Witam
Chciałbym mieć możliwość wypełnienia mojej części informacjami innymi niż materiał, na przykład twardością, obróbką cieplną,...
Ponadto informacje te muszą być automatycznie obecne we wkładzie.
Czy ktoś zna rozwiązanie?
Z góry dziękuję
Witam
Chciałbym mieć możliwość wypełnienia mojej części informacjami innymi niż materiał, na przykład twardością, obróbką cieplną,...
Ponadto informacje te muszą być automatycznie obecne we wkładzie.
Czy ktoś zna rozwiązanie?
Z góry dziękuję
Witam
Utworzyliśmy niestandardowe właściwości z "Edytora formularzy właściwości", aby uzupełnić nasze wkłady!
Jeśli potrzebujesz więcej informacji o tym, jak to działa, nie wahaj się!
Witam
Za pomocą jakiego oprogramowania?
Witam
W solidworks należy utworzyć model (szablon części i/lub złożenia) z listą niestandardowych właściwości.
Następnie w szablonie mapy tła musisz połączyć teksty z niestandardowymi właściwościami (ikona pod polem "kąt" po lewej stronie)
Wszystko, co pozostało do zrobienia, to edytować je w części, aby były wyświetlane w kartridżu.
Za pomocą Edytora Formularzy Właściwości możesz między innymi korzystać z list osobistych.
Dziękuję za odpowiedzi.
To prawda, że "Property Form Editor" to dobre rozwiązanie, nie myślałem o tym.
Z drugiej strony nigdy nie używałem go do tworzenia powiązania między plikiem części a automatycznym wypełnianiem bloku rysunkowego.
Przyznam, że nie do końca zrozumiałem wyjaśnienie "Raimanu" w zdaniu "Następnie w szablonie tła musisz połączyć teksty z niestandardowymi właściwościami (ikona pod polem "kąt", po lewej stronie)".
Czy mogę prosić o więcej wyjaśnień?
Idealnie byłoby, gdyby można było użyć narzędzia SMARPROPERTIES do wypełnienia niestandardowych informacji w częściach SolidWorks (sldprt).
http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-smartproperties-2013.html
Na początku jest trochę pracy konfiguracyjnej (nie da się tego !! ukryć), ale za ten czas zapłacisz dość szybko.
Następnie w swoim kartridżu (slddrw) będziesz musiał pobrać te niestandardowe właściwości, w tym celu oto linia, która ci pomoże:
Na rysunku:
Edytuj mapę bazową (kliknij prawym przyciskiem myszy na instalacji, edytuj mapę bazową)
Umieszczanie tekstu (pola tekstowego, pustego lub nie)
Wybierz tę opcję
Kliknij ikonę "połączone z usługą"
Wybierz właściwość
Zapisywanie mapy bazowej "Plik - zapisz mapę bazową"
Witam
Aby wesprzeć odpowiedź flengender, oto pomoc smartproperties, która pokaże Ci, do czego zdolna jest ta aplikacja.
Osobiście przez to przeszłam i jestem z niego bardzo zadowolona!!
Witam
Aby uzupełnić powyższe informacje:
Informacje o właściwościach niestandardowych można wprowadzić w każdym materiale w Edytorze materiałów SolidWorks (zakładka niestandardowa).
Informacje te można skopiować do właściwości dokumentu (a następnie wyświetlić w programie MEP) za pomocą narzędzia SelectMaterials (narzędzia umożliwiające przypisanie materiałów).
Ta funkcja będzie również dostępna w następnej wersji SmartProperties z możliwością dodania mini SelectMaterials do maski w celu zastosowania materiału i skopiowania niestandardowych właściwości wybranego materiału do właściwości dokumentu.
W tej chwili nie mam jeszcze SmartProperties. Próbuję więc użyć "Edytora formularzy właściwości", aby wypełnić tabelkę rysunkową i dane ePDM.
Prossignol:
W moim pierwszym podejściu wypełniłem dane w zakładce "niestandardowe" materiału, ale nie mogłem wyodrębnić danych do automatycznego wypełnienia w kartridżu i ePDM
Problem polega na tym, że gdy zastosujesz materiał bezpośrednio w SolidWorks, nie tworzy on informacji w niestandardowych właściwościach pliku. Z tego powodu narzędzie SelectMaterials zostało częściowo stworzone.
Następnie, po utworzeniu właściwości w pliku programowym, po prostu połącz je ze zmiennymi ePDM na karcie
W załączeniu znajduje się dokumentacja firmy SelectMaterials
Philippe