Moje małe pytanie dnia (pewnego dnia przestanę p^romis ^^). Chciałbym wyrenderować kompletny zestaw, umieszczam dolną część mojej sceny na najniższej powierzchni (próbowałem przesunąć, aby sprawdzić, czy to nie jest problem)
.
W tym celu do każdego pomieszczenia (nawet części z rodziną pokoi przypisałem materiał, aby zmienić kolor przycisku w konfiguracji), umieściłem kamerę tak, jak powinna. Zaczynam więc renderować...... I oto magia mam wizualizację mojej pustej sceny :(.
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem? (moje wznowienie SolidWorks jest trudniejsze niż myślałem ^^) dzięki Azvance :)
Czy masz renderowanie całej sceny? Miałem już problem polegający na tym, że miałem puste renderowanie sceny, ale zdałem sobie sprawę, że w rzeczywistości renderowanie było tylko na niewielkiej części sceny (np. tylko 1/8 ekranu w rogu, gdzie nie ma śladu po pomieszczeniu). Spróbuj umieścić swoją część, która zajmuje cały ekran, aby sprawdzić, czy to wszystko (w tym przypadku pojawi się trochę renderowania).
Z drugiej strony nie pamiętam, jak rozwiązałem ten problem... Majstrując przy parametrach na pewno :)
Testowałem przesuwanie obszaru renderowania nic nie pomaga, a problem wydaje mi się, że już napotkałem 2 lata temu i musiałem się bawić, nie wiedząc, co robię ^^, staram się zmienić metodę i skłaniam się bardziej w kierunku metodycznych rozwiązań, które pozwalają mi już nie mieć problemów z ^^.
Cóż, po ponownym uruchomieniu od wczoraj i przesunięciu pomieszczenia we wszystkich kierunkach okazuje się, że problem już się nie pojawia.
Podczas testowania renderingu miałem właśnie wyrenderowany fragment mojego pokoju ze względu na przesunięcie (zrobiłem to dla testu) podłogi mojej sceny. Więc problem prawdopodobnie wziął się z mojej sceny i nie wiem dlaczego...
Oto wizualizacja :)
Przy okazji małe pytanie o WIZUALIZACJE MATERIAŁÓW:
Czy wiesz, gdzie mogę znaleźć bazy tekstur, które uzupełniają podstawową w Solidworks?
W przypadku tekstur możesz umieścić dowolną teksturę, wystarczy pobrać teksturę w dobrej rozdzielczości z google. Następnie, gdy renderujesz i stosujesz teksturę do swojego elementu, solidworks oferuje zapisanie jej w jej formacie, dzięki czemu znajdziesz ją po prawej stronie wśród wszystkich innych.
To od Ciebie zależy, czy później nadasz mu te cechy (blask, przezroczystość, odbicie...).
Nawiasem mówiąc, sprawiam, że inni z niego korzystają, nigdy nie natknąłem się na to podczas moich ostatnich badań, ale znalazłem stronę phtographera, który przypuszczam, że umieszcza niektóre z nich w Internecie (na pewno nie ma ich milionów) za darmo, a dla wielu myślę, że są one wyretuszowane, aby móc je zduplikować.