Układy współrzędnych we właściwościach masy - ocena położenia środka ciężkości

Witam 

Chcę ocenić położenie środka ciężkości, a także macierz bezwładności zespołu do integracji z robotem. Kiedy używam narzędzia "Właściwość masy" w "Oceń", widzę 2 różne znaki na poniższym obrazku: znak reprezentowany przez trójścian w lewym dolnym rogu (który dobrze odpowiada mojemu znakowi FLANGE ROBOT - i który mogę dołączyć lub nie do jego początku za pomocą opcji we właściwości "ground") oraz znak z trójścianem na środku mojego pokoju i mam trochę problemów ze zrozumieniem jego znaczenia/pochodzenia i którego orientacja wydaje mi się wątpliwa (oczywiście nie za bardzo ortonormalna...)

Czy mógłbyś mnie oświecić? 

Dla mnie, poza moją początkową geometrią... Jak zrobić sortowanie, aby wyrównać osie

centre_gravite.jpg

Witaj Charlesir,

Cóż, te dwie próby, więc jeden jest środkiem twojego zespołu, a drugi jest twoim początkiem w przestrzeni, twoim punktem zerowym.

Po prostu.

Zespół zostanie przeniesiony, jeśli zmodyfikujesz część lub dodasz kolejną do zespołu.

Miłego dnia.

@+.

AR

1 polubienie

Hello@Charlesir

Dla mnie to co widzę na obrazku pokazuje, że nie prosiłeś o wyświetlenie swojego CG. Funkcja oceny jest poprawna, ale  trójścian nie ma nic wspólnego z CG.

Na załączonym obrazku zobaczysz, że istnieją co najmniej 3 rodzaje reprezentacji CG

Ogólny GC

środek ciężkości sub-SAM

CG pojedynczego utworu.

Elementy ruchu poruszają się dynamicznie, ale są wyświetlane w nowej pozycji tylko wtedy, gdy zatrzymasz ruch części za pomocą myszy (lub odświeżysz za pomocą czerwono-zielonej ikony.

Masz wiele innych możliwości, w tym zdefiniowanie grafiki komputerowej użytkownika, aby ikony grafiki komputerowej nie były wyświetlane wszędzie w pomocy online, użyj opcji "Ikony środka ciężkości" 

Ponieważ robię wiele skomplikowanych przerywników filmowych, w każdej chwili mogę zobaczyć wpływ modyfikacji części na globalny CG lub sub-ASM.

Dla zilustrowania posłużyłem się przykładem, w którym nie ma poufności  ;-) 

Pozdrowienia

les_differents_cg_-_2020-11-10_11_25_47-window.jpg
2 polubienia

To naprawdę działa dobrze. 
Dziękuję bardzo za udostępnienie
Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Hazelandpine8,

Jeśli Twoja odpowiedź na pytanie jest korzystna, musisz zamknąć pytanie, ...

Pozdrawiam.

AR.

1 polubienie

Cze wszystkim 

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, byłem trochę przytłoczony. 

@Zozo_mp: dziękuję za wyjaśnienia, rzeczywiście nie wiedziałem.  Istnieją jeszcze inne reprezentacje różnych GC. Zobacz pomoc SW, którą mi udzieliłeś. 

@A.R : Trójścian w lewym dolnym rogu służy tylko do wskazywania osi związanych z początkiem układu współrzędnych (obecnym w Menedżerze funkcji) mojej części/złożenia. Drugi trójścian jest połączony ze środkiem ciężkości mojej części/zespołu. Niemniej jednak nie rozumiem, dlaczego osie między układem współrzędnych CG a układem współrzędnych połączonym z początkiem układu współrzędnych nie są współliniowe i/lub w tym samym kierunku, zwłaszcza że układ współrzędnych CG nie jest ortonormalny. Jakiś pomysł? 

1 polubienie

Witaj Charlestr,

Dziękuję za wyjaśnienie, serdecznie.

AR.