Uzupełnienie właściwości ciał MS

Cześć,
Wracam do problemu wstępnego wypełniania właściwości ciała MS z bibliotek.
Tworzymy mechanicznie spawane PRT, wykorzystując nadwozia MS i ich właściwości, aby planować każdy przepływ i fakturę materiałów do zakupów.
Te ciała MS są tworzone na trzy sposoby:
1- Funkcje klasyczne (wytłaczanie, usuwanie materiału, wiercenie) dla przepływów typu laserowego. Mogą również istnieć funkcje blachy dla części wykonanych laserem+gięciem
2- " Mechanicznie spawany element" działa dla wszystkich elementów H, I itd. Są one tworzone z plików sldlfp
3- Funkcje za pomocą biblioteki projektowej dla funkcji grupowanych razem w bibliotece.

Tworzymy więc PRT w 3D i uzupełniamy właściwości ciał MS za pomocą Smart Properties
W pierwszym przypadku musimy za każdym razem wszystko wypełniać. Normalnie, tworzymy z " niczego ".
image

W drugim przypadku konfiguracje plików sldlfp zawierają właściwości, które automatycznie znajdą się w treści MS, to jest idealne!

==>

a dzięki Smartowi widzimy to:

Z drugiej strony, w trzeciej sprawie nie mogę poruszać żadnej własności...
image
==>

i jest pusty, pola nie powstają, dopóki SMart nie przejdzie przez niego

W drzewie konstrukcyjnym pokoju mam moje ciała MS, które są tworzone
image
z odpowiadających im funkcji
image

Cześć;
Wydaje mi się, że to normalne zachowanie Smartproperties, który woli zapisywać właściwości niż je czytać.
I jeśli właściwości nie są już zawarte w szablonach dokumentów (właściwości, nie wartości), to normalne, że bez uruchamiania Smartproperties nie są tworzone w dokumentach Solidworks...

1 polubienie

Uważaj w drugim przypadku. Opis (dla mechanika spawanego), w trzecim OPIS (dla funkcji) dla Smartproperties to nie to samo (i w przypadku smartpropritie (OPIS).
Czy twój problem nie powinien się pojawić stamtąd?
W przeciwnym razie nie widzimy, jak można uzyskać właściwość Opis mechanicznie spawanego w własności OPIS inteligentnego.

Cześć,
Dziękuję za wasze reakcje
Chciałbym zaznaczyć, że:
W przypadku 2 plik sldlfp zawierający szkic profili ma w swoich właściwościach (powiązanych z konfiguracją) właściwości pokazane w widoku: Opis (HEA100), Standard (NF EN...) oraz MODE_OBTENTION.
Podczas korzystania z funkcji " MS Element", automatycznie tworzona treść MS zawiera Opis, Standard oraz MODE_OBT.) i wypełnione są odpowiadającymi wartościami.
Smart odczytuje tylko te wartości ponownie, a możesz wpisać pozostałe: REPMS, wybór planu czy nie itd

a SW nie rozróżnia nazwy własności z wielką a małą literą

Cześć,

To normalne zachowanie: wstawianie funkcji bibliotecznej nie działa tak samo jak funkcja elementu mechanicznie spawanego, ponieważ nie przynosi żadnych właściwości pliku.
Funkcja Mechanicznie Spawanych Elementów wstawia właściwości pliku definiującego profil jako własność spawanego elementu.
To zachowanie występuje w funkcji Insert Element, gdzie można wybrać w elementach do przeniesienia własności niestandardowe, zarówno jako własność osobistą pliku docelowego, jak i jako własność elementu spawanego:
image

Dlatego jedynym sposobem na uzyskanie tego, czego chcesz, jest zarządzanie na przykład podparciem Cable Ray jako komponentem i wstawienie go za pomocą funkcji Insert Part do spawanej konstrukcji, wybierając te opcje transferu.

Ta wada w funkcjach biblioteki od wielu lat jest przedmiotem prośb o ulepszenie.

2 polubienia

Dziękuję za opinię. Miałem nadzieję, że coś przeoczyłem, ale właśnie tego się obawiałem. Czy istnieje możliwość dodania dodatkowego elementu, aby wesprzeć prośbę?

2 polubienia

Tak, oczywiście.
Załóż swoje konto i połącz się z publiczną społecznością SOLIDWORKS Enhancement Ideas na platformie Dassault Système 3DSwym : TUTAJ
Zbadaj swój pomysł (lub Prośbę o ulepszenie, ER): Możesz nie być jedyną osobą, która o tym myślała, więc musisz sprawdzić, czy nie został już złożony.

Użyj Current Page Search z angielskimi słowami kluczowymi.

Jeśli go znajdziesz, możesz zagłosować na ten pomysł, dodając " LIKE ". image

Jeśli mimo to pozwolę sobie wyjaśnić 2-3 kwestie tego zachowania i wynikającego z tego wniosku o poprawę... co wywołało zażarte debaty w niektórych SWUG.
Jak już wspomniałem, całkiem możliwe jest uzyskanie właściwości pliku jako właściwości mechanicznie spawanego elementu za pomocą funkcji Insert Part image.
Jeśli to rozwiązanie nie zadowoli dużej liczby użytkowników, jest to z następujących powodów:

• Generujemy zewnętrzne odniesienie... te słynne linki, które są demonizowane przez większość (do której ja nie należę!)
  • Sama funkcja ta nie jest wystarczająca: często konieczne jest użycie dodatkowych funkcji w górę i/lub w dół, choćby po to, by umieścić wkładany korpus części w pożądanym miejscu.
  • Referencja jest zastępowana po otwarciu dokumentu, a nie z PropertyManagera funkcji Wstaw.

Z drugiej strony ma znaczącą przewagę: przypadki użycia.
W PDM można wizualizować elektrody.

I możemy odwrócić zalety i wady funkcji bibliotecznych!
Zalety:

• Nie tworzą się zewnętrzne referencje, potem kopiujemy funkcje (chociaż... Trzeba jednak uważać na konstrukcję)
  • Stoi samodzielnie
  • Dopóki nie jest rozpuszczony, bardzo łatwo jest go usunąć i zastąpić inną funkcją.

Wady:

• Brak właściwości importujących
  • Brak widoczności przypadków użycia.

Stoimy więc na rozdrożu: ulepszyć funkcję wstawiania części czy ulepszyć funkcje biblioteczne.

Osobiście bardziej popieram poprawę funkcji wkładania części
(Nie rozwinąłem u mnie fobicznej nerwicy wobec zewnętrznych odniesień):

• Umożliwić korzystanie z inteligentnych funkcji jednego pomieszczenia, gdy zostanie włożony do innego.

• Umożliwić modyfikację odniesienia z Property Manager funkcji

• Możliwość odzyskania materiału części włożonej na poziomie korpusu do części wyprowadzonej.

• Upewnij się, że przesyłane szkice są całkowicie zdefiniowane

To wszystko, kończę z lobbingiem.

1 polubienie

Zastanawiam się, czy nie da się odzyskać informacji z mechanicznie zespawanego, jeśli "rozłożymy  " funkcję biblioteki w drzewie konstrukcji... (kliknij prawym przyciskiem myszy na funkcję => Decompozice).
Nie testowałem, ale warto spróbować, prawda?

Cześć,
Dziękuję za tę jasną i spokojną odpowiedź :wink:
Rzeczywiście, bez bycia ekstremistą, unikam zewnętrznych odniesień. Ale asambler, czyli rysunek, to koniecznie plik z zewnętrznymi odniesieniami! Więc wszystko sprowadza się do kompromisu. Musisz ustawić kursor we właściwym miejscu.
Minusem, który widzę w wstawionych częściach, są wersje: jeśli musisz modyfikować część biblioteki, modyfikujesz wszystko pod spodem... Tak więc EMO widzi zastosowania i powinniśmy mieć elementy, które mogą odpowiednio działać.
Jednak możliwość przeniesienia nieruchomości spełniłaby określone wymagania, bez karania innych użytkowników.

Cześć @Silver_Surfer

Upewnij się, że przeniesiony szkic jest całkowicie zdefiniowany<

Mówiłem o tym w jednym z tematów, poza tematem tutaj
Części wstawione w ten sposób, a w szczególności szkice, które są całkowicie ograniczone "lub całkowicie zdefiniowane " w części pochodnej podczas wstawiania, tracą wszelkie naprężenia i wymiary.
A tak przy okazji (czy to był błąd??), jeśli używasz tego szkicu bezpośrednio w ekstrudacji (czego tutaj nie ma) i podczas edycji tej funkcji możesz się nim bawić. Nie jest już ograniczana!
Zwróć szczególną uwagę na tę metodę.

Cześć,
Próbowałem: dzielimy funkcję biblioteczną na kilka podstawowych funkcji, ale nie mamy już żadnych własnych właściwości w ciałach listy lutowanych części.

Myślę, że znalazłem właściwy temat:
System strukturalny – Właściwości wstawionego elementu połączenia powinny zostać przeniesione na listę cięć
Jeśli ktoś chce głosować!