Inteligencja skanera 3D

Cze wszystkim

Jesteśmy w trakcie zapytania o zakup skanera 3D
Mamy kilka części komercyjnych, których nasi dostawcy nie mogą nam dostarczyć w 3D
Aby uzyskać realistyczny układ i wykryć problemy produkcyjne, konieczne jest ich przedstawienie w naszych zespołach.

Nie wiedząc o tym zbyt wiele,
Zwracam się do społeczności :)

Brak dużych przedmiotów do skanowania (krzesło/stół/...)
Idealny skaner ręczny
Kompatybilny z Solidworks
Precyzja ~1mm

Jaki budżet powinniśmy przeznaczyć?

Życzę Ci miłego dnia

Hello@sjolly_TRI

Zobacz między innymi te linki 

https://shop.laserscanning-europe.com/Louer-un-scanner-3D-ARTEC-LEO

https://www.cadvision.fr/video/video-scanner-3d-artec-leo-solidworks-world-2018

@+

1 polubienie

Biorąc pod uwagę Twoją potrzebę (proste i okazjonalne skanowanie), czy nie byłoby bardziej interesujące skorzystanie z usług usługodawcy?
Koszt usługodawcy do porównania z zakupem/wynajmem sprzętu, szkoleniem w zakresie oprogramowania, czasem wdrożenia

4 polubienia

Witam, to nie moja dziedzina ale zwróćcie też uwagę na możliwości oprogramowania związanego ze skanerem.

Na przykład w CATIA, jeśli tak jak ja tylko licencja MD2, nie można otworzyć stl.

Jeśli plik i chmura punktów są również potrzebne dodatkowe moduły, a praca nad chmurą punktów jest ciężka.

Idealnie byłoby, gdyby oprogramowanie skojarzone ze skanerem zapewniało zamkniętą powierzchnię w formacie, który może być używany przez oprogramowanie CAD 

1 polubienie

Witam

Jest taka firma, która ma dobry skan 3D

https://store.structure.io/buy/structure-sensor-mark-ii

Kupuję je, masz możliwość korzystania z nich na komputerze lub innym systemie za pomocą różnych, które zapewniają,

Definicja jest bardzo dobra, użyłem jej ze swojej strony do skanowania ludzi, krzeseł, małych obiektów, a definicja jest naprawdę precyzyjna, do tego stopnia, że można zobaczyć nawet fakturę brody człowieka... Z drugiej strony, nie wszyscy mogą wziąć to, co przezroczyste...

Podlinkowana wersja to nowa wersja, mam starą :), więc może rozwiązali problem z przezroczystością nową wersją

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

Przeanalizujemy Twoje propozycje z resellerami i usługodawcami.

Aby zobaczyć cenę wynajmu/usługi, zwłaszcza jeśli istnieje potrzeba przetworzenia w celu uzyskania pliku typu STL lub innego... (koszt dodatkowej usługi/szkolenia)

Idea Sensor Mark jest fajna i niedroga
@Centor na twojej wersji, strukturze rdzenia?, nie możesz wykonywać skanów tylko w ustalonej pozycji? 
Eksport do XXX za pomocą oprogramowania SKANECT 3D ?

Witam

@sjoty_TRI kiedy użyłem go po raz pierwszy, byłem na komputerze portalowym, który miał 2-rdzeniowy procesor,

do skanowania mam wersję na tablet, więc jest ona podłączona do tabletu, a kiedy wykonuję skanowanie, mam zeskanowaną wtyczkę zamocowaną na tablecie,
dzięki temu mogę skanować poruszając się, dołączona jest do niego podpora, która pozwala dostosować go do wersji tabletu PC lub tabletu w wersji na iPada

Aby korzystać z niego tam, gdzie potrzebne jest oprogramowanie wskazane w ich dokumentacji, po otrzymaniu skanera, o ile dobrze pamiętam, masz wszystkie informacje o tym, co należy zainstalować.

Skan jest prawie bezpośrednio przepisywany na zaklęcie Skanect, a następnie możesz go bezpośrednio wyeksportować do STL
Z drugiej strony, ten, który naprawdę zeskanowałem na mm, więc było dużo geometrii, która bierze pod uwagę, aż do włosów na brodzie, fałdy ubrania, guzika koszuli itp.

Zanim rozpoczniesz skanowanie, musisz wybrać  jeden z 3 wariantów w programie Skanect, albo zeskanuj mały obiekt, obiekt lub osobę, możesz również zeskanować całe pomieszczenie o wymiarach 6m x 6m... Z drugiej strony z tego co wiem to w wersji na iPada masz trochę więcej opcji niż w wersji na PC, myślę, że pokazuje to na swojej stronie

Z drugiej strony widziałem, że mają nową wersję, niestety nie znam nowych funkcji nowej wersji skanera i oprogramowania

Pozostaję do dyspozycji w razie pytań

3 polubienia

@Centor

Jestem zainteresowany tym skanerem dla mojego kierownika budowy.

https://store.structure.io/buy/structure-sensor-mark-ii

Łatwo jest pobrać chmurę punktów w SolidWorks i pracować bezpośrednio na niej???

Działa tylko na tablecie iPad?

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Witam

@OBI WAN na stronie producenta na stronie deweloperów można znaleźć informacje dla systemu Android:

https://structure.io/developers

Sprawdzić z nim zgodnie z modelem, że działa dobrze, ale a priori powinien to zrobić.

2 polubienia

@OBI sieci WAN

Korzystając z dołączonego oprogramowania, możesz łatwo odzyskać zeskanowane części, a ponadto jest ono bardzo dokładne,
Z drugiej strony, kiedy używałem go po raz pierwszy, nie miałem niezbędnego modułu do rozpoznawania różnych twarzy
Już nie znam tej nazwy. Jest to moduł, gdy miałem wersję z 2010 roku, którego nie miałem w wersji standardowej,
więc nie wiem, czy umieścili to w nowej wersji

Do jego działania można go podłączyć do iPada, ponieważ oryginalnie jest to gniazdo do iPada,
ale możesz także podłączyć go do tabletu lub komputera za pomocą USB hakera, który możesz kupić w akcesorium
z drugiej strony, jeśli jesteś zainteresowany, radzę dokupić skaner, w tym samym czasie i akcesoria, które chcesz,
bo ich opłaty są chyba dość wysokie :s, po prostu nie wiem czy jest inna firma, w której można to kupić :)
https://store.structure.io/buy/accessories

W obu przypadkach masz wszystkie wyjaśnienia, aby korzystać z oprogramowania w obu wersjach

Pozostaję do dyspozycji, jeśli mam jakieś pytania :)

1 polubienie

Witam

@Centor modułu jest to skanowanie do 3D dostępne w wersji standardowej lub premium, co jest w moim przypadku. 

Jeśli dobrze podsumuję, ten skaner działa na I Pad i Androidzie, ale na Androida muszę użyć specjalnego.

Dziękuję za infoo

Niech moc będzie z wami.

Witam @OBI sieci WAN

Pierwsza wersja, ta, którą mam, była pierwotnie dostępna na iPada

Kiedy je kupiłem, po prostu opracowałem wersję dla Windows ze specjalnym

W przypadku Androida nie wiem, kiedy zaczęli opracowywać, ale tak, może być specjalny

Jak widzę, uruchomili również dla Linuxa, dla Linuksa myślę, że musi to być ten sam co do PC

1 polubienie

@Centor ,

Rozmawiałem o tym z szefem, wydaje się zainteresowany.

Chciałbym zobaczyć, jak mogę wykorzystać chmury, ponieważ nigdy tego nie robiłem. Chciałbym poprosić o chmurę punktów do przetestowania, ale nie mogę znaleźć kontaktu na stronie.

Czy masz kontakt, który możesz mi podać lub czy możesz zrobić mi skan i wysłać go do mnie.

Z góry dziękuję.

Niech Moc będzie z wami.

PS: lub jeśli osoba na forum ma chmurę punktów ze skanu to jestem biorcą.

2 polubienia

W idealnym trybie będę potrzebował skanu przodu samochodu, na przykład odpowiada on rozmiarowi części zeskanowanych na miejscu.

Niech moc będzie z wami.

Witam @OBI WAN,

Musiałem polecić do korzystania ze skanera, nadal na niego czekam

Ale jak tylko go otrzymam, wyślę plik z obiektem, który zeskanuję, abyś mógł go przetestować 

2 polubienia

@Centor ,

naprawdę bardzo miło z góry dziękuję.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam @OBI WAN,

Przepraszam za długie oczekiwanie, do jutra otrzymam zamówienie, firma, w której je zamówiłem, wysłała je do Kanady v_v

hmm szwajcaria <my    (  send = > canada) >_< znalazł błąd

a ja zrobię Ci skan do wysłanego, jak możesz przetestować chmurę punktów

Powiem ci, jak tylko zeskanuję przód samochodu

1 polubienie

@Centor naprawdę jesteś na szczycie, dziękuję bardzo. 

Niech Moc będzie z wami.

Witam @OBI WAN,

Tutaj zgodnie z ustaleniami załączam 3 zeskanowane pliki o różnym rozmiarze,

W ten sposób możesz zorientować się i sprawdzić, czy działa to na Twoim solidworks

Dzień dobry

objet_scanne.zip
1 polubienie

@Centor ,

Dziękuję bardzo, to naprawdę super miłe.

Zajmę się tym tak szybko, jak to możliwe i będę Cię informował na bieżąco.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie