Witam
Aby zapewnić identyfikowalność każdej spoiny na rysunku, muszę mieć unikalny numer na każdej spoinie, aby łatwo je odróżnić.
Czy jest to możliwe?
Z góry dzięki,
Lionela Comte'a
Witam
Aby zapewnić identyfikowalność każdej spoiny na rysunku, muszę mieć unikalny numer na każdej spoinie, aby łatwo je odróżnić.
Czy jest to możliwe?
Z góry dzięki,
Lionela Comte'a
Witaj Lionel,
Rozumiem Twoją prośbę, domyślam się, że chcesz, abyś mógł jednoznacznie powiedzieć na temat takiej a takiej mechanicznej części spawalniczej, to N°12 lub N°13 ma to lub owo (przykład zmęczenie).
Mam wrażenie, że można to zrobić tylko za pomocą adnotacji. Co wydaje mi się możliwe, gdy w projekcie określisz swoje spawanie.
[HS wł.]
Z drugiej strony, trochę poza twoją prośbą (przepraszam), jak sobie poradzisz, jeśli masz kilka wersji tej samej gry. Mówię ci to, ponieważ miałem podobny przypadek, w którym wersja miała dwa spawy i kolejne 3, ale nie została umieszczona w tym samym miejscu po informacjach posprzedażowych.
[HS /wył.]
EDIT patrzy na właściwości, ponieważ pojawiają się one w tabelach , http://help.solidworks.com/2017/French/SolidWorks/sldworks/c_Custom_Properties_in_Weldments.htm?id=49902f2443a0483d86fcc76d74329c0a#Pg0 z drugiej strony nigdy nie próbowałem zobaczyć, co robi w MEP lub bardziej interesujące w Nomenklaturze.
Istnieją tabele spawalnicze, które pozwalają na wyszczególnienie spoin, ale musisz utworzyć "bąbelki" i ręcznie wskazać spoiny...
http://help.solidworks.com/2020/French/SolidWorks/sldworks/c_weld_table.htm
W rzeczywistości chcę być w stanie zidentyfikować każdą spoinę i każdą część niezależnie.
Problem, z którym mam dzisiaj do czynienia, polega na tym, że solidworks nie jest w stanie natywnie wyprowadzić zestawienia materiałów z każdą częścią w ilości 1. Oznacza to, że nawet jeśli mam 2 identyczne części, chcę mieć 2 wiersze w ilości 1 w mojej nomenklaturze, a nie jedną linię w ilości 2.
Wszystko po to, aby nasza produkcja mogła zidentyfikować/prześledzić każdą spoinę. Obecnie spoina między częścią 01 i 02 jest oznaczona jako S01-02 (stąd unikalny numer części identyfikujący każdą spoinę)
Stół lutowniczy ma ten sam problem. Jeśli 2 spoiny są identyczne, umieszcza tylko jedną linię w mojej nomenklaturze w ilości 2, z tym, że chcę 2 linie w ilości 1.
A jeśli chodzi o twoje pytanie zozo, zrobiłbym 2 plany, ponieważ w końcu nie są to te same części (2 lub 3 spoiny), więc 2 konfiguracje z zarządzaniem spawami w twoim 3D (jeśli nie jesteś pod PDM) lub 2 różne prt (jeśli jesteś pod PDM)
Witaj Lionel,
Dziękuję za informacje o tym, co chcesz robić, zawsze bardzo ciekawie jest widzieć problemy innych ludzi, ponieważ otwiera to umysł lub przynajmniej przynosi wiedzę.
Prawie nie widzę nic poza programem przystosowanym do robienia tego, co chcesz, co z pewnością oznacza VBA API i całe to drżenie. Na pewno @D.Roger będzie w stanie poprowadzić Cię w temacie, ponieważ nie jestem kompetentny w tej dziedzinie.
Pozdrowienia