Witam
Chciałbym wyodrębnić wartość jednej z moich zmiennych globalnych w mojej rodzinie części, aby utworzyć formuły, które za nią stoją
Próbowałem z $valeur@name zmiennej global@equations i dwukrotnym kliknięciem na wybrzeże, o którym mowa, ale wynik w obu przypadkach jest identyczny.
Daje mi równanie całkowitej wartości w pierwszym przypadku i równanie wymiaru w drugim przypadku, ale nie tę wartość (która powinna się różnić w zależności od wybranych części) patrz zdjęcie
Jeśli ktoś ma rozwiązanie, jestem biorcą,
Z góry dziękuję.
capture.png
Witam
Przypomina mi to podobną rzecz związaną z formatami komórki (z pamięci spróbuj "standardowego" formatu),
Dlaczego nie umieścić równań bezpośrednio w pliku Excel rodziny części?
1 polubienie
Witam;
Zgadzam się ze sbadenisem , łatwiej jest pracować bezpośrednio z formułami Excela niż z równaniami Solidworks.
Pozdrowienia.
1 polubienie
Stosowany jest standardowy format, ale nie działa.
A co do umieszczania równań w rodzinie części, to czemu nie, ale obecnie tak właśnie robi Solidworks, ale wartość nie jest dostępna, a chciałbym móc użyć tej wartości do tworzenia wokół niej formuł.
Spróbuj tego: (Fragment Pomocy Solidworks 2020)
Podczas konfigurowania zmiennych globalnych w rodzinie części można przypisać tylko stałe wartości dziesiętne. Aby zdefiniować wartość sterowaną równaniem dla zmiennej globalnej, należy najpierw usunąć jej kolumnę z rodziny części, a następnie zdefiniować równanie za pomocą .
Której wersji używasz? Jeśli jest to dodatek SP4 z wersji wcześniejszej niż 2016, inna ścieżka tutaj:
https://www.lynkoa.com//problême-avec-les-variables-globales...
Cześć Maclane,
Jestem na solidworks 2021, mój problem polega na tym, że już zarządzam tym wymiarem za pomocą tools>równania (patrz obrazek), ale kiedy wywołuję go w mojej rodzinie części, podaje jego równanie, a nie tę wartość (patrz początkowy obraz postu)
capture.png
Witam
Czy próbowałeś utworzyć wymiar, który jest sterowany równolegle z twoim wymiarem połączonym jego równaniem?
Ta ocena oparta na ocenie opartej na równaniach powinna zostać zaktualizowana automatycznie.
Uwaga: Jednak nadal mogą wystąpić problemy z przeliczeniem/rekonstrukcją wymiarów między 3d a tabelą Excel.
Witam
Dziękuję wszystkim, mój problem został rozwiązany dzięki rozwiązaniu Froussela