Niepowtarzalna identyfikacja ciał w zestawie

Innymi słowy, jest to zestaw części zamodelowanych na podstawie spawanych profili konstrukcyjnych.

Wszystkie te części mają podobną konstrukcję:  zbudowane albo z rodziny części, albo ze sparametryzowanych szkiców (rozwiązanie należy określić zgodnie z poniższymi zasadami).

Wszystkie te części mają wspólną pewną liczbę identycznych elementów spawanych mechanicznie (np. balustrady ochronne o różnej długości, jednak których słupki, pręty, podkładki mocujące są identyczne we wszystkich częściach)

Celem jest odzyskanie dla warsztatu "super listy części spawanych", w której każdy element spawany mechanicznie pojawia się tylko raz, z jego oznaczeniem, długością, całkowitą ilością dla całej obudowy oraz numerem artykułu, który musi być zawsze taki sam we wszystkich szczegółowych planach części.

Zmagam się z tym problemem od jakiegoś czasu, a Twoje sugestie będą mile widziane.

Temat ma być omówiony w wersjach SW2016 i wyższych.

Z góry dziękuję

Witam @Fennec_Flegmatique 

Myślę, że zgodnie z twoją prośbą

Konieczne jest utworzenie biblioteki części

Każdy z nich będzie miał swoją własną nazwę

ale nie sądzę, aby można go było używać bezpośrednio przez spawanego mechanika

ale mogę się mylić 

@+

Dziękuję za odpowiedzi

Witam

Mój problem nie został rozwiązany....

Czy w Visual Basic możliwe byłoby wyodrębnienie ze złożenia wszystkich właściwości list części spawanych każdej części i umieszczenie ich w tabeli?

Nie wiem jak zaprogramować ec VB, a jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to dziękuję!

Witam

Nie mam dostępu do solidworks , więc z pamięci, Możliwe jest dodawanie właściwości do elementów spawanych mechanicznie, poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy w folderze z listą części spawanych lub na pojedynczym elemencie

Nr artykułu jest określany na podstawie pozycji spawanego elementu w wykazie pozycji. Jeśli zostaną zgrupowane w tym samym folderze, części będą miały ten sam numer elementu, a ilość części ulegnie zmianie.

W załączeniu znajduje się łącze do pomocy solidworks

Właściwość niestandardowa.

Cdlt powiedział:

1 polubienie

Dziękuję YP69  i ahmed15bout

Na razie udaje mi się to poprzez wstawienie wszystkich moich mechanicznie spawanych części do jednego pliku części, aby uzyskać listę spawanych części z rzeczywistym zróżnicowaniem korpusów o tej samej wielkości, ale różniących się obróbką skrawaniem (przykład: otwory w niektórych słupkach balustrady, a w innych nie)

Otrzymuję numery artykułów, które przenoszę ręcznie na szczegółowe plany różnych spawanych części.

Jest długa, trochę bestialska, ale na papierze działa. (chyba, że nastąpiła zmiana projektu, bo w tym momencie trzeba zaczynać od nowa)

Pozostaję uważny, jeśli istnieje lepsze rozwiązanie

Z góry dziękuję