Witam
Chciałbym wiedzieć, czy w Solidworks możliwe było utworzenie relacji "Równanie" tak, aby wymiary były identyczne między 2 różnymi płaszczyznami?
Dziękuję.
Witam
Chciałbym wiedzieć, czy w Solidworks możliwe było utworzenie relacji "Równanie" tak, aby wymiary były identyczne między 2 różnymi płaszczyznami?
Dziękuję.
Oczywiście.
Wyświetl swoje żebra, a następnie wybierz 2 żebra, kliknij prawym przyciskiem myszy i "Połącz żebra"
Lub kliknij jedną z 2 stron, a następnie wpisz jako wartość = i kliknij lewym przyciskiem myszy wybrzeże, do którego się odnosi.
Uważaj, ponieważ wymiary nie znajdują się na tej samej części, chcę utworzyć relację między 2 wymiarami w 2 różnych plikach części.
Jeśli elementy są w tym samym zespole, nie ma problemu, zrób to jako moja pierwsza odpowiedź.
W przeciwnym razie w równaniu musisz zaznaczyć = i umieścić nazwę żebra drugiego elementu, dodając na końcu @nomdelapièce
Przykład: =D4@Esquisse3@piecex.share
Problem polega jednak na tym, że wybrzeża, które będzie pod kontrolą, nie da się zmienić. Ocena "główna" będzie musiała zostać zmodyfikowana
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest utworzenie równania, takiego jak na przykład x=25mm, i wyeksportowanie tego pliku równania w tekście. Następnie zaimportuj plik tekstowy do pliku drugiej części, aby mieć to samo równanie z tą samą stroną, która będzie szara, ponieważ będzie połączona.
W wartości oceny musisz umieścić następującą składnię:
="D1@Esquisse1@xxx.SLDPRT"
lub w przypadku wymiaru wynikającego z przejścia:
="D1@Esquisse1@xxx.SLDASM"
Pozwólcie, że podsumuję.
Idź do swojego pokoju 1, w równaniach i dodaj zmienną globalną, którą nazwij jak chcesz.
Powiedz tej zmiennej, aby była równa wynikowi D1 (X=D1@esquisse1)
Następnie eksportujesz jako plik tekstowy z zachowaniem linków.
Następnie idziesz do swojego pokoju 2, do równań i robisz "import"
Plik tekstowy z części 1 jest importowany.
Oba wybrzeża muszą mieć tę samą nazwę. D1@esquisse1 na przykład, w przeciwnym razie będziesz zirytowany, jak sądzę.
W najgorszym przypadku wyślij swoje 2 sztuki, poszukam.
@Bart,
Nie zgadzam się z tobą. Obie strony mogą mieć zupełnie różne nazwy. Nie stanowi to żadnego problemu.
Osobiście "klikam dwukrotnie" na szkic docelowy, pojawiają się wtedy wymiary. "Klikam dwa razy" na kursy, które mnie interesują. Następnie w wartości wpisuję bezpośrednio składnię, którą wskazałem powyżej.
Wtedy wszystko działa prosto
Tak, mała stopa, to właśnie wyjaśniłem mu powyżej, ale to nie działa z nim
Normalnie w równaniu brakuje cudzysłowów.
Edycja: Jest to również składnia określona przez Petitpied.
Nawiasem mówiąc, małe pytanie, bo nigdzie o tym nie wspominam. Ale te dwie części nie mogą w ogóle znajdować się w tym samym pliku?
Jeśli te dwa utwory @Mathieu ANGER nie znajdują się w tym samym repertuarze, czy nie będzie to dla niego problemem?
@coin34coin
Tak więc po wykonaniu kilku testów musisz:
- Albo rzeczywiście, że utwory są w tym samym repertuarze.
lub
- Albo oba są otwarte w momencie pisania równania. Następnie zatrzymują link po zamknięciu.
Cudzysłów, dla mnie miało to sens ^^ =)
Bez względu na to, ile robię tak, jak mi powiedziałeś, nic tam nie ma, a oba pliki są otwarte i znajdują się w tym samym folderze.
Więc teraz suszę!! Nie widzę, gdzie może być pb. Wydaje mi się, że wszystko jest w porządku...
Czy możliwe jest udostępnienie dwóch plików, o których mowa, abyśmy mogli się im przyjrzeć?
Jeśli umieścisz ".part" na końcu równania zamiast ".sldprt", to nie zadziała?
Nie, Bart, to nic nie zmienia, na początku próbowałem wszystkiego wielkimi literami, wszystkimi małymi literami, całą wielką literą. Nic nie pomaga.
Witam
Myślę, że niebezpiecznie jest atakować jeden plik bezpośrednio przez drugi.
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny plik tekstowy powiązany z tymi dwoma plikami, jak zaproponował na początku @Bart.
@+
Tak, myślę, że plik równań jest najlepszą rzeczą do zrobienia.
W przeciwnym razie, jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy, wstaw dwie części do złożenia, będziesz musiał po prostu utworzyć prostą formułę, wpisując =, a następnie klikając odpowiednią stronę.
Połączenia zostaną wykonane automatycznie, ponieważ części znajdują się w tym samym zespole