Witam
Chcę dodać do mojego szkieletu zawierającego parametry A i B ograniczenie, aby jeśli A jest większe niż 30, to B miało wartość 0. b jest ograniczony z zakresu od 0 do 360, a a od -30 do 90.
Czy ktoś ma pomysł?
Z góry bardzo dziękuję
Witam
Chcę dodać do mojego szkieletu zawierającego parametry A i B ograniczenie, aby jeśli A jest większe niż 30, to B miało wartość 0. b jest ograniczony z zakresu od 0 do 360, a a od -30 do 90.
Czy ktoś ma pomysł?
Z góry bardzo dziękuję
Witam, masz moduł wiedzy (KWA)?
Jeśli tak, musisz utworzyć reakcję (zmiana wartości na parametr A) i przejść przez a (parmetr b).
Wartość parametru użytkownika (-30; 90)
b wartość parametru użytkownika (0; 360)
B jest parametrem użytkownika ocenianym przez reakcję.
jeżeli "A" > 30 mm
{
'b'='b'
}
inaczej
{
'B'=0mm
Komunikat ("A jest mniejsze niż 30 mm, B przyjmuje wartość 0 mm")
}
Dostęp do modułu KWA
Używamy tego modułu, ponieważ nie możemy wprowadzić warunku "if" w formule.
OK, jeśli nie masz KWA, możliwe jest, w zależności od geometrii, którą pilotujesz, uzyskanie pożądanego zachowania za pomocą formuł.
Na poniższym rysunku utworzyłem w szkicu dwa wiązania dla tego samego elementu geometrii.
Jeden ma 0 mm (nieaktywowany), drugi powiązany z parametrem użytkownika B.
Parametr użytkownika Boolean zapewnia warunek A > 30
Następnie wystarczy skojarzyć stan aktywacji ograniczenia z parametrem logicznym.
jeden = Boulean
Drugi Nie (wartość logiczna).
Zniszczony duplikat
Witam
Nie mam modułu KWA, ale zrozumiałem i udało mi się skonfigurować inną technikę, którą mi dałeś. Dziękuję!
Mam jednak nowy mały problem: kąt, który chcę ustawić w bok, to kąt, który kontroluje orientację płaszczyzny względem osi. Więc nie mogę dodać nowego żeberka. Czy masz jakiś pomysł, co mógłbym zrobić? A może nie można ustawić 2 kątów, aby kontrolować orientację płaszczyzny?
Dziękuję bardzo
Witam
Nie mam modułu KWA, ale zrozumiałem i udało mi się skonfigurować inną technikę, którą mi dałeś. Dziękuję!
Mam jednak nowy mały problem: kąt, który chcę ustawić w bok, to kąt, który kontroluje orientację płaszczyzny względem osi. Więc nie mogę dodać nowego żeberka. Czy masz jakiś pomysł, co mógłbym zrobić? A może nie można ustawić 2 kątów, aby kontrolować orientację płaszczyzny?
Dziękuję bardzo
Witam
Załączam filmik, który opisuje rozwiązanie.
Jest to wykonalne bezpośrednio na płaszczyźnie, ale będzie bardziej wytrzymałe od linii prostej i poprzez przedefiniowanie płaszczyzny za pomocą dwóch linii prostych.
Na filmie ograniczam koniec linii do początku, a następnie dwa wiązania kąta.
Podczas filmu zapomniałem o ostatnim ograniczeniu prostopadłości między linią a osią, które musi zostać utworzone (aby usunąć ostatnie stopnie swobody).
Uwaga: Utworzyłem dwie linie, Ref-1 i Ref-2-przypadkowe. Ponieważ nie można utworzyć dwóch identycznych ograniczeń dla tych samych danych wejściowych.