Witam!
Po kilku godzinach poszukiwań przychodzę prosić o pomoc! : )
Chciałbym powtórzyć skan (rys. 2) zgodnie z "złożonym" kształtem.
Moje linie/trajektorie (zielone) zostały utworzone, ale brakuje mi profilu (czerwony), który chciałbym powtórzyć.
Profil jest owalny i prostopadły do tej trajektorii.
Jak byś się do tego zabrał?
Przeszedłeś przez tabelę równań?
Dziękuję
Witaj @guillaume / iriso
W jaki sposób wykonaliście kształt jak na załączonym obrazku?
Dlaczego ten ci nie odpowiada.
W przypadku tego typu kształtu jeden z naszych kolegów wykonuje to w powierzchni można @gt22 ???? (z pamięci była to butelka żłobkowana pionowo lub z ukośnymi rowkami)
Pozdrowienia
Witaj @Guillaume / Iriso ,
Jak rozumiem twoje obrazy, podstawowa "umywalka" opiera się na połowie elipsy dla górnego konturu i drugiej mniejszej dla dolnego konturu. Kształt boczny jest zdefiniowany przez zestaw "generatorów" narysowanych w regularnie rozmieszczonych płaszczyznach pionowych, pozornie różnych.
Na koniec chcesz utworzyć skan przekroju eliptycznego (na czerwono) wzdłuż tych generatorów. To jest ten ostatni krok, który próbujesz rozjaśnić...
Moje podejście: po zdefiniowaniu umywalki za pomocą "Wygładzonej powierzchni" widzę rzeczy w następujący sposób:
- Utwórz eliptyczny profil skanowania na podstawie szkicu, a następnie funkcję "Płaska powierzchnia " (Powierzchnia-Plan7);
- powtórzyć ten profil wzdłuż krawędzi umywalki za pomocą funkcji "Powtórzenie sterowane krzywą" (Powtórzenie krzywej1). Pozwala to na odtworzenie powierzchni profilu wzdłuż krawędzi basenu, z równoodległymi środkami i przy zachowaniu krótkiej osi profilu elipsy stycznej do krzywej. Na swoim przykładzie ograniczyłem się do 30 interwałów. Długość krawędzi umywalki musi być najpierw zmierzona w celu określenia dokładnej wartości kroku powtórzenia;
- nie posiadając równań generatorów, wygenerowałem je poprzez przecięcie powierzchni niecki za pomocą funkcji krzywej "Linia separacji", korzystając ze szkicu złożonego z odcinków (Linia separacji 4);
- za pomocą funkcji "Skanowanie" należy jeszcze tworzyć rury pojedynczo, zarówno pod względem powierzchni, jak i objętości (Sweep1, ...).
Nie widzę sposobu na zautomatyzowanie etapów tej budowy, trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Pozdrowienia.
wygładzanie.sldprt
Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Ale zdaję sobie sprawę, że nie dostaję wystarczającej ilości elementów, problem jest bardziej złożony!
Wysoki profil basenu nie jest półelipsą , ale jajowatym.
Z drugiej strony, niski profil jest prostszy, to półkole.
Jedynym rozwiązaniem dla mojej wiedzy,
- zgodnie z wygładzoną powierzchnią połówki umywalki generuję trajektorie za pomocą narzędzia do szkicowania "Krzywa czołowa"
- Następnie zbuduj jeden po drugim profile skanu, styczne do jego trajektorii. Jest to najbardziej czasochłonne.
- Następnie wygeneruj skan jeden po drugim.
Witaj @Guillaume / Iriso
masz jaką wersję oprogramowania
Słyszę o umywalce
więc zewnętrzna powłoka musi być pełna
Będziesz potrzebować poprzez widok załączonych zdjęć
tworzenie profilu X dla każdego wygładzenia
więc utwórz płaszczyznę X wzdłuż każdego wygładzenia, aby zachować optymalny profil
ponieważ nie ma nic symetrycznego i który z + jest przekrojem profilu, musi być zoptymalizowany
To praca wymagająca cierpliwości
świetna praca, którą uwielbiam ;-)
Mam nadzieję, że masz dobrą maszynę
@+;-)
Dziękuję @gt22,
hm, gdybym mógł zautomatyzować powtórzenia, chciałbym więcej! ^^
Odkrywam automatyzację za pomocą tabeli równań, miałem nadzieję zautomatyzować profile szkicu, a nawet funkcję skanowania za pomocą tej funkcji. W tej chwili mam skromne zrozumienie funkcji matematycznych i interakcji w tej tabeli.
Udało mi się to tylko dzięki postępowaniu zgodnie z samouczkami, automatyzując kursy.
Przed moim zapytaniem wygenerowałem 90% profili z funkcją skanowania (80 skanów). Czułem, że komputer słabnie z każdym nowym szkicem.
Nie zrobiłem kopii zapasowej, a automatyczny zapis nie działał!^^
Rezultat był gorzki.
SW 2019 Profesjonalny
Moja karta graficzna niekoniecznie jest odpowiednia, ale a priori możemy ją zmodyfikować w trybie obliczeń.
64 GB pamięci RAM
Procesor AMD Ryzen 93950x 16 rdzeni 3.49
NIVIDIA Geforce RTX 2070
Nie wydaje mi się, aby funkcja skanowania była de rigueur
Myślę + o funkcji wygładzania, która wydaje mi się odpowiednia +
@+
Witaj @Guillaume / Iriso ,
Biorąc pod uwagę wybory, które proponujesz, aby wygenerować swój obiekt, zgadzam się z tobą w twoim wniosku: będzie to długie i bolesne...
Przedkładam Państwu kompromis nieco odmienny od Pańskiego, pod warunkiem zaakceptowania równego rozkładu profili N wzdłuż krawędzi basenu:
1- użyj wzoru "sterowanego krzywą", aby utworzyć profile N. Zaleta: szybki wynik, przy małej osi zawsze stycznej do krawędzi basenu;
2- w płaszczyźnie krawędzi umywalki utwórz szkic przyjmujący kształt krawędzi, a następnie użyj narzędzia do szkicowania "Segmenty" na tej krzywej, aby wygenerować N punktów, które materializują środki profili (nie są one dostępne po powtórzeniu...);
3- utwórz dla każdego z N profili "krzywą czołową", która przechodzi przez jej punkt środkowy. Krzywe są tworzone jedna po drugiej, jest to pracochłonna część pracy. Ale jest ograniczony do kilku wyborów po kliknięciu myszą. Upewnij się, że odznaczyłeś pole "Kierunek2", aby uzyskać tylko szkic ścieżki.
4- Wygeneruj skany. W każdym razie te kroki zostaną wykonane jeden po drugim, ręcznie.
Powodzenia...
wygładzanie.sldprt
Dziękuję @m.blt Dla twojego rozwiązania jest szybszy, ale wolę krzywe profilu stycznego, który znajduje się w swojej trajektorii!
Uważam, że jest bardziej elegancka, uzbróm się w cierpliwość!
Dziękuję @gt22, dlaczego miałoby to być bardziej odpowiednie niż skanowanie?
"Kontrola" powierzchni dzięki drugiemu profilowi?