Unikalny znak bąbelkowy Solidworks (jeden znacznik na część; nawet jeśli jest to identyczna część)

Witam

Czy wiesz, czy możliwe jest automatyczne bąbelkowanie jednego znacznika na pomieszczenie?

W ramach mojego projektu potrzebuję markera na część (nawet jeśli części są identyczne), aby zapewnić monitorowanie materiału itp.

Z góry dziękujemy,

Witam 

Masz polecenie "automatyczne bąbelki", które powinno spełnić Twoje potrzeby.

Dimitri

3 polubienia

Witam

Pod warunkiem, że zaznaczysz pole Ignoruj wiele wystąpień.

1 polubienie

Wygląda na to, że jeśli zrobisz bubble auto

On powinien stworzyć dla ciebie twoje bańki 

gdzie musisz wybrać swoje części i stworzyć bańkę

Zobacz ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=3iALiPz9bTA w 30 minucie opowiada o nomenklaturze i bulgotaniu

Zobacz także Bańka

http://help.solidworks.com/2013/french/solidworks/Sldworks/c_BOM_Assembly_Structure.htm

@+

2 polubienia

Dziękuję

Wyraziłem się źle; Potrzebuję jednego markera na pokój.

Przykład: rura z 1 rurką i 2 identycznymi kolankami daje 3 znaki, a nie 2.

Pozdrowienia

Następnie zaznacz pole Ignoruj wiele wystąpień.

Edycja: Z drugiej strony, czy chcesz mieć to samo odniesienie do swoich identycznych części?

2 polubienia

z wyjątkiem odpowiedzi @dbz, którą uważam za rozsądną +1

a jeśli utworzysz foldery dla identycznych części

Oparcie, łokcie, uzda itp.......... (akcesoria)

dla rur nie, ponieważ wymiary muszą być różne

@+ ;-)

Nie, cały problem polega na tym, że potrzebuję JEDNEGO markera na pokój, nawet jeśli jest identyczny.

Nie znaleziono rozwiązania w automatycznej bańce... Robię to w ręcznej bańce, jeśli nie.

@gt22 Nie rozumiem sensu plików?

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldpiping/c_Isometric_Drawings.htm

Rysunki rurociągów

Rysunki rurociągów zawierają osprzęt, rury, wymiary i zestawienie materiałów w widoku izometrycznym. Aby utworzyć nowy rysunek rurociągu, kliknij Rysunek rury grubościennej (pasek narzędzi Rura grubościenna).

• Dołączanie zestawienia komponentów do rysunku rury grubej
    Listę składową można dołączyć podczas tworzenia rysunku rurociągu.
  • Opcje zestawienia komponentów
    Komponentami routingu można zarządzać w zestawieniach komponentów. Można tworzyć zestawienia komponentów, w których wyświetlane są tylko komponenty wyznaczania trasy. Można wyszczególnić wszystkie rury grubościenne i cienkościenne pojedynczo w zestawieniach komponentów lub wyświetlić listę wszystkich rur grubościennych i cienkościennych tego samego rozmiaru w jednym wierszu z sumą całkowitej długości rury grubościennej lub cienkościennej.
  • Tworzenie rysunku zespołu rurociągów
    Można tworzyć rysunki izometryczne zespołów rurociągów, które zawierają szkic trasy, listę komponentów lub numery pozycji.
  • Menedżer właściwości PropertyManager Rysunek rury grubościennej
    Można utworzyć rysunek zespołu rurociągu, który zawiera akcesoria, rury, wymiary i zestawienie komponentów w widoku izometrycznym.

Temat nadrzędny: Wyznaczanie trasy, rysunki zespołu

Pojęcia pokrewne

Praca z listami składów części lub zespołów

Zadania pokrewne

Dołączanie zestawienia komponentów do rysunku rury grubej

Tworzenie rysunku zespołu rurociągów

Informacje pokrewne

Menedżer właściwości PropertyManager Rysunek rury grubościennej

Wyszukaj 'Rysunki rurociągów' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.

@+

1 polubienie

Witam

Automatyczne bańki i odznaczenie ignoruj wiele wystąpień, wygląda to tak:

4 identyczne pionki z 4 markerami o tych samych numerach, czy tego chcesz?

Pozdrowienia

2 polubienia

@gt22 pod warunkiem, że narysujesz rury za pomocą Solidworks Piping? (którego nie używam, ponieważ jest zbyt błędny...)

@d.Roger nie, chcę marker na pokój...  W Twoim przykładzie będzie 6 znaczników, od 1 do 6 (Twój zestaw składa się z 6 elementów, identycznych lub nie)

2 polubienia

Zobacz także ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=2B7GUy_CAgY

Oglądaj mecz od 44 minuty

@+

@gt22 pod warunkiem, że narysujesz rury za pomocą Solidworks Piping? (którego nie używam, ponieważ jest zbyt błędny...)

A jak to się robi w takim razie w budownictwie spawanym?

i nie rozumiem, jak można powiedzieć, że błąd routingu

@d.Roger nie, chcę marker na pokój...  W Twoim przykładzie będzie 6 znaczników, od 1 do 6 (Twój zestaw składa się z 6 elementów, identycznych lub nie)

Te punkty orientacyjne mają wewnętrzne mumero  na bulgoczącym znaku 4

i to jest ten sam pokój

@+ ;-)

PS: opublikuj zrzut ekranu swojego problemu i wyjaśnij, czego chcesz

Obraz jest wart tysiąca słów

1 polubienie

@gt22 przypadku orurowania rysuję szkic 3D w asm i ograniczam na nim elementy rurociągów (bardzo częste rozwiązanie wśród projektantów rurociągów, ponieważ moduł rurociągów został bardzo zaniedbany)

Pozwólcie, że podsumuję to prostym przykładem:

Oto MEP zespołu składającego się z 3 części (z których 2 są identyczne).

Oto wynik automatycznej bańki SW, całkowicie logiczny z czysto mechanicznego punktu widzenia.

Oto, co chcę zrobić, tutaj wymusiłem nomenklaturę i zrobiłem trochę ręcznego bulgotania...

Bąbelek jest bezpośrednio połączony z BOM, więc aby to zrobić, możesz utworzyć na każdej części tyle konfiguracji, ile wstawisz do swojego zespołu, przy czym każda część musi być wstawiona w innej konfiguracji w zespole, a następnie wstawisz BOM, zaznaczając " Pokaż konfiguracje tej samej części osobno" w " Grupowaniu konfiguracji części ". Automatyczna bańka da wtedy pożądany rezultat, nomenklatura będzie miała o wiele więcej linii.

Pozdrowienia

3 polubienia

Wydaje mi się, że wersja premium jest droższa od innych wersji 

W wersjach standard i pro nie ma routingu, chyba że się mylę

I prawdą jest, że musimy również tworzyć własne biblioteki produktów

patrz https://www.youtube.com/watch?v=GL0cL7MxCqA

@+

1 polubienie

@d.roger: Rzeczywiście, myślałem o tym rozwiązaniu, ale znacznie obciąża ono model i konstrukcję...

@gt22 Mam licencję premium na oprogramowanie, ale nie chcę jeszcze korzystać z modułu Piping

Podsumowując: pozostaję przekonany, że nie ma rozwiązania mojego problemu

Na razie nic nie mogę znaleźć, ale myślę, że powinniśmy znaleźć sposób, aby uwzględnić występowanie w nomenklaturze. Wydaje mi się to możliwe, ponieważ solidworks nimi zarządza.

3 polubienia