Wypełnianie rysunków Solidworks w formacie pdf za pomocą programu Excel

Cze wszystkim

Mam problem podczas moich studiów w solidworks , tworzę rysunki do produkcji części niezbędnych do montażu naszej maszyny

Za pomocą narzędzia visiativ zapisuję wszystkie te rysunki w formacie pdf, aby ułatwić wymianę z naszymi podwykonawcami

Będę jednak musiał dodać informacje w kasetach z tymi plikami PDF za pomocą zbiorczego pliku Excel

Czy istnieją proste rozwiązania, aby to zrobić?

Z góry dziękuję

wydaje mi się, że mądrzej jest dokonać tych modyfikacji w natywnym rysunku SW

i po skopiowaniu w formacie pdf

@+

2 polubienia

Zgadzam się, że dzisiaj automatycznie wypełniamy mapy bazowe solidworks bezpośrednio za pomocą interfejsu Visual Basic, który drukuje nasze plany zbiorczo

Zasadniczo program tworzy zestawienie komponentów zespołu, a następnie:

1 / Otwórz rysunki jeden po drugim,

2/ Napełnij go wkładem w trybie automatycznym

3/Wydruk

4/Utwórz plik pdf i dxf

5/Usuń informacje dodane w auto z kartridża

Ten program idealnie nam odpowiada, z wyjątkiem tego, że aby go zmodyfikować, trzeba umieć programować w Visual Basic, a wydrukowanie pliku z 400 planami zajmuje nam 4 godziny

Jeśli masz narzędzia Visiativ, możesz wyeksportować zestawienie materiałów w formacie Excel za pomocą smartbom, a następnie wyeksportować w formacie PDF MEP z integracją, wypełniając różne rzeczy z wcześniej wyeksportowanego zestawienia materiałów Excela (dla nas Nazwa klienta, numer firmy, ilość i ilość na znak dla Twojego zespołu.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o czas, nie zarobisz dużo. Ale jeśli chodzi o programowanie, nic więcej do roboty, integracja pozwala ustalać zasady bez wiedzy programistycznej.

2 polubienia

To rozwiązanie najgorszego, o czym pomyślałem, poświęcając komputer tylko po to, aby wykonać tę manipulację, aby nie marnować pół dnia

1 polubienie

Witam

Możliwe jest również, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, poproszenie Visiativ o modyfikację narzędzia, które już posiadasz (które jest makrem .swp lub narzędziem .exe?) lub faktycznie skorzystanie z narzędzi pakietu MyCadTools, jeśli odpowiadają one Twoim potrzebom (nie znam ich specjalnie).

Ale w obu przypadkach wątpię, że można dużo zaoszczędzić na czasie przetwarzania, 400 planów w 4 godziny to nie tak długo, biorąc pod uwagę opis przetwarzania, najdłuższym jest prawdopodobnie ładowanie każdego planu w Solidworks, rzeczywiście rozsądnie byłoby poświęcić komputer do przetwarzania lub uruchomić ten manip wieczorem.

Pozdrowienia

2 polubienia

Do obróbki mamy stanowisko dedykowane tylko do odpalania, na 1200 strzałów od 4 do 8 godzin w zależności od wielkości i złożoności ujęć.

Aby uzyskać szybsze przetwarzanie, powinieneś preferować zamknięty montaż podczas uruchamiania (gdy zestaw jest już otwarty, jest ogólnie wolniejszy)

Ale z 2020 SW i nieporęcznymi konstrukcjami otwierającymi się z prędkością błyskawicy, wszystko powinno być o wiele szybsze!

1 polubienie

ok dziękuję za radę 

Odpowiadając ci, d.roger, rzeczywiście Visiativ może modyfikować mój program Visual Basic, ale kosztuje mnie to dość dużo 1200 euro dziennie za każdym razem

I siłą rzeczy mamy mniejszą reaktywność w zależności od czasu interwencji technika wizyjnego

1 polubienie