Uzupełnienie właściwości ciał MS

Cześć,
Wracam do problemu wstępnego wypełniania właściwości ciała MS z bibliotek.
Tworzymy mechanicznie spawane PRT, wykorzystując nadwozia MS i ich właściwości, aby planować każdy przepływ i fakturę materiałów do zakupów.
Te ciała MS są tworzone na trzy sposoby:
1- Funkcje klasyczne (wytłaczanie, usuwanie materiału, wiercenie) dla przepływów typu laserowego. Mogą również istnieć funkcje blachy dla części wykonanych laserem+gięciem
2- " Mechanicznie spawany element" działa dla wszystkich elementów H, I itd. Są one tworzone z plików sldlfp
3- Funkcje za pomocą biblioteki projektowej dla funkcji grupowanych razem w bibliotece.

Tworzymy więc PRT w 3D i uzupełniamy właściwości ciał MS za pomocą Smart Properties
W pierwszym przypadku musimy za każdym razem wszystko wypełniać. Normalnie, tworzymy z " niczego ".
image

W drugim przypadku konfiguracje plików sldlfp zawierają właściwości, które automatycznie znajdą się w treści MS, to jest idealne!

==>

a dzięki Smartowi widzimy to:

Z drugiej strony, w trzeciej sprawie nie mogę poruszać żadnej własności...
image
==>

i jest pusty, pola nie powstają, dopóki SMart nie przejdzie przez niego

W drzewie konstrukcyjnym pokoju mam moje ciała MS, które są tworzone
image
z odpowiadających im funkcji
image

Cześć;
Wydaje mi się, że to normalne zachowanie Smartproperties, który woli zapisywać właściwości niż je czytać.
I jeśli właściwości nie są już zawarte w szablonach dokumentów (właściwości, nie wartości), to normalne, że bez uruchamiania Smartproperties nie są tworzone w dokumentach Solidworks...

Uważaj w drugim przypadku. Opis (dla mechanika spawanego), w trzecim OPIS (dla funkcji) dla Smartproperties to nie to samo (i w przypadku smartpropritie (OPIS).
Czy twój problem nie powinien się pojawić stamtąd?
W przeciwnym razie nie widzimy, jak można uzyskać właściwość Opis mechanicznie spawanego w własności OPIS inteligentnego.

Cześć,
Dziękuję za wasze reakcje
Chciałbym zaznaczyć, że:
W przypadku 2 plik sldlfp zawierający szkic profili ma w swoich właściwościach (powiązanych z konfiguracją) właściwości pokazane w widoku: Opis (HEA100), Standard (NF EN...) oraz MODE_OBTENTION.
Podczas korzystania z funkcji " MS Element", automatycznie tworzona treść MS zawiera Opis, Standard oraz MODE_OBT.) i wypełnione są odpowiadającymi wartościami.
Smart odczytuje tylko te wartości ponownie, a możesz wpisać pozostałe: REPMS, wybór planu czy nie itd

a SW nie rozróżnia nazwy własności z wielką a małą literą