Zamiana części na zespół na rysunku?

Witam

Będę musiał przeprowadzić dużą operację aktualizacji na szeregu komponentów, które do tej pory były plikami .sldprt. Te komponenty staną się złożeniami, ale kody elementów muszą pozostać takie same. Problem polega na tym, że plany .slddrw muszą zachować ten sam numer, ale zmienić plik źródłowy.

Biorąc pod uwagę ilość pracy (kilkaset planów!) bardzo chciałbym zoptymalizować procedurę tej operacji, ale mam 2 problemy:

- SolidWorks nie zgadza się na zastąpienie odniesienia sldprt odniesieniem sldasm dla rysunku ("Niedozwolone działanie")

- Rozważałem usunięcie istniejących planów i ponowne ich wygenerowanie poprzez zduplikowanie pliku "szablonu" sldasm wraz z jego rysunkiem (co byłoby najbardziej efektywne), ale ponieważ plany są przywoływane w PDM, nie można ich ani usunąć, ani zastąpić...

Na chwilę obecną jedynym rozwiązaniem, które działa, jest: otwórz rysunek / usuń widoki / Utwórz widoki zespołu wraz z ich adnotacjami. Ale nie wyobrażam sobie, żebym robił to w ten sposób dla całości!

Masz pomysł? Z góry dzięki!

Nie można podmienić, gdy instalacja jest otwarta, ale można zmodyfikować plik wywoływany podczas operacji otwierania: plik / otwórz / wybierz przycisk mep / "Referencje" / wybierz asm / zatwierdź / otwórz.

Z drugiej strony wszystkie wymiary będą jasne, jeśli orientacja asm nie jest orientacją prt, widoki będą masowo.
Zaleta, musi być zautomatyzowany za pomocą makra.

Dziwi mnie, że nie możemy powiedzieć EPDM, że jeden poseł zastępuje drugiego (nawet jeśli oznacza to aluzję?).

2 polubienia

Jest to procedura, którą wypróbowałem, gdy otworzyłem plan, ale Solidworks nie zgodził się na zastąpienie sldprt przez sldasm.

Rzeczywiście, istnieje duże ryzyko, że nie uda mi się odzyskać ani wyświetleń, ani ocen...

Do fletu, to inną metodą może być, po otwarciu mep, wykonanie "narzędzia/wymiana modelu".

1 polubienie

Witam

Możliwe jest zastąpienie części zespołem na rysunku. Po prostu przejdź do widoku z przodu, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy i użyj opcji "Zamień model" , a następnie "Przeglądaj", wybierz swoją walidację ASM  i to wszystko.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Korzystałem już z tej funkcji, ale wydaje mi się, że jest znacznie mniejsza utrata wymiarów poprzez wymianę modelu po 1 procedurze.

Czy uważasz, że możliwe jest zdefiniowanie "szablonu planu" (z widokiem, wymiarami i tabelami), który zostanie zastosowany na czystej kartce papieru (po usunięciu istniejących widoków)?

[cytat]

- Rozważałem usunięcie istniejących planów i ponowne ich wygenerowanie poprzez zduplikowanie pliku "szablonu" sldasm wraz z jego rysunkiem (co byłoby najbardziej efektywne), ale ponieważ plany są przywoływane w PDM, nie można ich ani usunąć, ani zastąpić...

[/cytat]

Możesz to zrobić, ale zależy to od stanów twoich plików w pdm.

- Otrzymujesz dostęp do swojego starego planu tak, jakbyś dopiero co go stworzył (w moim przypadku jest "w fazie projektowania")

- Nowy plan jest tworzony na podstawie zespołu

- Rejestrujesz się pod starym imieniem i nazwiskiem archiwizujesz swój plik oraz wszystkie inne kroki, które możesz wykonać, aby z niego skorzystać

Powinieneś mieć nową wersję swojego pliku, która będzie nową płaszczyzną wskazującą na twój zespół

3 polubienia

Rzeczywiście, gdy plik slddrw zostanie wcześniej wyodrębniony z repozytorium, jego plik źródłowy może zostać zastąpiony.

Dziękuję za pomoc!