Wyobrażam sobie, że pytanie zostało już zadane, ale nie udało mi się znaleźć adekwatnej odpowiedzi...
Mam pokój z konfiguracją obecną około pięćdziesiąt razy w ASM. Muszę wymienić otwór na podłużny, niestety otwór został wykonany przez usunięcie materiału. Moje części używają tego otworu jako odniesienia naprężeń.
Mimo, że użyłem opcji "Zamień elementy naprężenia", Solidworks nie oferuje mi zastąpienia powierzchni punktem szkicu mojego podłużnego na wszystkich moich częściach. Z pamięci czasami mam takie wyskakujące okienko, ale tylko wtedy, gdy zamieniam jedną część na drugą.
Witam W twoim pytaniu brakuje trochę ilustracji. Biorąc to pod uwagę, zrekonstruowałem, na czym może polegać Twój problem na załączonej ilustracji. Wydaje się, że narzędzie Zamień elementy wiązania działa dobrze. Powinieneś zobaczyć swoje modelowanie bardziej szczegółowo.
Rzeczywiście, łatwiej jest to wizualizować za pomocą obrazu. Nie mam autoryzacji mojej firmy, więc unikam publikowania jakichkolwiek. Ale twoje modelowanie pasuje. Aby ograniczyć nową wersję za pomocą podłużnego, myślę, że użyję centralnego punktu jej szkicu.
Oto screen. Kiedy sprawdzam poprawność elementów " Zamień wiązanie ", koryguje ono moje ograniczenie, ale w żadnym momencie nie oferuje mi poprawienia go w pozostałych 50 częściach.
Kiedy pobieram twój ASM, mam wywiercone części, ale nie płytę. Problem z moim ASM polega na tym, że nie robi się tego z powtórzeniem, inaczej byłoby łatwo! Trudno to wyjaśnić bez obrazu, ale powiedzmy, że mój ASM jest bardziej skomplikowany niż płyta z otworami, dlatego moi koledzy musieli przejść do rozwiązania, w którym części są ograniczone jedna po drugiej.
Witam Z pamięci, jeśli oprogramowanie wykryje identyczną część (tę samą konfigurację) w złożeniu, oferuje korektę odniesień naprężeń, gdy są one korygowane na jednej z części. Działa stosunkowo dobrze na brakujących twarzach, w przypadku zaawansowanych funkcji, takich jak centrowanie w rowku, mam wątpliwości (nigdy nie testowałem i nigdy nie miałem tego rodzaju przypadku). Moim zdaniem dla tej konkretnej potrzeby nie istnieje w standardzie.
Okej, ale jeśli punkt znajduje się na szkicu rowka, to jest unikalny dla każdej jednostki. W związku z tym oprogramowanie nie może odtworzyć ograniczenia.
W przeciwnym razie musisz przerobić zespół, aby wykonać powtórzenie za pomocą szkicu, co pozwala na bardzo swobodne powtórzenie części i... Praktykuję to rozwiązanie dość często, korzystam nawet ze szkiców innych złożeń, aby ułatwić mi rozmieszczenie zbędnych komponentów
Jak sugeruje Mandragore, "często" interesujące jest zastanowienie się nad możliwymi ewolucjami modelu, zanim zastanowimy się nad jego możliwymi ewolucjami, aby zorientować się w narzędziach i funkcjach, które będą najbardziej odpowiednie do ewentualnych modyfikacji. W moim przykładzie zamieszczonym powyżej użyłem wzorca pochodnego do umieszczenia moich n komponentów. Ponowne użycie istniejącego szyku w części na poziomie zespołu powoduje utworzenie szyku pochodnego. W ten sposób, wykorzystując ponownie powtórzenie otworów na w obudowie na poziomie montażu, nie tylko umieszczasz wszystkie jednocześnie, ale wszystkie są ze sobą połączone. Jeśli jest 6 otworów, masz 6, a jeśli powiedzą ci, że wystarczą 4, wszystkie naraz, wkładając tylko 4 otwory, będziesz miał 4 umieszczone we właściwym miejscu. Z drugiej strony, jeśli wkręcisz jeden po drugim... Mam nadzieję, że nie zostaniesz poproszony o wpisanie 30.
Przepraszam za czas odpowiedzi, w tej chwili jest trochę zajęty. Rzeczywiście, jak każdy rysownik, nauczyłem się już na własnej skórze, że lepiej jest myśleć z wyprzedzeniem o swoim modelowaniu. Ale w moim montażu myślę, że osoba, która po raz pierwszy narysowała go ~10 lat temu, nie mogła użyć powtórzenia, ponieważ te podzbiory mają różne orientacje, a czasem wyjątki. Być może możliwe byłyby ulepszenia, w szczególności próby, które zarządzają orientacją?
W każdym razie, wracając do mojego pierwotnego problemu, nie rozumiem, dlaczego ani mnie, ani moim kolegom nie udaje się mieć tego wyskakującego okienka, aby zastąpić wszystkie twarze na identycznych częściach.
Ponieważ od 2020 roku istnieje cała masa sztuczek i nowych funkcji, które szybko nakładają ograniczenia na wszystkie elementy złączne przez przykręcanie (,, podkładki itp.).
Cóż, na razie pozostanę przy tymczasowym rozwiązaniu DIY, tj. niech otwór wystaje o jedną setną otworu szczelinowego. Powiedzmy, że to nie pierwszy raz, kiedy widzę to na kawałkach ^^