Ustawianie przezroczystości obudowy maszyny na rysunku

Witam

Wszystko jest powiedziane w pytaniu, jak po prostu zrobić na rysunku, aby obudowa maszyny była przezroczysta?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz ten wątek

http://www.lynkoa.com/forum/3d/rendre-un-composant-invisible-sur-la-mep

@+

2 polubienia

Dobrze widziałem ten wątek, ale kawałek całkowicie znika z rysunku, a tego nie chcę.

Chcę tylko zobaczyć części za moją skrzynią korbową na rysunku.

Klasa A+

Dlaczego nie zrobić konfiguracji, w której wygląd skrzyni korbowej byłby przezroczysty?

Witam

Dlaczego nie zrobić widoku seryjnego, po prostu przesuń catrer, aby zajrzeć do środka...

Szukam odpowiedzi bez konfiguracji bezpośrednio na rysunku

Musisz więc kliknąć prawym przyciskiem myszy na część w MEP, a następnie pokazać/ukryć  i ukryć komponent, ale utknie on i nie stanie się przezroczysty...

Witam

jeśli ukryjesz komponent przed swoim widokiem, będziesz miał trudności z jego ponownym pojawieniem się bez przechodzenia przez Ctrl + Z i usuniesz wykonaną pracę po jej wykonaniu, z drugiej strony, jeśli ukryjesz komponent w swoim drzewie, będziesz w stanie opanować pokazywanie / ukrywanie.

Witam

Możesz wykonać cięcie lokalne.

Niech Moc będzie z wami.

Następnie, aby wyświetlić go ponownie, należy kliknąć na widok, następnie przejść do okna tworzenia FeatureManager, a następnie utworzyć prawy CLC na komponencie i przejść do opcji Zamontuj/Ukryj i pokaż komponent. To nie jest bardziej skomplikowane...

AC Cobra 427 gdy chce dobrze działać to mam kolegę który miał z nim pewne problemy.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, ale a priori nie ma prostych rozwiązań, aby pomieszczenie było przezroczyste, a nie go ukrywało.

Może odpowiednie będzie zrobienie sąsiedniego pokoju?

Użyj polecenia Wyświetl w innym położeniu, które umożliwia również pokazanie różnych pozycji w zespole.

Zobacz mój samouczek na ten temat:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_139.html

1 polubienie

Z drugiej strony, fakt ukrywania się przed strukturą drzewa dotyczy również drzewa w twoim pokoju. A fakt ukrywania się bezpośrednio przed wzrokiem nie dotyczy tego w pokoju (?). W rzeczywistości lepiej byłoby stworzyć konfiguracje, aby pokazać/ukryć każdy komponent.

Witam

Odpowiedź jest prosta: w ogóle nie jest to możliwe.

Wtedy możesz, jak mówią moi koledzy, zrobić konfigurację lub sekcję lokalną, na planie, który zawsze udaje Ci się zrobić inaczej, aby pokazać to, co chcesz.

Szczęśliwego Sylwestra

1 polubienie

Jest też ta sztuczka: kliknij na widok w drzewie, wybierz komponenty do pokazania i zrób "pokaż ukryte krawędzie", ale w zależności od geometrii lub punktu widzenia może to być bałagan.

Ale czasami to działa.

Dostępny jest również nowy stan wyświetlania w ASM 3D, w którym wszystko jest w przewodowej ukrytej krawędzi, z wyjątkiem cieniowanej obudowy z włączoną przezroczystością.

W widoku wystarczy wybrać ten stan wyświetlania i przełączyć widok w tryb cieniowania.

1 polubienie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które pozwalają obejść problem, ale hej, nie ma prostego rozwiązania dla mojego przykładu... Szkoda.

A+ na forum i szczęśliwego nowego roku dla wszystkich.

Jakie rozwiązanie przyjąłeś, aby kontynuować problem???