Resetuj licznik między każdą częścią

Witam

Kiedy jestem na SmartProperties kilku spawanych obiektów, używam licznika, który pozwala mi ponumerować je od 001 do 0XX.

Mój problem polega na tym, że gdy tylko zmienię plik części i ponownie wykonuję manipulację, licznik nie zaczyna się od 0, jestem zmuszony ręcznie zresetować licznik.

Chcę wiedzieć, czy automatyzacja tego resetu jest możliwa zgodnie z właściwością zmiennej między 2 plikami.

Oto moja procedura na wideo:

SP.zip (7,3 MB)

Zajrzyj do tego wątku, jeśli odpowiedź Ci pomoże:

Edit: zobacz też ten bardziej wyraźny temat, wydaje mi się:

Witam;

Aby przezwyciężyć ten problem, stworzyłem mały plik *.BAT, który nadpisuje plik *.xml licznika (tutaj SmartCounter_Num-mecanosoude.xml) kopią, której przyrosty zaczynają się od ZERO.

Wywołuję ten plik (*.bat) za pomocą przycisku w moich Smartproperties.

Zawartość pliku BAT:

@echo off

ECHO f | XCOPY W:\\Modeles_solidworks\Smart-Counter\SmartCounter_Num-mecanosoude.xml W:\\Modeles_solidworks\Smart-Counter\SmartCounter_Num-mecanosoude_OLD.xml /Y
ECHO f | XCOPY W:\\Modeles_solidworks\Smart-Counter\SmartCounter_Num-mecanosoude-RAZ.xml W:\\Modeles_solidworks\Smart-Counter\SmartCounter_Num-mecanosoude.xml /Y

cls
echo.

EXIT

I zawartość pliku xml tak, że licznik zaczyna się od Zero:

A w Smartproperties:
image

(Oczywiście do dostosowania do własnych potrzeb...)

Pozdrowienia.

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Czytałem te fora, ale nie mogę postawić na swoim. Dzieje się tak, ponieważ licznik resetuje się do 0, gdy właściwość w pliku części jest zmieniana. Jednak w moim przypadku chcę zresetować, gdy tylko plik jest inny.

Jeśli chodzi o @Maclane makro, czy właśnie to zrobiłeś? A może masz inne kroki?
Nie rozumiem, jak to dokładnie robisz. Czy mógłby Pan/Pani wyjaśnić lub przeformułować proszę coś więcej?

Witam;

Skopiowałem pierwszy xml z licznika z wartościami przyrostu " Zero ". (Wartość początkowa=0)
=>, które nazwałem Smartcounter_Num-mechanicznie-spawane-RAZ

Używam drugiego licznika *.xml " Classic ", aby dodać przyrosty do moich właściwości:
=>Smartcounter_Num-mecanosoudé.xml

A plik *.bat do resetowania do zera służy do zastąpienia pliku użytego licznika (Smartcounter_Num-mecanosoudé.xml) przez ten, którego początkowa wartość przyrostu wynosi zero (Smartcounter_Num-spawane mechanicznie-RAZ)

Plik Smartcounter_Num-mechanicznie-spawany-STARY jest kopią zapasową pliku Smartcounter_Num-mecanosoudé.xml

Mam nadzieję, że było jaśniej...

Pozdrowienia.

1 polubienie