Układy współrzędnych i układy osi w zespole

Witam

Podczas tworzenia zespołu musi istnieć pojęcie punktów orientacyjnych.

Rzeczywiście, kiedy tworzę część wewnątrz mojego zespołu, mogę ją zlokalizować za pomocą bezwzględnego punktu odniesienia połączonego z moim zespołem.

Z drugiej strony, ten bezwzględny punkt odniesienia związany z moim montażem nie pojawia się wyraźnie (wizualnie).

Pytania:

1) Czy możliwe jest zobrazowanie tego bezwzględnego układu współrzędnych związanego z moim zespołem?

2) Jeśli nie jest to możliwe, to czy jedyną możliwością jest stworzenie części "zbudowanej" ze znacznikiem osi w środku?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię

Wydaje mi się, że jak tylko naprawisz swój pierwszy kawałek

jest ograniczony przez X, Y, Z = 0= początek układu współrzędnych

Patrz: Pasek narzędzi SolidWorks

Zakładka Widok / Początek

i zobaczysz cały początek części w tym zespole

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Nie jest niemożliwe wyobrażenie sobie pochodzenia produktu CAT, o ile nie zaimportowałeś pierwszej części.

Zwykle tworzę pustą część w produkcie CAT, którą naprawiam.

Potem importuję mój pierwszy utwór "Bati".

Ograniczam swój pokój w stosunku do pustego pokoju

Następnie niszczę pusty pokój i naprawiam mój pierwszy pokój (budynek).

1 polubienie

Dziękuję Franck za pytania.

Jesteś dokładnie tym, kogo próbowałem się dowiedzieć.

Interesujące jest zatem stworzenie części "zabudowanej".

Z drugiej strony nie rozumiałem pożytku z pustego pokoju. Czy możesz powiedzieć mi coś więcej o tym utworze, żebym zrozumiał?

W rzeczywistości rozumiem jego użyteczność, wiedząc, że część "ramowa", która zostanie utworzona, będzie bezpośrednio ustawiona w stosunku do absolutnego punktu odniesienia zespołu, a zatem wiemy gdzie.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Witam 

Pusta część służy głównie do wyświetlania początku układu współrzędnych zespołu.

Jeśli projektujemy wybudowane pomieszczenie od A do Z, to w tym przypadku puste pomieszczenie nie jest przydatne.

Jeśli zbudujemy zespół, ale część "Rama" lub (podpora, podstawa itp.) już  istnieje, pusta część jest używana do ustawienia zgodnie z żądanym ref w zespole.

Na przykład płyta montażowa, którą można postawić na podłodze lub przymocować do ściany. Jest mała szansa, że dotrze dobrze zorientowana w zespole (jeśli ta płyta jest częścią "Rama"), używam pustej części jako "Ramki tymczasowej").

1 polubienie

Super. Bardzo jasne.

Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienia.