Zależność między parametrami - Catia V5

Witam 

Chcę dodać do mojego szkieletu zawierającego parametry A i B ograniczenie, aby jeśli A jest większe niż 30, to B miało wartość 0. b jest ograniczony z zakresu od 0 do 360, a a od -30 do 90. 

Czy ktoś ma pomysł? 

Z góry bardzo dziękuję

Witam, masz moduł wiedzy (KWA)?

Jeśli tak, musisz utworzyć reakcję (zmiana wartości na parametr A) i przejść przez a (parmetr b).

Wartość parametru użytkownika (-30; 90)

b wartość parametru użytkownika (0; 360)

B jest parametrem użytkownika ocenianym przez reakcję.

jeżeli "A" > 30 mm

{
    'b'='b' 

}
inaczej 

{
    'B'=0mm

Komunikat ("A jest mniejsze niż 30 mm, B przyjmuje wartość 0 mm")

}

1 polubienie

Dostęp do modułu KWA

Używamy tego modułu, ponieważ nie możemy wprowadzić warunku "if" w formule.

1 polubienie

OK, jeśli nie masz KWA, możliwe jest, w zależności od geometrii, którą pilotujesz, uzyskanie pożądanego zachowania za pomocą formuł.

Na poniższym rysunku utworzyłem w szkicu dwa wiązania dla tego samego elementu geometrii.

Jeden ma 0 mm (nieaktywowany), drugi powiązany z parametrem użytkownika B.

Parametr użytkownika Boolean zapewnia warunek A > 30

Następnie wystarczy skojarzyć stan aktywacji ograniczenia z parametrem logicznym.

jeden = Boulean

Drugi Nie (wartość logiczna).

Zniszczony duplikat

Witam

Nie mam modułu KWA, ale zrozumiałem i udało mi się skonfigurować inną technikę, którą mi dałeś. Dziękuję! 

Mam jednak nowy mały problem: kąt, który chcę ustawić w bok, to kąt, który kontroluje orientację płaszczyzny względem osi. Więc nie mogę dodać nowego żeberka. Czy masz jakiś pomysł, co mógłbym zrobić? A może nie można ustawić 2 kątów, aby kontrolować orientację płaszczyzny? 

Dziękuję bardzo 

Witam

Nie mam modułu KWA, ale zrozumiałem i udało mi się skonfigurować inną technikę, którą mi dałeś. Dziękuję! 

Mam jednak nowy mały problem: kąt, który chcę ustawić w bok, to kąt, który kontroluje orientację płaszczyzny względem osi. Więc nie mogę dodać nowego żeberka. Czy masz jakiś pomysł, co mógłbym zrobić? A może nie można ustawić 2 kątów, aby kontrolować orientację płaszczyzny? 

Dziękuję bardzo 

Witam

Załączam filmik, który opisuje rozwiązanie.

Jest to wykonalne bezpośrednio na płaszczyźnie, ale będzie bardziej wytrzymałe od linii prostej i poprzez przedefiniowanie płaszczyzny za pomocą dwóch linii prostych.

Na filmie ograniczam koniec linii do początku, a następnie dwa wiązania kąta.

Podczas filmu zapomniałem o ostatnim ograniczeniu prostopadłości między linią a osią, które musi zostać utworzone (aby usunąć ostatnie stopnie swobody).

Uwaga: Utworzyłem dwie linie, Ref-1 i Ref-2-przypadkowe. Ponieważ nie można utworzyć dwóch identycznych ograniczeń dla tych samych danych wejściowych.

contraintes.mp4