Powtarzanie od początku do końca

Witam

Mam rurkę z rodziną części (na SolidWorks), która zmienia długość i kilka innych parametrów.

Chciałbym stworzyć powtórzenie (łatwo zmienić ilość), które może podążać za krzywą, która ustawia moje rurki od końca do końca (stałe odstępy), a następnie zmieniam konfigurację niektórych rurek (zmieniam długość) i aby rurki pozostały od końca do końca.

Czy ktoś ma dla mnie rozwiązanie?

Dziękuję

Witam

Cóż, tak, tworzysz równanie, które łączy wartość twojego powtórzenia z wartością twojego wytłaczania...

1 polubienie

W rzeczywistości mam powiedzmy 100 wystąpień, które chcę powtórzyć w odstępach 2 m, z wyjątkiem kilku, które mają na przykład 1,5 m, 1,3 m itd.

Sposób, w jaki to widzę, to wykonanie kilku powtórzeń, które powtarzają ostatnie wystąpienie poprzedniego. Czy jest to możliwe? Przykład: 26x 2m - 1x 1,4m - 54x 2m - 1x 0,6m - 30x 2m...  

Witam sebas1212,

Czy masz szkic, który pokaże nam trochę więcej na temat zastosowania?

1 polubienie

Zobacz szkic;

Zwykle mam rury typu takiego, które są przymocowane do 4 słupków oddalonych od siebie o 2400 mm. Jednak z różnych powodów niektóre posty mają różne odstępy. Może to mieć wpływ na skrócenie długości rurek.

Obecnie wykonałem powtórzenie łańcucha, które pozwala mi wybrać dwa końce moich rurek tak, aby podążały za krzywą. Z drugiej strony, gdy zmieniam konfigurację rury, tworzy się przestrzeń między dwiema lampami.

Należy pamiętać, że otwory są większe niż, co pozwala na krzywiznę trajektorii.

croquis.png

Witam

Być może mam rozwiązanie, jeśli wszystko dobrze zrozumiałem

Przesyłam Ci przykład, który zrobiłem, będzie prostszy niż słowami.

Ale w zasadzie mam swoją podstawową trajektorię z kształtem łuku. Następnie stworzyłem drugą trajektorię, która zaczyna się od podstawowej trajektorii, aby przejść do 1. punktu zaczepienia drugiego lg. składnik.

Z drugiej strony musisz stworzyć tyle trajektorii, ile masz możliwości różnych długości rur. (Myślę, że nie jest to zbyt jasne, ale z plikiem myślę, że powinien to zrobić, jeśli dobrze śledziłem wszystko, czego chciałeś.)

Miłego dnia.

assemblage_0001.zip