Raportowanie właściwości części w zespole

Cze wszystkim

Chcę pokazać niektóre właściwości części w złożeniu. Nie wiem, czy to możliwe. Czy ktoś ma pomysł?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Tak, jest to możliwe, jeśli użyjesz adnotacji (notatki) i jest ona "zawieszona" na danym utworze.

Film instruktażowy (1€) wyjaśnia wszystkie możliwości: http://www.lynkoa.com/tutos/th%C3%A9matiques-avanc%C3%A9es-propri%C3%A9t%C3%A9s

Dziękuję za odpowiedź.

Problem polega na tym, że chciałbym, aby wyglądało to jako właściwość mojego zestawu.

To znaczy, aby utworzyć właściwość Ø Bore w moim zespole i powiedzieć mu, że jest równa właściwości Ø Exterior mojej części.

Nie wiem, czy to jest bardzo jasne..................;

W swoim drugim przesłaniu wyrażasz się bardzo jasno.

Rzeczywiście, bezpośrednio w dostosowanych właściwościach złożenia SolidWorks nie jest możliwe pobranie wymiarów części lub podzespołu.

Musisz więc przejść przez makro lub lepiej, narzędzie takie jak SmartProperties

Używam smartproperties, ale nie znalazłem sposobu na wyświetlenie właściwości części we właściwościach złożenia!

ha, masz rację...

Rzeczywiście, można to zrobić na rysunku zespołu lub w pilniku spawanym mechanicznie.

Mógłbym przysiąc, że widziałem to w furgonetce...

Zobaczę, czy nie możemy tego zrobić za pomocą interfejsów API...

Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Zamierzam też nadal patrzeć na swoją stronę...

Witam

Myślę, że możemy to uprościć, jeśli dobrze zrozumiem ostateczny cel (po prostu pobierz wartość części we właściwości zespołu)

Można już utworzyć właściwość "Średnica otworu" w elemencie i wybrać wymiar, aby pobrać wartość.

Z poziomu złożenia należy wykonać szkic na poziomie zespołu na jednej ze standardowych płaszczyzn, na przykład okręgu, i dodać do niego wymiar.

Następnie musimy dodać równanie na poziomie złożenia, powiemy, że wymiar, który właśnie utworzyliśmy, jest równy wymiarowi średnicy otworu części.

Następnie wprowadzimy właściwość na poziomie złożenia, która mówi, że wartość właściwości "Średnica otworu"  jest wymiarem szkicu utworzonego w zespole.

Szkic złożenia można następnie ukryć.

Ctrl + Q są wymagane na poziomie zestawu w celu zaktualizowania wartości właściwości.

Załączam przykład.

Miłego dnia

Mickael

assemblage1.zip
1 polubienie

działa z obejściem Mickaela (co za sprytne) ;-)

Witam

Dziękuję za twoje badania. Jest to ciekawe rozwiązanie, ale mamy ponad 5000 referencji jako zespoły głowic, które zawierają około 15 części. Przerabianie szkicu przy każdym nowym zespole głowicy byłoby zbyt żmudne...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Kontynuuję moje badania...

Witam

Pomyśl również o szablonie dokumentu (asmdot), w którym możesz już mieć szkic, równanie i właściwość wskazującą na wymiar tego szkicu (metoda opisana przez sprytnego mickaela!). To samo dotyczy szablonu części (.prtdot). W ten sposób zawsze używasz tych samych informacji i za każdym razem, gdy musisz wykonać część lub zespół, nie musisz już tworzyć tych informacji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie ma rozwiązania!!