Zmienianie nazw bloków części w pliku PRT i/lub STEP

Witam

Jeden z naszych klientów chce otrzymać plik 3D naszych produktów, aby móc je zintegrować ze swoimi zespołami.

Jak na razie dobrze idzie. Wykonanie oczyszczalni ścieków z montażu jest łatwe. Ale gdy klient otwiera plik za pomocą oprogramowania, odtwarza wszystkie pliki w zestawie + plik ASM. Aby temu zaradzić, rejestruję montaż jako część, a następnie jako krok.

Ale zauważyłem w drzewie, że bloki monet mają nazwę monet oraz inne wskazówki, których nie chcę dawać klientom.

Pytanie: czy możliwa jest zmiana nazw tych bloków (na przykład za pomocą makra) bez konieczności ręcznego kliknięcia prawym przyciskiem myszy, właściwości i zmiany nazwy?

Ogólna nazwa, taka jak przyrost Piece+N°, bardzo mi odpowiada.

Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrowienia

Dlaczego nie zrobić kompozycji na wynos, aby zmienić nazwy wszystkich elementów 1,2, 3, 4... Albo w inny sposób, a następnie nagrywał nowy montaż w pokoju, a następnie w części.

1 polubienie

Witam

Dziękuję sbadenis za odpowiedź

W moim zestawie mam około 50 sztuk. Jak szybko zmienić ich nazwę przed zrobieniem kompozycji na wynos?

Pozdrowienia

Witam

po kilku testach możesz zapisać swój zespół w .prt, a następnie zapisać go w STEP, po otwarciu STEP i wybraniu STEP jako typu pliku, następnie przechodzisz do opcji otwierania i odznaczasz "importuj wiele ciał jako części", a następnie ponownie rejestrujesz go w STEP i tam nie będzie więcej informacji o częściach ASM. Będą się nazywać imported1 itd. To kilka manipulacji, ale i tak jest to mniej skomplikowane" niż zmiana nazw wszystkich części...

1 polubienie

Witam

Dziękuję ac cobra za odpowiedź

Procedura jest trochę długa, ale spełnia swoje zadanie, tak jak chcę.

Pozdrowienia

2 polubienia