Zresetuj/ponownie włącz warstwę "Jako standardowa"

Witam

Kiedy przewijam listę warstw w dół, nie mam już oferowanej opcji " Jako standard ".

Chciałem wiedzieć, czy istnieje rozwiązanie, aby to ostatnie pojawiło się ponownie.

Co obecnie posiadam:
Capture d'écran 2023-08-14 112935

Z góry dziękuję

Przede wszystkim witamy na Forum Projektantów i Użytkowników SW i Visiativ.

Jestem pewien, że możemy Państwu odpowiedzieć, biorąc pod uwagę wysoki poziom naszych kolegów ekspertów, jedynym problemem jest to, że jesteśmy w sierpniu i większość firm jest zamknięta, a nasi koledzy są na wakacjach.

Może będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość!

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj v.vidal,

Mogę mieć to, co może pomóc...=>Warstwy - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS
a może to =>
2023-08-16_092653

Jestem na SW2022SP4.
@+.
AR

Witaj A.R,

Dostosowałem już moje warstwy, jak na poniższym obrazku:

Warstwa " Jako standardowa " jest zwykle domyślna, podobnie jak warstwa " Brak ".

Witam @v.vidal , witam na forum,

Ze swojej strony mam - zgodnie z normą - na mojej liście pod SW2022.
Czy sprawdziłeś swój ogólny standard ubierania się? (W: Właściwości dokumentu / Standard zawijania)

Radzę zrobić kopię przed przywróceniem domyślnego standardu.

Mikołaj

1 polubienie

Witaj Nicolas,

Tak, mam ten sam standard ubierania się.

Właśnie znalazłem część rozwiązania, ale rozwiązuje ono tylko połowę mojego problemu:

Nadal nie mam warstwy " Jako standardowa " podczas tworzenia wymiaru. Jest jednak wyświetlany w menu " Warstwa". 

Witam
O ile się nie mylę, wydaje mi się, że warstwa "Zgodnie z normą" nigdy nie istniała na bokach.

1 polubienie

W tym przypadku jestem taki sam. Pojawia się tylko na liście warstw.
Mikołaj

Jeśli tak, to czy można się upewnić, że podczas żebrowania nałożona jest warstwa?

Mimo, że zastosowałem warstwę we właściwościach dokumentu, gdy wykonuję dowolne wymiarowanie, warstwa nie podąża za nią, mam na przykład warstwę " Bąbelkową ", która jest używana i " Wymiarowanie " jako parametr.

Odniosłem się do następującego forum ale na próżno:

Przeczytałem ten temat ponownie, ale po testach na SW2022 systematycznie umieszcza się na none zamiast na wybranej warstwie.
Więc albo problem w moich modelach, albo błąd.
Jeśli to się nie uda, aktywuj warstwę podstawową, na której mają się pojawić wymiary.

Obecnie robię to ręcznie.

Źródłem tych błędów może być tworzenie map bazowych.

Postaram się zrobić je jeszcze raz

Witaj @v.vidal,

Mam nadzieję, że zrozumiałem twój problem:

Jeśli klikniesz dwukrotnie na arkusz i nałożysz warstwę "zgodnie ze standardem", wszystkie elementy, które później umieścisz, znajdą się w warstwie zdefiniowanej we właściwości dokumentu.

W przeciwnym razie, jeśli wybierzesz inną warstwę, taką jak "Brak" lub "Wymiar", wszystkie obiekty, które wprowadzisz później, nie będą już zgodne z tym, co określiłeś w ustawieniach dokumentu, ale "na warstwie "Brak" lub "Wymiar".

Następnie, po wybraniu elementu (na przykład wymiaru), masz możliwość zastosowania do niego określonej warstwy za pomocą Menedżera elementów. Ta akcja jest ręczna i moim zdaniem powinna służyć jako jakiś wyjątek.

przykład:
chcesz, aby odniesienie zostało wygrawerowane na części ==> dodajesz tekst za pomocą narzędzia do notatek (więc domyślną warstwą jest warstwa zdefiniowana w ustawieniach dokumentu, powiedzmy "Adnotacja"), ale dla tego wyjątku możesz ustawić notatkę na warstwie "Grawerowanie" za pomocą menedżera funkcji.

2 polubienia

Witaj @twathle,

Podwójne kliknięcie działa świetnie!

Obecnie postępuję tak, jak Pan/Pani stwierdza w ustępach 2 i 3.

Kiedy klikam dwukrotnie na arkuszu, kontur arkusza zmienia kolor na różowy i rzeczywiście to działa. Czy nie ma sposobu, aby uniknąć dwukrotnego kliknięcia arkusza? Aby było to automatyczne?

Witaj @v.vidal

Cieszę się, że to słyszę!

Aby więc był domyślnie przy kolejnych wykonanych ujęciach, musisz ustawić w ten sposób swój szablon planu.

1. Nowy układ
  2. kliknij dwukrotnie, aby zaznaczyć stronę (kontur nie zmienia koloru na różowy w domu ==> jeśli wiesz, dlaczego jestem ciekawy)
  3. Definicja warstwy "zgodnie z normą"
  4. Zapisz jako ".drwdot" (szablon rysunku)
  5. Powtórz operacje na każdym posiadanym modelu

Będzie działać tylko na planach, które utworzysz z szablonu, jeśli zmodyfikujesz stary plan, niestety nie zadziała.

2 polubienia

Doskonale, bardzo dziękuję @twathle !

Zamierzam przerobić moje plany, tak jak mi powiedziałeś.

Witam

Szybkie pytanie: do czego służy warstwa "Zgodnie z normą"?
Nie aktywowaliśmy go domyślnie, ale faktycznie możemy to zrobić za pomocą opisanych manipów.

Odpowiadam sobie: zobacz najlepszą odpowiedź A, która odpowiada "Zgodnie z normą" w warstwach - SW - #6 by Rim-b