Równomierne rozmieszczenie podobnych części w zespole

Witam

Nowy na forum i nowy w Inventorze, proszę was o pomoc.

Chciałabym narysować parasol przeciwsłoneczny i chciałabym móc równomiernie rozłożyć moje podkłady.

W solidworks użyłem szyku liniowego ze szkicem, który definiował początek i koniec. Nie mogę znaleźć odpowiednika w programie Inventor.

Dziękuję za pomoc, Olif

1 polubienie

Witam, wystarczy obliczyć odległość od środka i utworzyć prostokątną sieć komponentów. Jeśli masz tylko 3 podkłady, umieść środkową, a następnie utwórz sieć.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam, istnieje kilka możliwości:

W pomieszczeniu (jedno- lub wieloobiektowym) można przejść przez sieć i użyć poprzednich wymiarów, wyświetlając szkic lub używając wymiarów "parametrycznych" z FX. Nie musisz kalkulować, Inventor zrobi to za Ciebie, wybierasz swoje wymiary i swoje znaki (+-*/)

W zespole sieć może pobierać wymiar lub sieć (na przykład punktów) z części lub po prostu sieć o długości / liczbie belek poprzecznych.

Dla Twojej informacji unikam bezpośredniego podawania wyniku obliczeń, pozwalam Inventorowi obliczyć za mnie zwłaszcza gdy wymiary już istnieją, co pozwala poprzez przejście do parametru zmienić tylko kilka wymiarów lub powtarzające się lub regularne korzystanie z tej samej części.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, udało mi się z niego wydostać, obliczając odległość od środka. Poprawne, ale żmudne podejście, jeśli zaczynasz mieć dużą liczbę sztuk. 

Dlatego w moich obliczeniach wolę używać wymiaru, który pozwala na ewolucję odległości od środka w zależności od wymiaru. Nauczono mnie rysować w ten sposób, w "solidny" sposób.

Teraz mam kolejny problem początkującego, nie wiem, jak wyświetlić (lub odzyskać) wymiar w złożeniu. Oprócz stworzenia szkicu dedykowanego wyświetlaniu oceny? Gdzie wyświetlić ustawienie FX?

Dziękuję, olif

1 polubienie

Zobacz ten wątek COM

http://www.lynkoa.com/forum/autodesk-inventor/mod%C3%A8le-de-garde-corps

@+

1 polubienie

Idealnie byłoby utworzyć szkielet, ale można utworzyć sieć punktów w jednej z policzków, a następnie pobrać ją ze złożenia.

Aby pobrać istniejące sieci i szkice, przejdź do modelowania (zamiast przeglądu), a następnie możesz je odzyskać.

Dziękuję loloboyo,

Zdecydowanie nie mogę tego zrobić. Kiedy powiesz mi "odzyskaj istniejące sieci i szkice, przekaż do modelowania (zamiast przeglądu), możesz je następnie odzyskać".

Nie wiem, jak je odzyskać, nie można ich ani wybrać, ani kliknąć, niezależnie od tego, czy jestem w widoku przeglądu, czy modelowania. Mogę zajrzeć do pomocy itp. Blokuję, jakaś podpowiedź?

Dziękuję

W przeglądarce, po lewej stronie, możesz pracować w widoku modelowania lub przeglądzie.

W widoku modelowania można pobrać to, czego potrzebujesz, z elementów znajdujących się pod zespołem.

Masz trzy rodzaje sieci: prostokątne, kołowe lub pierwszą, która zajmuje istniejące sieci: to jest ta, którą należy wziąć.

Którego masz wynalazcę? (rok)?

Dziękuję

Mam wersję z 2013 roku.

Dziękujemy za cierpliwość. Ale myślę, że gubię się w tych wszystkich informacjach.

Zamierzam krok po kroku wrócić do tego, co chcę zrobić i czy możesz mi powiedzieć, gdzie popełniam błąd.

1. W zespole umieszczam dźwigar o długości L i belkę  poprzeczną o przekroju S*S, który przywiązuję do początku dźwigara. 

2. Co chcę zrobić: Rozłóż 5 poprzeczek wzdłuż długości L dźwigara, tworząc sieć elementów.

3. W moim zespole (zakładka "montaż") klikam prostokątną sieć komponentów, wybieram komponent, kierunek słupa i liczbę kolumn (=5). Teraz  muszę określić odstępy między kolumnami.  Ja

4. Muszę użyć wzoru   (LS) / 4, aby obliczyć odległość od środka

Jeśli wprowadzę tę formułę ręcznie, działa bardzo dobrze

5. Ale to, czego bym chciał, to móc gdzieś odzyskać L i S, albo na szkicu, albo w ustawieniach fx. a potem blokuję

Jestem przekonany, że to proste, ale coś mi umyka.

Dziękuję

W końcu udało mi się rozwiązać mój problem.

Stworzyłem szkic w złożeniu, aby odzyskać wymiary, na których mi zależało. Tak więc w ustawieniach fx mogę je zapisać (na przykład d5 d6  ). Kiedy tworzę swoją sieć składników, piszę moją formułę za pomocą d5 d6 . i to wszystko.

Smuci mnie nawet to, że jestem przekonany, że istnieje sposób, aby zdobyć k5 d6, klikając gdzieś (bez konieczności wcześniejszego zapisywania).

Dziękuję wszystkim za wkład, pozwoliło mi to zbadać i odkryć kilka funkcji, których nie znałem.

olif powiedział: