Zbiorcze zmienianie nazw folderów za pomocą Eksploratora projektów

Witam
Muszę zmienić nazwy kilku nazw folderów systemu Windows zawierających moje pliki CAD oprogramowania bez utraty linków (w celu zmniejszenia długości ścieżek). Aby działać na całej mojej bazie danych, muszę pracować bezpośrednio w katalogu głównym dysku mojego serwera CAD.
Kiedy uruchamiam CadTools ProjectExplorer, po pewnym czasie się zatrzymuje.
Wypróbowałem go na mniejszym pliku, dla którego działa.
Czy wiesz, czy istnieje limit głośności lub rozmiaru korzystania z Eksploratora projektów? Lub inny powód, który może zakłócić prawidłowe działanie tego narzędzia?

Wszystko zależy od tego, na czym opiera się Twoja architektura, ale niekoniecznie musisz przechodzić przez eksplorator projektów, który rzeczywiście musi być przytłoczony, biorąc pod uwagę rozmiar plików.
Jeśli Twoja architektura jest w tej formie, na przykład
C:\Bardzo długa nazwa\BE\Projekty\Projekt A\Projekt A podfolder
A wszystkie twoje pliki SW znajdują się w folderze Project, możesz bez obaw zmienić nazwę wszystkiego przed plikami SW (tutaj dysk, Bardzo długa nazwa i Projekty
Kiedy otworzysz swój projekt, ponieważ wszystkie pliki oprogramowania nie idą w górę drzewa systemu Windows, znajdzie on te małe.
Z drugiej strony, jeśli zmienisz nazwę innego folderu projektu w inny sposób, a następnie otworzysz tam projekt, oprogramowanie zostanie utracone.

Często kopiowałem cały projekt, zmieniając nazwę dysku i folderu przed folderem projektu i nigdy nie miałem żadnych problemów, po prostu musisz zrozumieć zasadę działania oprogramowania, które wyszukuje pliki z lokalizacji głównego zespołu.
Jeśli to konieczne, pokaż nam swoją strukturę drzewa lub uproszczony przykład, jeśli potrzebujesz poufności, a my wyjaśnimy Ci, czy jest to możliwe, czy nie.

1 polubienie

Dziękuję sbadenis,

Rzeczywiście, rozumiem logikę, którą opisujesz.
Moja struktura jest następująca:
katalog G:
Foldery główne:
G:\Baza danych
G:\Konkretne żądania\

Baza danych zawiera moje standardowe biblioteki i
Konkretne zapytania dotyczące projektów klientów.
Ścieżki, które chcę skrócić, znajdują się w bazie danych, a pliki są używane tak samo w określonych żądaniach

Pierwszym folderem, który chciałbym zredukować, była "Baza danych", którą zamieniłbym na "BD", aby uzyskać jak najwięcej pełnych ścieżek. Stąd wybór korzystania z Project Explorer

Kolejna możliwość, której nie jestem fanem, ponieważ sprawia, że trochę zwalniasz (w zależności od liczby plików...)
znajduje się w opcjach, aby zaznaczyć wskazane pole i umieścić folder Bd w lokalizacji wskazanej w Przejdź do dokumentów referencyjnych.

Jak pokazano na załączonym obrazku, wszystkie pliki, które nie zostaną znalezione podczas otwierania, zostaną przeszukane w danym folderze. Ale jak wspomniano wcześniej, sprawia to, że trochę się opóźniasz...

1 polubienie

To rozwiązanie wydaje mi się nieco ryzykowne, ale i tak dziękuję
Chyba będę musiał pogodzić się z zerwaniem linków z folderami znajdującymi się poza bazą danych :disappointed_relieved:

To rozwiązanie działa bardzo dobrze, gdy go przetestowano, ale nadal trwa dłużej po otwarciu. W zależności od liczby sztuk może być denerwujące.
W końcu to robisz, a następnie otwierasz wszystkie swoje zestawy jeden po drugim za pomocą menedżera zadań z zapisywaniem zestawów (w jeden lub więcej weekendów), a następnie możesz to odznaczyć, ścieżki zostaną zawieszone.
Albo inaczej mano rozwiązanie, jak mówisz

1 polubienie

ok zrozumiałem zasadę. Zmierzę to, co jest dla nas najlepsze
dziękuję za pomoc :hugs:

W najgorszym przypadku możesz przetestować moje rozwiązanie, a jeśli naprawdę jest zbyt wolne, odznacz, a wróci do twojego rozwiązania (ręcznie rozłącz odpowiedni plik).
I powodzenia

1 polubienie

Witam;

Jeśli przenosisz tylko zawartość katalogów, dlaczego nie skorzystać z narzędzia " Zależności " pakietu MyCad?

https://help.visiativ.com/mycadtools/fr/Dependencies.html

Podsumowanie funkcji:

Pozdrowienia.

3 polubienia