Ustawianie komponentu niewidocznym w instalacji

Witam wszystkich,

Teraz szukam sposobu, aby komponent obecny w 3D był niewidoczny w Solidworks MEP.

Cel: Być w stanie zobaczyć rozmiar tego ostatniego (kołnierz zaciskowy) w 3D, ale nie w MEP (Zbyt dużo szczegółów).

Ktoś ma pomysł? (Oprócz ukrywania komponentu na rysunku).

Dziękuję Wam wszystkim,

Miłego dnia!

Witam

Wybierz komponent w drzewie i kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie ukryj komponent.

Pozdrowienia

capture.png
4 polubienia

Witam

Myślę, że to rysunek zespołu.

W ten sposób tworzysz tabelę rodziny swojego zespołu z 2 wersjami, jedną z komponentem i jedną bez komponentu.

Wszystko, co musisz zrobić, to narysować zespół bez komponentu.

S.B

2 polubienia

Witam

Dlaczego funkcja ukrywania w MEP Ci nie odpowiada?

W przeciwnym razie użyj konfiguracji w 3D.

@+

1 polubienie

Witam

Czy kostka do wizualizacji może Ci pomóc? 

Link tutaj:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_wn2013_3D_Bounding_Boxes.htm

Nie próbowałem, ale być może uda mi się utworzyć sześcian wizualizacji dla Twojej części i wyświetlić go w swoim zespole (wybierając go w drzewie) bez wyświetlania części. A jeśli nie, skopiuj go do swojego zestawu.

Edit: Nie widziałem, żeby chodziło o naszyjnik, więc nie jest zbyt odpowiedni!

Witam

Musisz stworzyć konfigurację w 3D z kołnierzem i bez kołnierza; lub z kołnierzem i przezroczystym kołnierzem.

1 polubienie

odpowiedź @Tomalam i innych kolegów jest dla mnie istotna

2 konfiguracja

_1 z kołnierzami 

_2 bez obroży 

Dlaczego przeszkadzają Ci obroże?

Jeśli jest to montaż i w zależności od jego rozmiaru, naszyjniki nie będą widoczne, przynajmniej w szczegółach, zawsze zgodnie z wymiarami i rozmiarem Twojego zestawu

@+ ;-)

2 polubienia

Użycie stanów wyświetlania w zespole 3D zamiast konfiguracji zespołu może być innym rozwiązaniem.

We właściwościach komponentu w zespole znajduje się opcja "Obwiednia", która pozwala wykluczyć komponent z zestawienia komponentów i uczynić go niewidocznym na rysunku... Nie jest też już brany pod uwagę w masowej własności...

Uważaj na podstawy, opcja koperty to narzędzie do zaznaczania.

Na szczęście w najnowszych wersjach możesz wyłączyć opcję... W poprzednich wersjach trzeba było usunąć komponent i umieścić go z powrotem

Chciałbym umieścić kolejny zrzut ekranu, aby zilustrować wynik... Ale na Lynkoa możesz dołączyć tylko jeden obraz na wiadomość -_-

option.jpg
5 polubień

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Niestety konfiguracje są zbyt duże, aby nimi zarządzać (duże złożenia) i trzeba pamiętać, że to my je wykonaliśmy.

Opcja Fab  jest idealna i działa cuda! Masa tych naszyjników jest znikoma.

Jeszcze raz dziękujemy!