Witam
Podczas komponowania na wynos, solid zachowuje stare modele PRT (PRTDOT)
Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest wymiana starego modelu na nowy w taki sam sposób, w jaki możliwe jest ponowne załadowanie mapy bazowej.
Z góry dziękuję
Witam
Podczas komponowania na wynos, solid zachowuje stare modele PRT (PRTDOT)
Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest wymiana starego modelu na nowy w taki sam sposób, w jaki możliwe jest ponowne załadowanie mapy bazowej.
Z góry dziękuję
Czy zaktualizowałeś swoje stare modele?
ex model stary sw 2010 aktualizacja 2014 ?
@+ ;-))
Witam, tutaj pojawiło się podobne pytanie: http://www.lynkoa.com/forum/3d/recharger-fichier-type-pour-une-piece-dans-solidworks
Narzędzie Copyoptions wydaje się być pod tym względem interesujące. Co dokładnie chcesz odzyskać w swoim nowym prtdot?
Witam
Rzeczywiście, jak wskazałem w pytaniu zadanym przez Benoît:
"Jeśli chcesz mieć ten sam szablon lub prtdot dla 2 plików (ta sama baza danych): dają tutaj 2 rozwiązania: https://forum.solidworks.com/message/390087 Wstawiając część do nowego dokumentu lub za pomocą makra."
Dziękuję za odpowiedzi.
@gt22 tak, PRTDOTS są na bieżąco.
Zamierzam zagłębić się w Copyoptions i makro Excela, ponieważ mam też problem z ASM.
Copyoptions jest dostępny tutaj:
http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-copyoptions.html
Najprostszym sposobem (bez oprogramowania do kupienia lub makra Excel), jeśli dotyczy tylko kilku części, jest wykonanie następującej procedury:
Jest na to prosty sposób.
1. Utwórz nową część z nowym szablonem.
2. Odtwórz swoją starą część (wstaw >menu części)
3. Wybierz, aby przenieść wszystkie elementy i wybierz opcję "Przerwij połączenie z oryginalną częścią".
4. kliknij przycisk OK
5. Usuń folder z drzewa.
To wszystko. Masz starą część na nowym szablonie.
Czy muszę tłumaczyć?
Tak, @.PL dla niektórych części twoje rozwiązanie działa bardzo dobrze, ale dla zestawów widzę tylko Copyoptions, próbowałem z pierwszym podanym linkiem, ale błąd makra (wersja 2008?)
Więc najprawdopodobniej kupię makro, więc Benoit podał mi link.
Dziękuję Wam wszystkim
Zwłaszcza, że za 20 €, w równoważnym czasie na zrobienie makra, szybko sprawisz, że będzie to opłacalne!
Jeszcze jedno pytanie: Czy opcje kopiowania są dostępne z modułem Solid?
Jeśli wiesz trochę o VBA, utworzenie makra lub dostosowanie istniejącego nie zajmie dużo czasu:
Musisz nagrać makro, ucząc się z kilku kroków, o których wspomniałem powyżej, a następnie powtórzyć wszystkie pliki w folderze (który jest bardzo łatwy do znalezienia na różnych forach).
I wydaje mi się, że CopyOptions (jak wszystkie narzędzia MyCADTools kupowane osobno) powinny być kupowane do wersji SolidWorks 2015...
I nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie "z modułem Solid": CopyOption to narzędzie opracowane przez Axemble, więc całkowicie niezależne od SolidWorks (nawet jeśli z nim współpracuje).
Okej, tak naprawdę to co myślałem przez "moduł" to na przykład Solidwatch, który dla nas jest "modułem" Solid z dodatkowymi funkcjami. Na przykład stoły wiertnicze.
Myślę jednak, że to określenie "moduł", którego używam, nie powinno się pokrywać...
Z drugiej strony zrozumiałem twoje wyjaśnienie dotyczące narzędzia CopyOption.
Dziękuję