Chcę ocenić położenie środka ciężkości, a także macierz bezwładności zespołu do integracji z robotem. Kiedy używam narzędzia "Właściwość masy" w "Oceń", widzę 2 różne znaki na poniższym obrazku: znak reprezentowany przez trójścian w lewym dolnym rogu (który dobrze odpowiada mojemu znakowi FLANGE ROBOT - i który mogę dołączyć lub nie do jego początku za pomocą opcji we właściwości "ground") oraz znak z trójścianem na środku mojego pokoju i mam trochę problemów ze zrozumieniem jego znaczenia/pochodzenia i którego orientacja wydaje mi się wątpliwa (oczywiście nie za bardzo ortonormalna...)
Czy mógłbyś mnie oświecić?
Dla mnie, poza moją początkową geometrią... Jak zrobić sortowanie, aby wyrównać osie
Dla mnie to co widzę na obrazku pokazuje, że nie prosiłeś o wyświetlenie swojego CG. Funkcja oceny jest poprawna, ale trójścian nie ma nic wspólnego z CG.
Na załączonym obrazku zobaczysz, że istnieją co najmniej 3 rodzaje reprezentacji CG
Ogólny GC
środek ciężkości sub-SAM
CG pojedynczego utworu.
Elementy ruchu poruszają się dynamicznie, ale są wyświetlane w nowej pozycji tylko wtedy, gdy zatrzymasz ruch części za pomocą myszy (lub odświeżysz za pomocą czerwono-zielonej ikony.
Masz wiele innych możliwości, w tym zdefiniowanie grafiki komputerowej użytkownika, aby ikony grafiki komputerowej nie były wyświetlane wszędzie w pomocy online, użyj opcji "Ikony środka ciężkości"
Ponieważ robię wiele skomplikowanych przerywników filmowych, w każdej chwili mogę zobaczyć wpływ modyfikacji części na globalny CG lub sub-ASM.
Dla zilustrowania posłużyłem się przykładem, w którym nie ma poufności ;-)
Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, byłem trochę przytłoczony.
@Zozo_mp: dziękuję za wyjaśnienia, rzeczywiście nie wiedziałem. Istnieją jeszcze inne reprezentacje różnych GC. Zobacz pomoc SW, którą mi udzieliłeś.
@A.R : Trójścian w lewym dolnym rogu służy tylko do wskazywania osi związanych z początkiem układu współrzędnych (obecnym w Menedżerze funkcji) mojej części/złożenia. Drugi trójścian jest połączony ze środkiem ciężkości mojej części/zespołu. Niemniej jednak nie rozumiem, dlaczego osie między układem współrzędnych CG a układem współrzędnych połączonym z początkiem układu współrzędnych nie są współliniowe i/lub w tym samym kierunku, zwłaszcza że układ współrzędnych CG nie jest ortonormalny. Jakiś pomysł?