Witam
Czy wiesz, czy możliwe jest automatyczne bąbelkowanie jednego znacznika na pomieszczenie?
W ramach mojego projektu potrzebuję markera na część (nawet jeśli części są identyczne), aby zapewnić monitorowanie materiału itp.
Z góry dziękujemy,
Witam
Czy wiesz, czy możliwe jest automatyczne bąbelkowanie jednego znacznika na pomieszczenie?
W ramach mojego projektu potrzebuję markera na część (nawet jeśli części są identyczne), aby zapewnić monitorowanie materiału itp.
Z góry dziękujemy,
Witam
Masz polecenie "automatyczne bąbelki", które powinno spełnić Twoje potrzeby.
Dimitri
Witam
Pod warunkiem, że zaznaczysz pole Ignoruj wiele wystąpień.
Wygląda na to, że jeśli zrobisz bubble auto
On powinien stworzyć dla ciebie twoje bańki
gdzie musisz wybrać swoje części i stworzyć bańkę
Zobacz ten samouczek
https://www.youtube.com/watch?v=3iALiPz9bTA w 30 minucie opowiada o nomenklaturze i bulgotaniu
Zobacz także Bańka
http://help.solidworks.com/2013/french/solidworks/Sldworks/c_BOM_Assembly_Structure.htm
@+
Dziękuję
Wyraziłem się źle; Potrzebuję jednego markera na pokój.
Przykład: rura z 1 rurką i 2 identycznymi kolankami daje 3 znaki, a nie 2.
Pozdrowienia
Następnie zaznacz pole Ignoruj wiele wystąpień.
Edycja: Z drugiej strony, czy chcesz mieć to samo odniesienie do swoich identycznych części?
z wyjątkiem odpowiedzi @dbz, którą uważam za rozsądną +1
a jeśli utworzysz foldery dla identycznych części
Oparcie, łokcie, uzda itp.......... (akcesoria)
dla rur nie, ponieważ wymiary muszą być różne
@+ ;-)
Nie, cały problem polega na tym, że potrzebuję JEDNEGO markera na pokój, nawet jeśli jest identyczny.
Nie znaleziono rozwiązania w automatycznej bańce... Robię to w ręcznej bańce, jeśli nie.
Rysunki rurociągów zawierają osprzęt, rury, wymiary i zestawienie materiałów w widoku izometrycznym. Aby utworzyć nowy rysunek rurociągu, kliknij Rysunek rury grubościennej (pasek narzędzi Rura grubościenna).
Temat nadrzędny: Wyznaczanie trasy, rysunki zespołu
Pojęcia pokrewne
Praca z listami składów części lub zespołów
Zadania pokrewne
Dołączanie zestawienia komponentów do rysunku rury grubej
Tworzenie rysunku zespołu rurociągów
Informacje pokrewne
Menedżer właściwości PropertyManager Rysunek rury grubościennej
Wyszukaj 'Rysunki rurociągów' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.
@+
Witam
Automatyczne bańki i odznaczenie ignoruj wiele wystąpień, wygląda to tak:
4 identyczne pionki z 4 markerami o tych samych numerach, czy tego chcesz?
Pozdrowienia
@gt22 pod warunkiem, że narysujesz rury za pomocą Solidworks Piping? (którego nie używam, ponieważ jest zbyt błędny...)
@d.Roger nie, chcę marker na pokój... W Twoim przykładzie będzie 6 znaczników, od 1 do 6 (Twój zestaw składa się z 6 elementów, identycznych lub nie)
Zobacz także ten samouczek
https://www.youtube.com/watch?v=2B7GUy_CAgY
Oglądaj mecz od 44 minuty
@+
@gt22 pod warunkiem, że narysujesz rury za pomocą Solidworks Piping? (którego nie używam, ponieważ jest zbyt błędny...)
A jak to się robi w takim razie w budownictwie spawanym?
i nie rozumiem, jak można powiedzieć, że błąd routingu
@d.Roger nie, chcę marker na pokój... W Twoim przykładzie będzie 6 znaczników, od 1 do 6 (Twój zestaw składa się z 6 elementów, identycznych lub nie)
Te punkty orientacyjne mają wewnętrzne mumero na bulgoczącym znaku 4
i to jest ten sam pokój
@+ ;-)
PS: opublikuj zrzut ekranu swojego problemu i wyjaśnij, czego chcesz
Obraz jest wart tysiąca słów
@gt22 przypadku orurowania rysuję szkic 3D w asm i ograniczam na nim elementy rurociągów (bardzo częste rozwiązanie wśród projektantów rurociągów, ponieważ moduł rurociągów został bardzo zaniedbany)
Pozwólcie, że podsumuję to prostym przykładem:
Oto MEP zespołu składającego się z 3 części (z których 2 są identyczne).
Oto wynik automatycznej bańki SW, całkowicie logiczny z czysto mechanicznego punktu widzenia.
Oto, co chcę zrobić, tutaj wymusiłem nomenklaturę i zrobiłem trochę ręcznego bulgotania...
Bąbelek jest bezpośrednio połączony z BOM, więc aby to zrobić, możesz utworzyć na każdej części tyle konfiguracji, ile wstawisz do swojego zespołu, przy czym każda część musi być wstawiona w innej konfiguracji w zespole, a następnie wstawisz BOM, zaznaczając " Pokaż konfiguracje tej samej części osobno" w " Grupowaniu konfiguracji części ". Automatyczna bańka da wtedy pożądany rezultat, nomenklatura będzie miała o wiele więcej linii.
Pozdrowienia
Wydaje mi się, że wersja premium jest droższa od innych wersji
W wersjach standard i pro nie ma routingu, chyba że się mylę
I prawdą jest, że musimy również tworzyć własne biblioteki produktów
patrz https://www.youtube.com/watch?v=GL0cL7MxCqA
@+
@d.roger: Rzeczywiście, myślałem o tym rozwiązaniu, ale znacznie obciąża ono model i konstrukcję...
@gt22 Mam licencję premium na oprogramowanie, ale nie chcę jeszcze korzystać z modułu Piping
Podsumowując: pozostaję przekonany, że nie ma rozwiązania mojego problemu
Na razie nic nie mogę znaleźć, ale myślę, że powinniśmy znaleźć sposób, aby uwzględnić występowanie w nomenklaturze. Wydaje mi się to możliwe, ponieważ solidworks nimi zarządza.