Elastyczne powtarzanie i powtarzanie montażu, problem z ograniczeniami

Jest to klasyczna śruba SB składająca się ze i nakrętki z naszej biblioteki, nie przeprojektowałem moich i nakrętek. Są napędzane przez rodzinę części montażowych, które napędzają i nakrętkę.
Śruba jest złożona;
Śruba, zablokowana na początku
Od nakrętki, naprężenie współosiowe do, ale i nie naprężone w kierunku osiowym

Aplikacja:
Instaluję podkładki niezależnie od, a montuję bezpośrednio z biblioteczki.
Sprawiam, że jest elastyczny.
Następnie przytrzymuję nakrętkę na podkładce
Nakładam powtórzenie na " elastyczną "
Odbudowałem i zamknę mój zespół
Ponownie otwieram mój montaż i pim pam poum na wymuszony błąd skandal !!

Wydaje się, że elastyczność i powtarzalność nie idą w parze. Do tej pory nie było :sweat_smile:problemów, ale teraz je mam; kolega miał ten problem z edycją funkcji, w skrócie jest to dość...
Albo sprytny mały facet wyjmuje ze mnie części i wkłada je z powrotem :grinning:

Jeśli masz rozwiązanie :pray:

Potwierdzam, że w przypadku tego rodzaju montażu należy unikać elastyczności (jeden lub 2 zestawy mxi na zespół, jeśli to możliwe.
W przeciwnym razie za każdym razem, gdy coś ruszasz, SW przelicza całość!
I często zdarza się, że elastyczny montaż ma swoje ograniczenia, które stają się czerwone. Sprawiasz, że jest sztywny, a następnie ponownie elastyczny, a ograniczenia dobrze wracają.
Ale jeśli chodzi o nakrętkę i, zapomnij o elastycznym montażu, jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy! :laughing:
Najprostszym sposobem jest pozostawienie ich niezależnych i dodanie do każdego z nich odniesienia do ograniczeń na krawędzi:

I powtórzyć, wybieramy + podkładkę + nakrętkę i kopiujemy z ograniczeniami lub jakąś formą powtórzenia, symetrii...

2 polubienia

Witam

W przypadku wiązań elastycznych (nie testowanych w przypadku popytu) właśnie zdałem sobie sprawę, że jest to związane z funkcją blokady obrotu ograniczeń współosiowości.
Kolejna rzecz zakodowana nóżkami, ponieważ osobiście nie widzę, jak obracająca się blokada zapobiega jej poruszaniu się w przestrzeni, gdy poruszasz X/Y. Wydaje się raczej, że użyli funkcji blokowania.
Zasadniczo, zwalniając te blokady, elastyczne zespoły zachowują się prawidłowo.

1 polubienie

Witam

Odpowiadając ci, ponieważ właśnie ponownie przetestowałem ten błąd.
I tutaj obserwacja jest jasna, jest całkowicie przypadkowa
Powtarzanie stanu bez synchronizacji funkcji we wzorcu
Edytujesz funkcję powtarzania kilka razy i robi się źle. Edytujemy funkcję, a to koryguje błędy ograniczenia. Ograniczenia są po prostu zaznaczone na żółto. Albo sprawiam, że pomieszczenie staje się sztywne i elastyczne.
W innym przypadku, gdy otwieram złożenie, wiązania są czerwone i żółte i są w stanie usunięcia z powodu utraty powierzchni. Krótko mówiąc, jedyne rozwiązanie po edycji powtórzeń oraz usunięciu i przywróceniu elastyczności, usunięciu ograniczeń i ponownym naprężeniu. Jakby jedna część została zastąpiona inną, która nie ma nic wspólnego :sweat_smile:

Kolejna informacja, kolega nie blokuje rotacji

Krótko mówiąc, luźne :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Tak , @Cyril_f zgadzam się co do współosiowości zablokowanej przez błędy (często dodaję ograniczenie // aby nie blokować go za pomocą funkcji, która powoduje błędy lub pozostawić go wolnym.
Z drugiej strony, wiązania elastyczne nie lubią nazywać więcej wiązań z 2 komponentami różnymi niż zespół elastyczny. (moim zdaniem nie do tego stworzony).
Zasadniczo nie należy krępować zespołu śrubą, która jest zamocowana. A w zespole, w którym ten zespół jest wstawiony, bardzo często dochodzi do ponownego ograniczenia nakrętki (patrz za każdym razem błąd naprężeniowy). Ponowne obliczanie ograniczeń kończy się niepowodzeniem prawie za każdym razem.
Dla mnie elastyczny zespół musi być wstawiany i mocowany z ograniczeniami na części stałej (nie na części ruchomej pod karą dużych problemów!)

Witam;

Potwierdzam, " elastyczne " zgromadzenia naprawdę powinny zostać zakazane tak szybko, jak to możliwe...
Chciałbym nawiązać do dyskusji, którą już przeprowadziliśmy na temat stosowania zespołów:

Dochodzę do wniosku (ale to sprawa osobista):

• Jeśli używamy zespołów: W końcu rozkładamy je na części, aby uniknąć problemów z naprężeniami, ale nadal jest to bardziej praktyczne niż importowanie komponentów jeden po drugim...
    Jeśli chodzi o blokadę ograniczenia obrotu: Pamiętaj, aby kliknąć prawym przyciskiem myszy spinacz do papieru, aby go włączyć/wyłączyć:
    image
    Ale nadal wolę tę możliwość blokowania obrotowego niż stosowanie ograniczeń równoległości...
2 polubienia

@Maclane // jest używany tylko w przypadku konfliktu w elastycznym montażu, w przeciwnym razie oczywiście używam metody blokowania! :wink:

1 polubienie

@sbadenis , o ile się nie mylę w różnych testach, jeśli nie ma ograniczenia ograniczającego przemieszczenie w podzespole, ograniczenia położenia w górnym zespole nie stanowią problemu.
Z drugiej strony mam dużą wątpliwość co do powtórzeń, ponieważ modele 3D są ze sobą połączone, więc wszystkie zachowują się w ten sam sposób.
Wracając do blokady obrotu, jeśli wezmę do montażu prowadnicę liniową, której wózek jest swobodny na osi (przesuwa się wzdłuż szyny), jeśli zamocuję samą szynę za pomocą, których obrót jest zablokowany, wszędzie umieszcza to błędy i uniemożliwia zespołowi poruszanie się w przestrzeni (mimo że szyna jest idealnie zamocowana, To wózek, który się porusza).
Więc jest to " błąd ", spędziłem prawie dzień na zrozumieniu, dlaczego mój zestaw był błędny i że nie mogłem przenieść go do zespołu wyższego poziomu, pomimo całej elastyczności, jaką to wymaga.

@Maclane
Tak, równoległości mają być zakazane, SolidWorks tworzy pętle kontroli wiązań, i tylko z powodu nadmiarowej równoległości do innego ograniczenia i to jest dramat

Witam

Czy można podzielić się przykładem? (montaż, montaż docelowy).
Regularnie używam elastycznych zespołów (do siłowników, prowadnic liniowych itp.) i nie mam (jeszcze) tego typu problemów...

Cześć @Silver_Surfer ,

Duża różnica polega na tym, że używasz ich na jednym lub dwóch komponentach, podczas gdy @FRED78 ich używać na (czyli dziesiątkach, a nawet setkach elastycznych zespołów).
Ważne jest, aby zrozumieć, że elastyczny oznacza, że SW podnosi ograniczenia elastycznego zespołu do górnego zespołu, → czyni go cięższym.
Aby mieć nadzieję, że coś zadziała, nie możesz mieć hiperstatycznych ograniczeń dla tych elastycznych zespołów: na przykład, aby zamocować powierzchnię nakrętki, użyj tylko jednego punktu (takiego jak początek układu współrzędnych lub punkt utworzony specjalnie do tego celu), a zwłaszcza nie powierzchni podparcia (w przeciwnym razie ułożymy równoległe powierzchnie razem i po pewnym czasie → całe czerwone).

1 polubienie

Witaj Srebrny Surferze

Nie, niestety nie mogę podać kontekstu
Ale mogę ci dać moją metodę,
Wiercenie w pomieszczeniu z powtarzaniem opartym na szkicu
W wszczepionym zespole śrubowym z szykiem sterowanym cechami, który znajduje się w części (Poprzedni wzór sterowany szkicem).

Śruba:
Nasza biblioteka jest domowej roboty
i nakrętki są produkowane przez Ø i sterowane przez rodzinę części
Śruba jest zespołem pilotowym dla każdej rodziny części, który wskazuje na z nakrętkami z powyższej biblioteki.
Podobnie jak w przypadku wszystkich elementów złącznych

W przypadku Twojego cylindra nie robisz powtórzeń?

Witaj Froussel

Planując wykonanie zespołów elastycznych, nie należy wiązać części (nakrętki), która zostanie ponownie powiązana w zespole.
Czyli moja nakrętka jest wolna, śruba jest oryginalnie zamocowana w zespole może w tym tkwi problem? Czy śruba :thinking:również nie powinna być dokręcana?

Z drugiej strony nie rozumiem historii o równoległych twarzach!! Dla mnie to nie jest problem??

@FRED78 może istnieć rozwiązanie pośrednie, jeśli chcesz nadal korzystać z tego typu zestawu: za pośrednictwem wydawcy konfiguracji.

• Pierwszą zaletą jest to, że Solidworks będzie systematycznie pytać o rozmiar, która ma być wstawiona za każdym razem, gdy jest ona wstawiana.
    -Drugą zaletą jest to, że będziesz mógł przejechać odległość (dowolną lub pod ograniczeniami typu mini/maksymalnego) między nakrętką a.
  • z drugiej strony wadą jest to, że będziesz musiał pozostawić swój zespół śruba-nakrętka dostępny do zapisu, co pozwoli Solidworks na samodzielne tworzenie nowych konfiguracji (rozmiar + śruba/nakrętka LG).

https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/HelpViewerDS.aspx?version=2021&prod=solidworks&lang=french&path=sldworks%2Fc_configuration_publisher_top.htm

Pytanie pomocnicze: dlaczego używasz zewnętrznego hosta obrazu (Goopics)? Forum jest jednak w stanie bezpośrednio zaakceptować kopiowanie i wklejanie dla wielu formatów (obrazy / wideo / linki...).

Pomijając rodzinę części, powinienem być w takich samych warunkach jak z poniższym montażem:

… I nie mam problemu z ograniczeniami przy ponownym otwieraniu.

Z Twojej strony, jakie dokładnie są ograniczenia, które wydają się być błędne przy ponownym otwarciu?
Naprężenie nakrętki na?
Naprężenie nakrętki na elemencie montażowym pierwszego poziomu?
Naprężenie na elemencie montażowym pierwszego poziomu?

Zauważyłem jedną rzecz:
Stan elastyczny podzespołu jest zachowywany w powtarzających się wystąpieniach. Z drugiej strony ograniczenie, które pozycjonuje nakrętkę, nie jest zduplikowane. I kończymy z wszystkimi orzechami powtarzających się instancji za darmo w tłumaczeniu.

Zmusza nas do przedefiniowania ograniczeń. Czy to nie jest trochę ograniczające?

@Maclane

1. Poświęciłbym trochę czasu na przyjrzenie się wydawcy.
    Jedynym problemem są standardy na, jeden z naszych chłopaków mógłby stworzyć długość, której nie ma w normie. Gdybyś widział tabelę, którą musiałem zrobić do (Czego użyć i w jakim przypadku) :face_with_peeking_eye: Ale pomysł jest dobry, widzę, jak to działa

Spróbuj zrobić otwór napędzany szkicem
I napędzane przez poprzednią funkcję powtarzania.

Ale mam wątpliwości, że sprytny mały facet usunąłby mój folder i kto wysadziłby linki w powietrze, mam tu kilku sprytnych facetów, sformatowanych jak gra o tron :sweat_smile: geniuszy

1 polubienie

Fakt. Nie ma się też obaw przy ponownym ładowaniu/ponownym otwieraniu z tego typu powtórzeniami.

Spójrz na ustawienia referencji zewnętrznej:
image

Nakrętka jest wolna w powtórzeniach, a nawet w synchronizacji myślę, że :thinking: to dziwne