Wprowadź stronę "wielokrotności"

Witam

Próbuję automatycznie zmodyfikować wymiar, który właśnie wprowadziliśmy, tak aby stał się najbliższy wielokrotności liczby, którą wcześniej wybraliśmy w równaniu.

Przykład: Chcę, aby moje kursy były wielokrotnością 24. Wracam do 2000 roku i zmienia mnie to do 1992 roku (24x83)

Czy ktoś ma pomysł?

Dziękuję

1 polubienie

Witam

Aby to zrobić, przejdę przez formularz właściwości lub wartości globalne dla wartości, która ma zostać wprowadzona, a następnie wymiar na poziomie modelu, którego potrzebujesz, aby zdefiniować formułę :=int( (" Wprowadzony wymiar "/24))*24

Mówiąc dokładniej:
Utwórz zmienną globalną lub właściwość " a "
Użytkownik zmieni wartość zmiennej globalnej lub, za pomocą formularza właściwości niestandardowej, wprowadzi wartość 2000.
Wymiar modelu miałby formułę: =int( (" a "/24))*24

5 polubień

Musiałbyś to zobaczyć z konfiguracjami i tabelą Excela z formułą

Witam

Spójrz na równania...
Utwórz zmienną, w której wpiszesz wartość: 2000
Utwórz kolejną zmienną, która ją oblicza i przypisz tę zmienną do swojej strony...

1 polubienie

To jest też to, co powiedziałbym na pierwszy rzut oka: równania! Zdecydowanie zbyt często zapominane / niedoceniane

Witam

Tak właśnie zrobiłem. Stworzyłem 2 żebra:
D1 = int( (D2/24))*24, który kontroluje długość mojej części.
i D2 wymiar, który modyfikuję.
Oszczędza mi to otwierania menedżera równań

Nie mogę wymyślić nic lepszego.

Aby uniknąć konieczności otwierania menedżera równań:

Wartość inicjatora można powiązać z właściwością niestandardową.
Nie ma potrzeby otwierania menedżera równań ani szkicu, aby zmienić wymiar.

To prawie magiczne :magic_wand:

1 polubienie

@a_eriaud,
Jak edytować tę właściwość bez otwierania czegokolwiek?

1 — Mieć lub utworzyć właściwość niestandardową, która będzie zawierać stronę początkową (w Twoim przykładzie 2000)
2 — utwórz zmienną, która wskazuje na tę właściwość (patrz poprzedni zrzut ekranu)
3 — Utwórz zmienną, która wykonuje obliczenia
4 - Na szkicu wybierz wymiar: usuń wartość, naciśnij " = " i wybierz zmienną globalną, a następnie zmienną utworzoną w " 3 " i zatwierdź
image

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, gdy zmienisz wartość swojej nieruchomości, wszystko pójdzie w ślad za tym...

4 polubienia

Można utworzyć element szkicu, do którego dołączymy wymiar, a wymiar ten zostanie wywołany przez formułę w celu sterowania końcowym elementem.

Może to znajdować się w szkicu elementu lub w osobnym szkicu umieszczonym na początku drzewa (przydatne, jeśli masz kilka wymiarów sterujących).

Za pomocą formularza właściwości niestandardowych
Edytor formularza właściwości - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS