Witam
Chciałbym zmodyfikować plik sldprt, wypełniając wymiary z Excela i aby były one automatycznie transkrybowane w pliku sldprt.
Zasadniczo, przy tworzeniu kołków łączących, mamy zasady, których należy przestrzegać, a niektóre wymiary zależą od innych.
Aby umożliwić również okazjonalnym użytkownikom SOLIDWORKS, chcielibyśmy, aby użytkownik wypełnił plik Excel, a to automatycznie utworzyło (lub zmodyfikowało) plik SLDPRT.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mając nadzieję, że były one jasne.
Witam
A priori, jeśli dobrze rozumiem, jest to po prostu część kontrolowana przez plik Excel? W tym celu jest to funkcja konfiguracyjna, której musisz użyć. Umieszczasz swoje formuły w tabeli Excela , a każda z kolumn odpowiada wymiarowi Twojego szkicu, Twoim funkcjom itp.
Pozdrowienia
6 polubień
Witam
Dziękuję za odpowiedź, już mnie naprzód w budowie pliku Excel, ale po czym jak połączyć Excela z SLDPRT, czy odbywa się to w funkcji konfiguracyjnej?
Dla Ciebie 2 rozwiązania:
- Pierwszym rozwiązaniem jest utworzenie równań w złożeniu, które sterują bokami i sprawdzenie połączenia z plikiem zewnętrznym. (.txt plik, który napędza wszystko)
- W narzędziach Mycad masz pilotAssembly, który pozwoli Ci osiągnąć to, czego chcesz: https://help.visiativ.com/mycadtools/2020/fr/PilotAssembly.html
1 polubienie
Brakowało 3. rodziny części, która jest z pewnością najprostsza!
1 polubienie
Witam ponownie,
W samouczkach SOLIDWORKS, klikając na "?" , masz dostęp do całego szeregu lekcji, w tym do samouczka "Rodziny części". To powinno ci bardzo pomóc.
W przeciwnym razie w sieci znajdziesz wiele samouczków.
Powodzenia!
Pozdrowienia
tuto_sw.png
3 polubienia
Nie, rodzina części nam nie odpowiada, ponieważ kołki, które mają powstać, nie są standardowe, ale nadal rządzą się zasadami, których należy przestrzegać.
W związku z tym nie jest możliwe utworzenie biblioteki części, ponieważ średnica i długość nie będą standardowe, ale będą zależeć od każdego sprzęgła
Myślę, że Pilot Assembly powinien odpowiedzieć na mój problem, ale nie jestem pewien, czy mam do niego dostęp w mojej firmie
Witam
Możesz przetestować pakiet narzędzi myCADtools za darmo, jeśli Twoja firma jeszcze go nie posiada.
https://www.lynkoa.com/mycadtools
Pozdrowienia
4 polubienia
Widzę w Twoim profilu, że masz medal MyCadService, który mówi mi, że masz dostęp do narzędzi Mycadtools za darmo.
Do pobrania: https://www.lynkoa.com/mycadtools
A o klucz trzeba prosić na infolinii (chyba, że już go posiadasz)
1 polubienie
Tak, zmieniłem komputer, więc muszę ponownie zainstalować moje cadtools, ale w EDF instalacja aplikacji jest skomplikowana, musisz mieć uprawnienia administratora, w skrócie, odezwę się do Ciebie, gdy spróbuję z montażem pilotażowym, ale biorąc pod uwagę film prezentacyjny, powinien to zrobić.
Witam
możesz stworzyć "Rodzinę części", jak mówi @JMSavoyat, jest to jak konfiguracje, ale kontrolowane za pomocą tabeli Excela, która może być wewnętrzna dla pliku SW lub zewnętrzna.
Prawdopodobnie istnieje samouczek, który wyjaśnia, jak to zrobić, ale generalnie tak to robię.
1- Tworzę swój szkic i zmieniam nazwy wymiarów na nazwy, które dobrze pasują.
2-Tworzę swoje funkcje, które również nazywam.
3-Tworzę rodzinę części (Wstaw / Tabela / Rodzina pomieszczeń), jako źródło wybieram "Automatyczne tworzenie"
4- W następnym oknie wybieram, co chcę skonfigurować.
5- w oprogramowaniu otworzy się okno Excela (bądź ostrożny, po kliknięciu w puste miejsce zamyka się i aktualizuje twoją część)
Jeśli chcesz edytować tabelę Excela, radzę otworzyć ją w nowym oknie, aby mieć pełny interfejs Excela.
2 polubienia