Łączenie 2 szkiców za pomocą krzywej jako ścieżki

Witam

Wykonuję poręcz na schody płaskie 50x10, dla części gięcia nie mogę się upewnić, że skręt powierzchni pozostaje taki sam wzdłuż trajektorii, aby prawidłowo dostać się do mojego pierwszego słupka. Stworzyłem szkic na ostatnim słupku, w miejscu, w którym chciałbym, aby kończyła się moja poręcz, ale jak to wszystko połączyć?

poprzez wygładzenie powinno to zrobić

@+

2 polubienia

Witam

Rozwiązaniem byłoby wykonanie wygładzenia poprzez zdefiniowanie jako trajektorii odcinka znajdującego się na osi schodów z wysokością schodów jako jego długością, a następnie jako profilu odcinka poręczy, przy czym profil ten jest rysowany na szkicu przechodzącym przez oś. Domyślne ustawienia nic nie dają, ale jeśli przejdziesz do opcji i poszukasz tych dotyczących skręcania, zastosuj stopień schodów, na przykład liczbę zakrętów, aby dostać się na szczyt. Powinieneś dostać coś nie zbyt daleko od tego, czego szukasz. Zrobiłbym samouczek z kilkoma obrazami, ale na urlopie nie mam pod ręką Solidworks. Jeśli poczekasz kilka dni i oczywiście jesteś zainteresowany, mogę uzupełnić moją odpowiedź w tym sensie.

Pozdrowienia

2 polubienia

Hello@Benjamin

Problem polega głównie na tym, że na początku konieczne jest posiadanie szkicu, a zwłaszcza kolejnego na końcu, co nie ma miejsca w przypadku Twoich zdjęć. (to normalnie powinno wystarczyć)

Jest to jeden z powodów, dla których połączenie na dole boli, ponieważ nie ma informacji o tym, jak się połączyć.

Może być również konieczne rozważenie drugiej krzywej prowadzącej, jeśli pierwsza nie jest utworzona z splajnu 3D. Najlepszą rzeczą, jaką można zrobić, to  wykonać krzywą prowadzącą z cewki wykonanej z odpowiednią funkcją.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za rady, udało mi się!

Szef mnie, czy da się go rozłożyć lub położyć na płasko, więc wycinamy go laserem w blasze 10mm, a nie gięciem na płasko... Powiedziałem mu, że to będzie skomplikowane, ale jeśli masz pomysł, aby mi pomóc...

1 polubienie

Tak za pomocą narzędzia Spłaszczanie powierzchni

@+

1 polubienie

Myliłem się w swojej odpowiedzi, to funkcja skanowania , którą polecam. Załączę małe wyjaśnienie. Funkcja zamiatania ze skręcaniem eliminuje potrzebę stosowania krzywych prowadzących, które wymagałyby wygładzenia. Umieszczasz profil tam, gdzie chcesz, aby rampa była pod ręką.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o spłaszczenie, nie bardzo widzę jak. Rampę należy traktować jako sprężynę, trudno mi sobie wyobrazić spłaszczenie sprężyny. Jeśli go zmiażdżysz i umieścisz cewki połączone, nie będziesz dalej do przodu. Funkcja spłaszczania powierzchni (dostępna tylko w wersji Premium) po zdefiniowaniu płaszczyzny spłaszczania, rozwija powierzchnię podając współczynniki odkształcenia plastycznego w przypadku powierzchni nierozwijalnej. Ale w twoim przypadku powierzchnia nadepnie na siebie, to nie zadziała. Obawiam się, że poza wygięciem czaszy 50 x 10 na krawędzi nie ma żadnego rozwiązania.

rampe.pdf
2 polubienia

Dodaję plik solidworks 2019, strona nie pozwala na załączenie więcej niż jednego pliku.... (to sprytne)

main_courante.sldprt
1 polubienie

Dziękuję bardzo!

W tym przypadku będzie to gięcie na płasko! (Pomysł zrobienia tego w blasze i tak wydał mi się dziwny)

Dziękuję za samouczek, będę go trzymał pod pasem, przyda mi się. W przypadku moich schodów jest to bardziej szczegółowe, to nie ja je stworzyłem, ale murarz, mój szef kazał je podnieść za pomocą lasera 3D, ale w rezultacie nie ma krzywej ani stałego obrotu.

Aby zilustrować, że jest to możliwe dzięki spłaszczaniu powierzchni

Zobacz załączony obraz

Widok z przodu

Widok z góry

Widok z góry na płasko (po rozłożeniu)

Rozłożony płaski widok z przodu

rozłożony samodzielnie 

tu nic nie ma +

@+ ;-)

Całkowicie zgadzam się z GT22 (od Paimpol?) w przypadku prezentowanej części. Jego spłaszczenie jest łatwo zrozumiałe, ponieważ część początkowo miała postać płaskiej blachy. Ale w przypadku sprężyny, podobnie jak w przypadku interesującej nas rampy, początkową prezentacją jest prosty gwint lub profil. Nie potrzebujesz Solidworks, aby dotrzeć do tego punktu. Każdy inny punkt wyjścia wydaje mi się błędny. Nie ma innego rozwiązania niż gięcie na przyrządzie.

Z drugiej strony, jeśli rampa jest krótsza niż jeden obrót, można sobie wyobrazić, że przecina rodzaj łuku elipsy , a następnie odkształca go z jego płaszczyzny. Ale nawet nie śmiem myśleć o części materialnej, upadek będzie stanowił więcej niż 90%, ani o estetyce wyniku, ryzyko bycia brzydkim jest więcej niż pewne.

1 polubienie

Tak, zgadzam się Pierre, ale odkąd mój szef kupił swoją nową zabawkę, chce, żeby wszystko wycinać laserem... Udało mi się go przekonać, żeby zmienił zdanie na temat robienia tego w blasze.