Witam
Musielibyśmy wypełnić plik powierzchni ze złożenia.
Kształty są dość złożone.
Czy istnieje wystarczająco prosty sposób, aby to zrobić? Jesteśmy pod SW2021
Mamy dużą ilość plików do przetworzenia.
Miłego dnia
Witam
Musielibyśmy wypełnić plik powierzchni ze złożenia.
Kształty są dość złożone.
Czy istnieje wystarczająco prosty sposób, aby to zrobić? Jesteśmy pod SW2021
Mamy dużą ilość plików do przetworzenia.
Miłego dnia
Witam;
Spróbuj przekonwertować pliki do formatu Parasolid. (z Solidworks)
W opcjach importu/eksportu zaznacz "spróbuj zbudować objętości" i "zszyj powierzchnie"...
Solidworks powinien wykonać sporą część pracy, ale spotkasz się z wieloma błędami przy przebudowie,
prawdopodobnie będziesz musiał zdiagnozować i naprawić każdy plik za pomocą narzędzi "Narzędzia
UWAGA: Nie próbuj "naprawiać wszystkiego", najpierw wypróbuj opcję "Napraw twarze", a następnie "Napraw nieciągłość"
Pozdrowienia.
Dziękujemy za Twoją opinię @Maclane
Propozycja wydaje mi się dobra, ale nie mogę znaleźć wymienionych opcji importu/eksportu
Witam;
Opcje te są dostępne po otwarciu (zaimportowaniu) nierodzimego pliku solidworks za pomocą menu "otwórz".
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w łączu pomocy Solidworks:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_OPTIONS_IMPORT_GENERAL.htm?verRedirect=1
W przeciwnym razie opcje są również dostępne tutaj:
Uwaga: jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, odznacz "Interconnect 3D"....
Pozdrowienia.
Witam
Wszystko zależy od złożoności tej powierzchni. Najprawdopodobniej pochodzi z stl lub obj i zawiera dużą liczbę faset. Retopologia z uproszczeniem powierzchni (oprogramowanie takie jak Blender) może być praktyczna i oszczędzająca czas. SW: Myślę, że on odmawia traktowania powierzchni, które są zbyt złożone.
Czy możemy dostrzec taką powierzchnię?
Tak wygląda przykładowy montaż z SW.
Zrobiłem kilka testów, ale bez przekonujących wyników...
Myślę, że źle zrozumiałem twoją potrzebę. Odpowiedź MacLane'a powinna być w porządku.
Witam;
Jeśli wszystkie twoje części wyglądają jak te na zrzucie ekranu, Solidworks nie powinien mieć problemów z ich "zwiększaniem" za pomocą metody Parasolid.
(są w większości sztuk równoległościami... Ulubione SolidWorks), możesz nawet, później, użyć "rozpoznawania funkcji" do wiercenia, powtarzania....
Mówisz, że twoje testy nie są rozstrzygające? Czy możesz załączyć jakiś przykład? (część do konwersji -do Parasolid dla mnie, nadal jestem w Solidworks 2020-).
Pozdrowienia.