Wymiana modelu PRT lub ASM

Witam

Podczas komponowania na wynos, solid zachowuje stare modele PRT (PRTDOT)

Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest wymiana starego modelu na nowy w taki sam sposób, w jaki możliwe jest ponowne załadowanie mapy bazowej.

Z góry dziękuję

Czy zaktualizowałeś swoje stare modele?

ex model stary sw 2010 aktualizacja 2014 ?

@+ ;-))

1 polubienie

Witam, tutaj pojawiło się podobne pytanie: http://www.lynkoa.com/forum/3d/recharger-fichier-type-pour-une-piece-dans-solidworks

Narzędzie Copyoptions wydaje się być pod tym względem interesujące. Co dokładnie chcesz odzyskać w swoim nowym prtdot?

2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, jak wskazałem w pytaniu zadanym przez Benoît:

"Jeśli chcesz mieć ten sam szablon lub prtdot dla 2 plików (ta sama baza danych): dają tutaj 2 rozwiązania: https://forum.solidworks.com/message/390087 Wstawiając część do nowego dokumentu lub za pomocą makra."

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

@gt22 tak, PRTDOTS są na bieżąco.

Zamierzam zagłębić się w Copyoptions i makro Excela, ponieważ mam też problem z ASM.

Copyoptions jest dostępny tutaj:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-copyoptions.html

2 polubienia

Najprostszym sposobem (bez oprogramowania do kupienia lub makra Excel), jeśli dotyczy tylko kilku części, jest wykonanie następującej procedury:

Jest na to prosty sposób. 
1. Utwórz nową część z nowym szablonem. 
2. Odtwórz swoją starą część (wstaw >menu części) 
3. Wybierz, aby przenieść wszystkie elementy i wybierz opcję "Przerwij połączenie z oryginalną częścią". 
4. kliknij przycisk OK  
5. Usuń folder z drzewa. 
To wszystko. Masz starą część na nowym szablonie.

Czy muszę tłumaczyć?

1 polubienie

Tak, @.PL dla niektórych części twoje rozwiązanie działa bardzo dobrze, ale dla zestawów widzę tylko Copyoptions, próbowałem z pierwszym podanym linkiem, ale błąd makra (wersja 2008?)

Więc najprawdopodobniej kupię makro, więc Benoit podał mi link.

Dziękuję Wam wszystkim

Zwłaszcza, że za 20 €, w równoważnym czasie na zrobienie makra, szybko sprawisz, że będzie to opłacalne!

Jeszcze jedno pytanie: Czy opcje kopiowania są dostępne z modułem Solid?

Jeśli wiesz trochę o VBA, utworzenie makra lub dostosowanie istniejącego nie zajmie dużo czasu:

Musisz nagrać makro, ucząc się z kilku kroków, o których wspomniałem powyżej, a następnie powtórzyć wszystkie pliki w folderze (który jest bardzo łatwy do znalezienia na różnych forach).

I wydaje mi się, że CopyOptions (jak wszystkie narzędzia MyCADTools kupowane osobno) powinny być kupowane do wersji SolidWorks 2015...

I nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie "z modułem Solid": CopyOption to narzędzie opracowane przez Axemble, więc całkowicie niezależne od SolidWorks (nawet jeśli z nim współpracuje).

Okej,  tak naprawdę to co myślałem przez "moduł" to na przykład Solidwatch, który dla nas jest "modułem" Solid z dodatkowymi funkcjami. Na przykład stoły wiertnicze.

Myślę jednak, że to określenie "moduł", którego używam, nie powinno się pokrywać...

Z drugiej strony zrozumiałem twoje wyjaśnienie dotyczące narzędzia CopyOption.

Dziękuję

1 polubienie