Czy istnieje sposób na zresetowanie orientacji komponentu, który został obrócony (ręcznie lub ruchem)?
O ile w przypadku pozycji, " ruch " odsłania jasne i edytowalne współrzędne, o ile w przypadku obrotu " obrót " nie ujawnia żadnej wartości bezwzględnej.
Jak więc umieścić komponent z powrotem po prawej stronie? Mogę bawić się wyrównanymi ograniczeniami, ale hej, jeśli jest polecenie lub miejsce, w którym można ustawić obrót bezwzględny zamiast względnego, wolę.
Tak więc, aby być bardziej konkretnym, mam kule, które są ograniczone, ale z jakiegoś powodu (nieudane manipulacje) jedna z kulek nie powróciła do swojej początkowej orientacji, w przeciwieństwie do pozostałych 3 kwadratów. Chciałbym postawić go z powrotem na nogi i móc je łatwo wyprostować, jeśli to się powtórzy. I bardziej ogólnie, aby móc edytować obrót komponentów według wartości bezwzględnych. Krótko mówiąc, jeśli pojmę [0; 0; 0] Odzyskuje swoją pierwotną orientację. To trochę jak z bazą 3D...
Przypominamy, że ograniczenie uznane za ważne może zostać przemianowane i zapisane w folderze drzewa tworzenia, co jest przydatne, aby nie zgubić go w masie całości.
Chodzi o to, że moje kulki muszą pozostać mobilne, aby ślizgać się i toczyć po prętach. Z tą różnicą, że przy próbie przesunięcia słabo powiązanych komponentów, niektóre komponenty mogą znaleźć się w nieprawidłowych pozycjach i orientacjach, gdy złożenie powróci do pozycji neutralnej. Kulki są ograniczone w ruchu, ale nie w ich rotacji, więc piłka nadal znajduje się na szynach, ale jeśli nie wróci do swojej dokładnej pozycji, jak tutaj, musisz ją wyśrodkować ręcznie, nie ma problemu, ale rotacja pozostaje tak, jak się toczyła i nie mogę " ponownie wyśrodkować " orientacji. Krótko mówiąc, wszystko po to, aby powiedzieć, że jeśli mogę uniknąć przechodzenia przez ograniczenia, aby wyprostować najmniejszy obiekt... Liczyłem na opcję przynajmniej jednym kliknięciem, ale myślę, że tylko makro będzie w stanie to zrobić.
Jeśli kulka musi być w stanie nadal swobodnie się poruszać, a ograniczenia są wystarczająco dobrze wykonane, aby mogła pozostać w swojej obudowie, jaki jest sens prawidłowego zorientowania płaszczyzn kulek? Dla mnie żadnego.
Jeśli potrzebujesz tych płaszczyzn do wykonywania cięć, w najgorszym przypadku zawsze możesz utworzyć płaszczyzny zorientowane według własnego uznania i przechodzące na przykład przez początek marmuru.
@froussel Przyznam, że też nie rozumiałem celu, regularnie pracuję z rolkami w moich zespołach i pozostawiam im swobodę obracania się wokół własnej osi, ponieważ nie ma to żadnego wpływu wizualnego/technicznego. Ale myślę, że jest dobry powód, dla którego tak bardzo @Sylk nam się tym zastanawiać
Zilustrowałem moją prośbę marmurem w kontekście, ale w rzeczywistości nie ma to znaczenia. Niezależnie od tego, czy są to ograniczenia, czy nie, interes polega na tym, aby móc zresetować komponent do 0, niezależnie od tego, jaki jest i jaki jest powód, bez konieczności usuwania go w celu ponownego zaimportowania.
Na przykład w 3DsMax możesz poznać i ręcznie ustawić stopień obrotu na każdej osi obiektu, DLACZEGO NIE Solidworks? A jeśli może, to w jaki sposób? To jest całe pytanie.
Właśnie stało się tak z powodu ograniczeń podczas budowy lub źle wykonanej