Automatyczna zmiana nazw płaszczyzn, punktów lub powierzchni

Witam

Szukam makra (lub innego), które pozwoliłoby na zmianę nazw niektórych funkcji (płaszczyzn, punktów, powierzchni, szkiców, osi i układów współrzędnych) tak, aby wszystkie modele miały identyczne drzewa projektowe dla tych funkcji.

Na przykład szkice powinny nazywać się: ESQ_XXX; powierzchnie: SRF_XXX itp.

Zrobiłem trochę badań, ale bez powodzenia

Czy naprawdę masz w tym interes?

Jest to możliwe za pomocą makro, ale dość skomplikowane do wykonania, a następnie wdrożenia w każdym pomieszczeniu, gdzie jest moje zapytanie naprawdę interesujące?

2 polubienia

Jest to rzeczywiście możliwe, moim zdaniem trzeba przejść przez poszukiwanie szkiców, planów itp. i zmienić ich nazwy w kolejności według ESQ_XXX.

Ale może to być pracochłonne jako praca i jak mówi sbadenis, po co?

3 polubienia

Witam, celem jest standaryzacja projektów, aby każdy mógł się w nich odnaleźć.

Co więcej, przeglądanie szablonów w celu ręcznej zmiany nazw tych funkcji jest dość długie

To prawda, że możemy się bez nich obejść. Moi koledzy niekoniecznie zmieniają nazwy swoich funkcji, a ponieważ muszę się upewnić, że projekty są "zharmonizowane", chciałbym im to ułatwić i przyspieszyć proces walidacji naszych projektów (a nazwy funkcji są tego częścią).

I mam wiele funkcji, które potencjalnie wymagają zmiany nazwy. Makro może rzeczywiście pomóc w zmniejszeniu liczby błędów.

arbre.png

i pozwoli mi to wbić nogę w makra w oczekiwaniu na szkolenie...

Oto makro, które resetuje liczniki drzewa projektowego

reset_compteur_plan_esquisse.swp
2 polubienia

i drugi, aby zmienić nazwy szkiców.

Musisz dotknąć kodu, aby wprowadzić żądaną nazwę szkicu

renommage_esquisse.swp
1 polubienie

Yannick.little , myślę, że umieściłeś to samo makro dwa razy.

Tomalegorgeu wydaje mi się to skomplikowane, biorąc pod uwagę nazwy funkcji, jeśli chcesz zautomatyzować w 100% ....

Na przykład, jeśli wszystkie pliki mają to samo arbo, możesz zmienić nazwę zgodnie z wyborem. Wybierasz 10 encji w drzewie i naciskasz makro.

Makro zmieni nazwę na 1. TGT_1

2. TGT_2 

...

Problem polega na tym, że jeśli popełnisz błąd w swoim wyborze, on też się pomyli. Czy komputer jest trochę głupi :)

Znalazłem te dwie strony, które mogą korelować z twoim problemem z małymi badaniami, które przeprowadziłem.

Interfejs API pomocy IFeatureManagerMethods

IFeatureManager NameUżywany interfejs API pomocy

Ale na początek zmagasz się z dużym problemem!

3 polubienia

Witam

Istnieje makro, które zmienia nazwy wszystkich szkiców i resetuje licznik funkcji do 0.

Drugi może zmienić nazwy wszystkich szkiców zgodnie z nazwą umieszczoną w makrze.

, wydaje się to skomplikowane, biorąc pod uwagę liczbę kryteriów.

Musisz zrobić konkretny rozwój lub  przewodnik po metodologii.

Yannicka

Wydaje mi się to niemożliwe dla kogoś, kto uruchamia makra, nawet ja, który zrobiłem już od 10 do 15, nie byłbym w stanie zrobić tego sam.

Ponadto, jeśli chcesz zbytnio ustandaryzować, ryzykujesz:

- Antagonizowanie współpracowników

- lub że nie jest przestrzegany.

Pozostawienie właściwej nazwy solidworks samo w sobie nie jest już ustandaryzowane?

W przeciwnym razie, aby uruchomić makra, zacznij od makr programu Excel lub zacznij uczyć się vba, jeśli tak nie jest, a następnie zacznij od prostszych makr, aby następnie móc przejść na wyższy rynek, a dlaczego nie wtedy, jeśli potrzeba jest prawdziwa, utwórz to makro.

Ale osobiście nie rozumiem faktu, że chcę zmienić nazwę szkicu 1 w ESQ_XXX zwłaszcza, że metoda 1 jest automatyczna.