Zmienianie nazwy folderu projektu przez przypisanie lokalizacji, do których istnieją odniesienia

Witam

Czy można zmienić nazwę folderu w taki sposób, aby ścieżki odwołujące się do niego (w szczególności ostatnie dokumenty) podążały za nim, tak jak można zmienić nazwę pliku?

Witam

O ile się nie mylę, chyba że z takim rozwiązaniem jak Solidworks PDM jest to niemożliwe.
Jedynym sposobem (jeszcze, jeśli nie nawaliłem) byłaby zmiana nazwy folderu, otwarcie wszystkich plików, które się w nim znajdują, i otwarcie asm, który wskazywał na ten folder i zapisz.
Innym sposobem są interfejsy API, możesz zmieniać linki do plików bez ich otwierania.

1 polubienie

Moim zdaniem nie ma problemu ze zmianą nazwy katalogu.
Instrukcje: Zmień nazwę katalogu, a następnie otwórz główny zespół, a podzespoły, części i elementy biblioteki pojawią się później. Zapisz i gotowe. Sprawdź i poszukaj referencji (zawsze jest dobrze)

Witam;

W pakiecie MycadTool (nie pamiętam, czy go masz, czy nie) dostępne jest narzędzie Dependencies:

W przeciwnym razie, jak mówią @Cyril_f i @Le_Bidule , Solidworks instynktownie poprosi o nowe położenie dla swoich odniesień, których nie znaleziono podczas otwierania głównego złożenia...

Dokładne oprogramowanie zapyta o nową ścieżkę. Jedyny mały problem, jeśli pod spodem znajduje się struktura drzewa, będzie pytać za każdym razem, gdy plik zmieni folder.
Jeśli jest tylko jeden folder, jest prościej, SW zapyta tylko raz (w zasadzie, jeśli znajdzie pliki w folderze, który " skanuje ", nie obchodzi go, czy jest to właściwy plik, o ile jest to ta sama nazwa rekordu)

1 polubienie

Dobra robota @Cyril_f ... W takim przypadku lepiej jest użyć " Zapisz jako " dla każdego komponentu, który ma zostać przeniesiony (i pamiętaj o usunięciu oryginalnego pliku).
Wadą tego rozwiązania jest to, że jest ono stosunkowo czasochłonne (zwłaszcza jeśli są rysunki).

W przeciwnym razie możliwe jest zagranie w " Bourrin " za pomocą " Pack and Go ".

Jeśli plik znajdujący się w folderze odpowiada pojedynczemu montażowi, to jest to proste, jeśli jest to śruba używana w wielu (wszystkich!) złożeniach, jest to bardziej skomplikowane!.
Dla pojedynczego zestawu zamykam oprogramowanie, zmieniam nazwę folderu, ponownie otwieram zestaw w oprogramowaniu, a gdy informuje mnie o utraconym zespole, ponownie wskazuję nową ścieżkę.
W przeciwnym razie kliknij prawym przyciskiem myszy pamięć na wyszarzonym zestawie, nie znaleziono, cofnij usunięcie i ponownie wskaż ścieżkę. A SW znajduje wszystkie brakujące pliki w folderze o nowej nazwie.
W przypadku użycia w wielu zestawach można tutaj określić ścieżkę odniesienia z pamięci lub domyślnie są to pliki, których nie znaleziono.
Działa dobrze, ale spowalnia otwieranie wszystkich plików, więc jeśli to możliwe, należy tego unikać.
Aby zapoznać się z metodą w opcjach narzędzi, kliknij na (mała wątpliwość co do lokalizacji i metody, ale z pamięci):
1-Odnośniki zewnętrzne
2-Put na żądanie
3-Zaznacz pole
4-Przejdź do dokumentu referencyjnego i wskaż nową ścieżkę do pliku

2 polubienia

Przede wszystkim wszystkiego najlepszego @Cyril_f :partying_face:

W takim razie dziękuję za odpowiedzi.

Nie, nie mam, a moja potrzeba zmiany nazwy folderu jest na tyle rzadka, że nie uzasadnia zakupu (chociaż myCADtools jest znacznie bardziej wszechstronny niż sama zmiana nazwy folderu).

Nie mam problemu z samymi komponentami, to znaczy nie wiem czy jest to związane z tuningiem, ale ich ścieżki są względne do ścieżek zespołów; nie ma znaczenia, jaka jest nazwa folderu, czy go zmienię lub przeniosę, jeśli komponenty znajdują się w tym samym folderze co zespół, podczas otwierania ASM wszystkie komponenty są zawsze znajdowane i ładowane bez ręcznej interwencji. Jeśli spakuję folder i udostępnię go, każdy może go rozpakować w dowolnym miejscu, asm otworzy się normalnie.

Krótko mówiąc, jest to tak naprawdę kwestia poprawienia pisowni pliku i zaktualizowania wszystkich ścieżek części w ostatnich dokumentach.