Renderowanie

Witam
Czy podczas renderowania zespołu za pomocą programu Realview (nie za pomocą Photoview lub Visualize) możliwe jest uzyskanie renderingu z odbiciem komponentu na innych komponentach. W przypadku, który mnie interesuje, mam polerowaną sprężynę typu stal nierdzewna i chcę zobaczyć na tej sprężynie odbicie jej cylindrycznej prowadnicy, która jest pomarańczowa. Na razie mam tylko odbicie ze względu na otoczenie. Jeśli tak, jakie ustawienie należy określić dla poszczególnych wyglądów i jakie światło należy umieścić. Mam wrażenie, że przeszedłem przez te parametry bez powodzenia.

Dziękuję Wam wszystkim

Witaj Pierre_Maihailovic,

Myślę, że przy standardowym Solidworks dla cieni jest to możliwe (SW2022SP4), ale odbicie części nie jest pewne. W tej chwili nie mogę korzystać z komputera, jest on przetwarzany...
Informuj nas na bieżąco.
@+.
AR.

Witam;

Realview nie zarządza odbiciami jednego komponentu nad drugim, jedyną możliwością jest aktywacja trybu "Ambient Occlusion" oprócz RealView, ale jest to tylko projekcja "cienia" (podsumowując) otoczenia.
Jeśli Twoje pytanie wynika z faktu, że nie masz Photoview ani Visualize-pro,
Aby to zrobić, spróbuj wyeksportować swoje komponenty do innego oprogramowania do renderowania, takiego jak "Blender" (bezpłatny) (nawet jeśli będzie, powiedzmy, ... na pierwsze ćwiczenie).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję McLane. Tak właśnie myślałem, nie ma potrzeby bardzo się starać.
Rzeczywiście, nie mam Photoview ani Visualize. Udało mi się przetestować ten ostatni, co prawda jest mocny i dość łatwy, ale w cenie masła, aby używać go tylko raz w roku, zrezygnowałem.
Dobranoc

1 polubienie