Prowadzę projekt badawczy na bloku aluminiowym, w którym znajduje się obieg wody.
Zasada jest prosta, mam blok aluminiowy, który jest pod kątem 20 stopni, chciałbym przepuścić wodę przez obwód wykonany w tym samym bloku aluminiowym pod kątem 3 stopni. na bloku aluminiowym znajduje się membrana PP o temperaturze początkowej 200 stopni. Moim celem jest zbadanie szybkości chłodzenia w funkcji położenia kanału wodnego itp.
Chciałbym wiedzieć, czy moje podejście jest właściwe.
Przede wszystkim do wytworzenia płynu wodnego używam symulacji przepływu, stawiam ciśnienie wlotowe 4 bary w ciśnieniu całkowitym (P0), następnie dla wylotu stawiam ciśnienie otoczenia równoważne ciśnieniu atmosferycznemu. Jak mogę zobaczyć spadek ciśnienia spowodowany moim obwodem? Mam wrażenie, że gdy uruchamiam symulację, automatycznie stawia ciśnienie otoczenia, że daję mu w moim obwodzie spadek ciśnienia o 3 bary.
Następnie przechodzę do modułu symulacji, we właściwościach projektu, więc umieszczam go w reżimie przejściowym, aby zobaczyć ewolucję w czasie i dodaję plik fld utworzony przez Flow-Simulation, a następnie dodaję moje warunki brzegowe temperatury.
Czy moja metoda jest dobra, aby mój płyn dobrze działał na chłodzenie w moim bloku?
Bardzo dziękuję za pomoc.