Uelastycznianie komponentu

Witam

Ustawiam sprężynę, aby ułatwić projekt, aby szybko zmienić jego charakterystykę (promienie, długości, zwoje)

Następnie chciałem spróbować prostego montażu, ale nie mogę sprawić, by moja sprężyna była "elastyczna" pod solidworks.

Kliknij prawym przyciskiem myszy na mój komponent, "właściwości komponentu", a elastyczna część jest wyszarzona w sekcji "rozwiąż jako..." Obraz CF

Czy ktoś ma pomysł?

Z góry dzięki!

flexible.jpg

Tryb elastyczny jest dostępny tylko dla podzespołów w celu zachowania stopni swobody wiązań ... Nie ma więc zastosowania do komponentu typu część

1 polubienie

Witam

Bo to po prostu niemożliwe z jednej strony.

Dotyczy to tylko podzespołów.

Oznacza to, że jeśli w zespole macierzystym podzespół zostanie uelastyczniony, będzie można przesunąć część tego podzespołu pojedynczo do zespołu macierzystego (a nie cały podzespół).

1 polubienie

Witam

Może tworząc podzespół sprężyna + oś i ograniczając sprężynę względem osi za pomocą zaawansowanego ograniczenia odległości, wystarczyłoby wtedy schować oś i wstawić cały ten podzespół do zespołu głównego?

Dzięki elastyczności podzespołu możliwe byłoby ściskanie i dekompresowanie wiosną tego roku.

++

To, że komponent jest elastyczny, nie oznacza, że będziemy go animować. To nie jest ruch :-)

Tak tak oczywiście, za każdym razem trzeba go odbudowywać :)

Okej, "zmiksowałem" filmik na youtube z moim wiosennym zestawem koncepcyjnym, ale to nie działa, szkoda!

Dziękuję za odpowiedzi.