Zmiana nazwy okna/tytułu pliku

Cześć,

Podczas zmiany nazwy pliku z 3D nie możemy jednocześnie zmienić nazwy pliku okna, więc możliwe jest odwrócenie.
Czy muszę przejść przez inną funkcję, czy to niemożliwe? (Nie mam PDM)
Dziękuję

Cześć,
Jedno to imię, drugie tytuł i te dwie nie muszą być ze sobą powiązane:
image

Za pomocą makra tytuł można w razie potrzeby zmodyfikować, pobierając nazwę pliku lub zapisując plik + zmieniając nazwę tytułu.

Cześć,
Nie do końca rozumiem, co próbujesz zrobić, ale myślę, że musisz przejść przez SolidWorks File Utilities (dodatek, który trzeba zainstalować)
Kliknij prawym przyciskiem myszy na plik w Windows Explo, a następnie SolidWorks (w W11 wybierz " pokaż inne opcje ").

Cześć,

Jeśli w ustawieniach pozwolisz drzewu FeatureManager na zmianę nazw plików,

możesz zmienić nazwy w drzewie budowlanym bez utraty linku do SolidWorks, a po zakończeniu zmiany nazwy zadbaj o dobre zapisanie

A potem zobaczysz, że w eksploratorze Windows zmiany w nazwie pliku, a nie w tytule, zostały zmienione.

W przeciwnym razie w eksploratorze plików Windos robisz:

• Kliknij prawym przyciskiem
  • Uzyskaj więcej
  • Solidworks
  • Plik zmiany nazwy

Ważne jest, by podążać tą ścieżką, a nie tylko zmieniać nazwy, bo zerwiesz swoje mocne więzi

Cześć;

" Pozwalanie na zmianę nazw plików komponentów..."  jest magnesem na problemy w przypadku współdzielonych plików, a szybko masz mnóstwo plików w kopiach... moja rada => Unikaj się jak najbardziej.

Drugim rozwiązaniem (za pomocą narzędzi Solidworks z eksploratora plików) jest "czystsze  ".
Wystarczy zainstalować narzędzia narzędziowe Solidworks File-utility (dostępne w plikach instalacyjnych Solidworks):

Przykład lokalizacji pliku wykonywalnego dla instalacji:
C:%%USERNAME%%\Documents\SolidWorks Downloads\SOLIDWORKS 2022 SP04\SWFileUtilities
=> Setupe.exe

Jeszcze jedna metoda jest możliwa:
Dzięki narzędziom MyCadTool (Smartproperties lub Integration), o ile właściwość " Tytuł " można zidentyfikować jako zmienną...

To właśnie doradziłem powyżej.
Mimo to, myślę , że @Anthony_PITON zniknęło

Cześć,

Oczywiście nie mam takiej opcji...

Cześć,

Niedostępne ze względu na integrację z 3D Experience.

1 polubienie

Re,

Ale potem zadaję sobie pytanie.
Dlaczego aktywowałeś 3DExperience, jeśli nie był używany? W oryginalnym poście jest napisane, że nie używasz PDM, więc 3DExperience wydaje mi się bezużyteczne.
Jeśli twoje pliki są przechowywane w 3DExperience, to prawdopodobnie istnieją funkcje zmiany nazw, bo to nic więcej niż PLM/PDM

1 polubienie

Pewnie przyjadę po bitwie
Osobiście wyłączyłem doświadczenie 3D (na ile to możliwe) i mam dostęp do opcji w SW, by zmienić nazwy plików
Mam też opcję zmiany nazw plików SW

Jeśli otwieram plik, mogę zmienić jego nazwę przez SW
Ale jest to możliwe w folderze Windows, jeśli nie używam go ja lub ktoś inny.
Z kolei, jeśli jestem otwarty na SW, nie mogę zmienić nazwy pliku w folderze Windows. To kwestia prawa, która jest przedmiotem sprawy.

Co więcej, (w innej epoce :sweat_smile:) w PDM trzeba było zamknąć SolidWorks, aby zmienić nazwę pliku przez PDM, aby zachować połączenia między częściami a zespołami.
Chyba 3D exp działa tak samo, to kwestia praw do plików.

1 polubienie

W rzeczywistości nie znam dobrze 3Dex i chyba go nie używam, bo zapisuję pliki lokalnie. Jestem jedyną osobą pracującą nad SW...

Dziękuję, sprawdzę to!

Podsumowując doświadczenie 3D:
3DEXPERIENCE to internetowa platforma współpracy, opracowana przez Dassault Systèmes. Łączy zespoły, dane i projekty. Łączy oprogramowanie do projektowania 3D.
Twoje pliki są więc dostępne online na serwerach Dassault.

Ale teoretycznie powinno to ostatecznie zastąpić EPDM, które jest narzędziem do zarządzania plikami CAD. Dzięki temu możemy realizować przepływy pracy (na pewno EPDM), automatyczne drukowanie itd... Właściwie wszystkie małe narzędzia omawiane wcześniej – zobacz, gdzie jest używana twoja część, zdefiniuj właściwości projektu, zarządzasz rachunkami materiałowymi itd...

1 polubienie

W PDM zawsze trzeba zamknąć pliki w SW, aby zrobić akcje zmiany nazw (to zasadniczo podstawowy sposób działania SW – blokuje otwarte/wywołane pliki, aby zachować stabilność ASM lub DRW) i wszystkie przypadki użycia muszą być zarchiwizowane.
Po tym możliwe jest również, że opcja Solidworks File Utilities nie została wybrana podczas instalacji SW lub nawet usunięta domyślnie od momentu wybrania 3DExperience podczas instalacji.
Z mojej strony usunąłem go z obrazu administracyjnego, żeby mnie nie irytować.

1 polubienie