Szukam makra (lub innego), które pozwoliłoby na zmianę nazw niektórych funkcji (płaszczyzn, punktów, powierzchni, szkiców, osi i układów współrzędnych) tak, aby wszystkie modele miały identyczne drzewa projektowe dla tych funkcji.
Na przykład szkice powinny nazywać się: ESQ_XXX; powierzchnie: SRF_XXX itp.
Jest to możliwe za pomocą makro, ale dość skomplikowane do wykonania, a następnie wdrożenia w każdym pomieszczeniu, gdzie jest moje zapytanie naprawdę interesujące?
Witam, celem jest standaryzacja projektów, aby każdy mógł się w nich odnaleźć.
Co więcej, przeglądanie szablonów w celu ręcznej zmiany nazw tych funkcji jest dość długie
To prawda, że możemy się bez nich obejść. Moi koledzy niekoniecznie zmieniają nazwy swoich funkcji, a ponieważ muszę się upewnić, że projekty są "zharmonizowane", chciałbym im to ułatwić i przyspieszyć proces walidacji naszych projektów (a nazwy funkcji są tego częścią).
I mam wiele funkcji, które potencjalnie wymagają zmiany nazwy. Makro może rzeczywiście pomóc w zmniejszeniu liczby błędów.
Wydaje mi się to niemożliwe dla kogoś, kto uruchamia makra, nawet ja, który zrobiłem już od 10 do 15, nie byłbym w stanie zrobić tego sam.
Ponadto, jeśli chcesz zbytnio ustandaryzować, ryzykujesz:
- Antagonizowanie współpracowników
- lub że nie jest przestrzegany.
Pozostawienie właściwej nazwy solidworks samo w sobie nie jest już ustandaryzowane?
W przeciwnym razie, aby uruchomić makra, zacznij od makr programu Excel lub zacznij uczyć się vba, jeśli tak nie jest, a następnie zacznij od prostszych makr, aby następnie móc przejść na wyższy rynek, a dlaczego nie wtedy, jeśli potrzeba jest prawdziwa, utwórz to makro.
Ale osobiście nie rozumiem faktu, że chcę zmienić nazwę szkicu 1 w ESQ_XXX zwłaszcza, że metoda 1 jest automatyczna.