mogę domyślnie zachować rzeczywistych ustawień skali oraz adnotacji max i min, oto co mówi bot:

Dobra, dzięki za wyjaśnienie. Wygląda na to, że w SolidWorks Simulation 2025 ustawienie, którego szukasz (skala rzeczywista i automatyczne wyświetlanie adnotacji min/max) nie jest możliwe do zarządzania bezpośrednio za pomocą "Opcji domyślnych". Oto, co ujawniają najbardziej aktualne źródła:

1. Adnotacja (min/max) i ustawienia skali odkształcenia

• Adnotacje minimalne/maksymalne : można je włączać i wyłączać za pomocą menedżera właściwości PropertyManager Opcje wykresu. Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę ścieżki (lub kliknij dwukrotnie legendę), a następnie zaznacz opcje Pokaż adnotację minimalną i Pokaż adnotację maksymalną.
    Pomoc online SolidWorks
  • Skala rzeczywista : Aby wyświetlić deformację w skali 1:1, opcja " Skala deformacji " musi zostać ręcznie zmieniona z wykresu. Domyślnie SolidWorks używa " Automatycznie ", co często wyolbrzymia zniekształcenia. Dlatego musi zostać zmieniony na " True Scale ", aby uzyskać wymiarowo poprawne odwzorowanie.
    Kilku użytkowników wspomniało o tym, jak tutaj na Reddicie:

« Ustaw skalę od automatycznej do rzeczywistej. A kiedy go animujesz, zobaczysz jego rzeczywistą deformację. »
Reddit (Reddit)

2. Dlaczego nie możesz znaleźć tych ustawień w opcjach domyślnych ?

Zgodnie z oficjalnymi dokumentami, menu Opcje > symulacji pozwala na ustawienie parametrów globalnych (jednostki, lokalizacja wyników, automatyczne wykresy, format wykresu itp.), ale nie obejmuje parametrów adnotacji ani skali deformacji wykresów.
Pozwalają one np. na zdefiniowanie typów automatycznie generowanych wykresów (, , Displacement1itp.) czy formatu wyświetlanych danych (scientific, liczba miejsc po przecinku...), ale nie aspektu wizualnego, takiego jak pełnowymiarowe deformacje czy adnotacje.Stress1
1Bibliotekastudylib.net

3. Ocena i podejście do każdej nowej trasy

Opcja Gdzie to ustawić Automatyczne przypomnienie o przyszłych utworach?
Pokaż adnotacje minimalne/maksymalne Opcje wykresu (kliknij prawym przyciskiem myszy lub kliknij dwukrotnie legendę) Nie, do zaznaczenia na każdej trasie
Skala deformacji Właściwości skali, zmień z " Automatycznej " na " Prawdziwą skalę " Nie, do modyfikacji dla każdej trasy

Wniosek : Obecnie nie ma możliwości automatycznego zastosowania tych ustawień (prawdziwa skala + adnotacje) do wszystkich nowych ścieżek za pomocą ustawień domyślnych. Więc za każdym razem będziesz musiał zastosować je ręcznie.

4. Praktyczna wskazówka

Aby uniknąć konieczności wracania za każdym razem do tej samej ścieżki:

1. Po wyświetleniu ścieżki kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę wykresu lub kliknij dwukrotnie legendę.
  2. Na wykresie opcji zaznacz opcję Pokaż adnotację minimalną i Pokaż adnotację maksymalną.
  3. Ręcznie zmienia skalę deformacji na Skala prawdziwa.
  4. Jeśli masz kilka stożków do wykonania (naprężenie, przemieszczenie...), możesz skopiować te ustawienia do każdego z nich za pomocą przycisku Edytuj definicję lub ponownie użyć metody.

Cześć @Scofield , Nie jest to zbyt dalekie od odpowiedzi, której udzieliłem wcześniej:

Witaj Froussel, rzeczywiście nie kliknąłem na " tracé "... dziękuję za pomoc :+1: