Zależność między symulacją przepływu a symulacją w Solidworks

Witam

Prowadzę projekt badawczy na bloku aluminiowym, w którym znajduje się obieg wody.

Zasada jest prosta, mam blok aluminiowy, który jest pod kątem 20 stopni, chciałbym przepuścić wodę przez obwód wykonany w tym samym bloku aluminiowym pod kątem 3 stopni. na bloku aluminiowym znajduje się membrana PP o temperaturze początkowej 200 stopni. Moim celem jest zbadanie szybkości chłodzenia w funkcji położenia kanału wodnego itp.

Chciałbym wiedzieć, czy moje podejście jest właściwe.

Przede wszystkim do wytworzenia płynu wodnego używam symulacji przepływu, stawiam ciśnienie wlotowe 4 bary w ciśnieniu całkowitym (P0), następnie dla wylotu stawiam ciśnienie otoczenia równoważne ciśnieniu atmosferycznemu. Jak mogę zobaczyć spadek ciśnienia spowodowany moim obwodem? Mam wrażenie, że gdy uruchamiam symulację, automatycznie stawia ciśnienie otoczenia, że daję mu w moim obwodzie spadek ciśnienia o 3 bary.

Następnie przechodzę do modułu symulacji, we właściwościach projektu, więc umieszczam go w reżimie przejściowym, aby zobaczyć ewolucję w czasie i dodaję plik fld utworzony przez Flow-Simulation, a następnie dodaję moje warunki brzegowe temperatury.

Czy moja metoda jest dobra, aby mój płyn dobrze działał na chłodzenie w moim bloku?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Możesz opublikować swoje pliki lub zrzuty ekranu

dla lepszego zrozumienia Twojego problemu

którą wersję oprogramowania posiadasz?

jeśli dobrze zrozumiałem, tworzysz aluminiową chłodnicę

który ma temperaturę otoczenia u podstawy 20°

masz w tej chłodnicy wężownice, przez które przepływa woda

ta woda ma wlot 3° i ciśnienie 4 bary

z wolnym wylotem, więc ciśnienie = przy ciśnieniu zewnętrznym

na zewnętrznej powłoce tej chłodnicy, przynajmniej z jednej strony

masz membranę  PP, która jest pod kątem 200°

jak to się dzieje (chyba przez wtrysk ;-) ) ), więc twoja forma, ponieważ myślę, że to pleśń, która jest

nie jest pod kątem 20°, ponieważ napełniona objętość ma określoną gęstość produktu i określoną temperaturę w czasie x, co daje moc opałową

Więc tak, moim skromnym zdaniem brakuje wielu informacji

zrzuty ekranu pliki są moim zdaniem mile widziane, aby poprawnie odpowiedzieć na swój problem

@+ ;-))

1 polubienie

Jeśli chcesz zobaczyć stratę ciśnienia, ustaw docelowy poziom ciśnienia na wejściu i wyjściu, co da ci spadek ciśnienia, robiąc różnicę.

Masz na myśli to, że używasz modułu symulacji Solidworks po module przepływu? O co chodzi? Moim zdaniem, jeśli dobrze zrozumiałem, co chcesz zrobić, potrzebujesz tylko przepływu, możesz też zrobić transient z przepływem.

Bądź bardziej precyzyjny, gdzie dokładnie jesteś w swoich ustawieniach?
Czy włączyłeś opcję przejściową w ustawieniach?
Wstawiłeś warunki początkowe...

Mam oczywiście opcję przejściową w ustawieniach

Jeśli chodzi o warunki brzegowe, które ustawiłem, oto one:

Całkowite ciśnienie 4 bar na wlocie przy 3 stopniach

Ciśnienie otoczenia: 1,013 bara przy 20 stopniach

Temperatura membrany na poziomie  200 stopni, co położyć jako ścianę?

Blok aluminiowy pod kątem 20 stopni, co postawić jako ścianę?

Jeśli chodzi o warunki początkowe, być może będę musiał pomylić początkowy i limity oprogramowania.

Cóż, TEN BRAVO, o którym mówisz, że ma lepszą odpowiedź

@ shark 599 czy możesz nam wyjaśnić, gdzie jest rozwiązanie?

W żadnym wypadku nie skutkuje to odpowiedzią

@+ ;-))

mając zrzuty ekranu w PW i przez jakiś czas nie kierując się twoim podejściem

a także poproś o zamieszczenie tych ekranów w wątku komunikacyjnym

Nie mogę znaleźć niczego przekonującego w twojej odpowiedzi

Jaki jest status twojego obliczenia kalorii do schłodzenia? (uziemienie twojego podkładu PP)

masa, temperatura i czas, to samo dotyczy chłodzenia, więc co by z tego wynikało, przepływ płynu tego wspomnianego chłodzenia, który + jest podporą twojej cewki wodnej, nie jest optymalny dla maksymalnej wymiany ciepła.

Wydaje mi się, że musisz jeszcze pomyśleć o swoim problemie