Realistyczne renderowanie przy rysowaniu catia

Witam

Szukam opcji, która pozwoli mi uzyskać wizualizację 3D z realistycznym renderowaniem lub nie podczas rysowania catia.

Dziękuję

Witam

Na rysunkach nie wiem, czy to naprawdę możliwe, a nawet przydatne, o ile będziesz wypełniać rodzaj materiałów. Z drugiej strony, w pliku "Część" możesz przypisać materiał, a następnie poprosić o realistyczny widok, ikona jest rodzajem małej kawierconej rurki.

Dimitri

Celem jest posiadanie dokumentu, który jest aktualizowany zgodnie z ewolucją 3D na potrzeby prezentacji. Rezultatem może być robienie zdjęć z 3D, ale długie, gdy jest kilka scen do zaktualizowania.

na forum znalazłem to 

Właściwie jest to we właściwościach widoku, w trybie generowania, musisz wybrać obraz bitmapowy i wybrać opcję realistycznego renderowania.

1 polubienie

Czy to it@Pompon

EDIT: z drugiej strony nie bierze pod uwagę "Tekstur"

2 polubienia

http://www.lynkoa.org/forum/mises-en-plan/catia-v5-afficher-les-textures

Dziękuję franck, ale nie mam tej opcji, jest wyszarzony. Potrzebujesz modułu?

Nie, nie ma potrzeby stosowania specjalnego modułu MD2, wystarczy go.

Sprawdź, czy masz ten sam stan w opcjach.

2 polubienia

Jak zrobić widok kolorów na planie

Zawartość [Ukryj]

Artykuł w formie wideo

Podsumowanie artykułu

Oczywiście musisz zacząć od części w 3D (Catpart lub Catproduct)

Catia V5 - Catpart de la bielle

i zwykle utwórz płaszczyznę za pomocą ctrl + N , a następnie Rysunek.

Projektujemy niezbędne widoki.
W tym przykładzie użyjemy widoku izometrycznego  , aby zmodyfikować jego charakterystykę graficzną.

Catia V5 - Vues calssiques filaires exactes

Aby zmienić wygląd widoku, należy edytować jego właściwości.
W zakładce " Widok " musisz przewinąć w dół i przejść od "Dokładna reprezentacja" (wektor) do "Bitmapa" (piksele).
Przycisk Opcja umożliwia zmianę typu obrazu (z modelu szkieletowego na "Realistyczne renderowanie z krawędziami").

Catia V5 - propriété de la vue Bitmap rendu realiste avec arêtes

Aby ten obraz był w kolorze, musisz również zaznaczyć tę opcję:

Catia V5 - propriété de la vue Bitmap rendu realiste avec arêtes option couleur du 3D

Oto wynik.

Catia V5 - propriété de la vue Bitmap rendu realiste avec arêtes option couleur du 3D resultat

Wygląda to dobrze, ale bądź ostrożny, teraz jest to tylko obraz (tj . piksele).
W związku z tym nie jest już możliwe umieszczanie wymiarów, ponieważ nie jest ono już wektorowe.

Konkluzja

Tak, Catia również wie, jak zrobić tego rodzaju widoki kolorystyczne, ale jest to interesujące tylko wtedy, gdy istnieje potrzeba lepszego zaprezentowania produktu na planie. Jest to zatem odpowiednie na przykład dla widoku izometrycznego, na którym nie ma żadnych wymiarów do umieszczenia.