Witam Czy podczas renderowania zespołu za pomocą programu Realview (nie za pomocą Photoview lub Visualize) możliwe jest uzyskanie renderingu z odbiciem komponentu na innych komponentach. W przypadku, który mnie interesuje, mam polerowaną sprężynę typu stal nierdzewna i chcę zobaczyć na tej sprężynie odbicie jej cylindrycznej prowadnicy, która jest pomarańczowa. Na razie mam tylko odbicie ze względu na otoczenie. Jeśli tak, jakie ustawienie należy określić dla poszczególnych wyglądów i jakie światło należy umieścić. Mam wrażenie, że przeszedłem przez te parametry bez powodzenia.
Myślę, że przy standardowym Solidworks dla cieni jest to możliwe (SW2022SP4), ale odbicie części nie jest pewne. W tej chwili nie mogę korzystać z komputera, jest on przetwarzany... Informuj nas na bieżąco. @+. AR.
Realview nie zarządza odbiciami jednego komponentu nad drugim, jedyną możliwością jest aktywacja trybu "Ambient Occlusion" oprócz RealView, ale jest to tylko projekcja "cienia" (podsumowując) otoczenia. Jeśli Twoje pytanie wynika z faktu, że nie masz Photoview ani Visualize-pro, Aby to zrobić, spróbuj wyeksportować swoje komponenty do innego oprogramowania do renderowania, takiego jak "Blender" (bezpłatny) (nawet jeśli będzie, powiedzmy, ... na pierwsze ćwiczenie).
Dziękuję McLane. Tak właśnie myślałem, nie ma potrzeby bardzo się starać. Rzeczywiście, nie mam Photoview ani Visualize. Udało mi się przetestować ten ostatni, co prawda jest mocny i dość łatwy, ale w cenie masła, aby używać go tylko raz w roku, zrezygnowałem. Dobranoc