Dobry wieczór wszystkim, nie mogę wykonać cyklicznego powtórzenia za pomocą funkcji "wyjdź" i "fazuj" w solidworks.
Otrzymuję komunikat o błędzie: "Nie można powtórzyć wybranych funkcji przy użyciu powtarzania geometrii. Wyczyść pole wyboru Powtórz geometrię.
Usuwam zaznaczenie pola "powtórzenie geometrii" i pojawia się komunikat o błędzie: Nie można utworzyć wystąpienia dla powtórzenia. Spróbuj ponownie, zmniejszając liczbę wystąpień lub odległość między wystąpieniami.
Jednak widzę powtórzenie na żółto, które jest ważne przed zatwierdzeniem akcji i otrzymaniem tych komunikatów o błędach, jest coś, co muszę robić źle, ale nie widzę. Dziękuję za pomoc.
Nie ma problemu, stworzyłem prosty dokument na przykład jako załącznik, w tym przykładzie chcę zrobić okrągłe powtórzenie liścia na pozostałych trzech krawędziach.
Ach, chciałem otworzyć plik, ale musi to być 2018 (jestem w 2017SP4).
Rzeczywiście, znajduję ten sam błąd, ale temat został już tutaj omówiony dla liniowego powtórzenia:
Fragment najlepszej odpowiedzi Micka.Cordero : Jest to ograniczenie SOLIDWORKS, niemożliwe jest powtórzenie samego fazowania, zaokrąglenia lub pochylenia, ponieważ funkcje te są zależne od funkcji nadrzędnych do definiowania ścian lub krawędzi.
W rzeczywistości zaokrąglenia i fazowania mogą działać tylko poprzez wybór elementów, do których mają być dołączone, a nie w powtórzeniach!
Musiałby przejść przez powtarzanie ciał lub innych związanych z nimi funkcji.
Potwierdzam odpowiedź Antho, SW nie może powtórzyć zaokrąglenia lub fazowania jako funkcji. Tam, gdzie to możliwe, rozwiązaniem jest użycie globalnych symetrii części i zastosowanie powtórzeń do całego ciała, patrz załączony plik pdf, a nigdy nie ma żadnych problemów.
Obejście tego problemu polega na wykonaniu tylko jednej czwartej (dla powtórzenia 4) cięcia, wykonaniu zaokrąglenia, a następnie powtórzeniu cięcia + fazowania.
Oczywiście w przypadku przedstawionego przykładu zaznaczenie wszystkich krawędzi na raz jest szybsze. Często jednak symetria lub powtarzalność kołowa dotyczy nie tylko funkcji zaokrąglenia, ale także innych funkcji przedmiotu obrabianego. To jest to, co nazywam specyfikacją geometryczną, specyfiką, którą należy znaleźć w drzewie tworzenia. Jeśli część jest symetryczna, a zwłaszcza tylko jej połowa , jest to najlepszy sposób na zagwarantowanie tej symetrii. To samo w przypadku cyklicznego powtarzania, niech to będzie tylko jeden sektor. Jeśli część zawiera również funkcje wygładzania, jest to niezbędne (pozycjonowanie łączników). Na załączonym obrazie zrobiłem tylko bardzo mały fragment, który powtórzyłem jako ciało.
Ponadto praca w ten sposób pomaga uniknąć funkcji, które gryzą się nawzajem w ogony. Zamiatanie, które zaczyna się w jednym miejscu, a kończy często w tym samym zakładzie (wypróbuj zmienny gong na zamkniętej krawędzi 3D łączącej lewe powierzchnie...). Lepiej jest to zrobić na dwóch oddzielnych końcach niż na raz. Takie podejście jest bardzo przydatne w przypadku powierzchni dla produktów projektowych, które są tylko splajnami, nurbami i szkicami 3D.
W przeciwnym razie możesz to zrobić, przeglądając szkic i wyciągnięcie, ale nie jest to zbyt czyste... Najprostszym sposobem jest praca na 1/4 części, jeśli jest ona symetryczna w 2 płaszczyznach. W przeciwnym razie należy użyć tej samej funkcji wiele razy i dopasować wartości parametrów funkcji do menedżera równań.
SW nie lubi powierzchni stycznych w powtórzeniach funkcji (fuzja), przecięcie, fusinner, wiercenie, ... Czasami musisz wbić żeton z dokładnością do 0,0001 , aby wymusić wynik.
Dziękuję za pomoc, w moim przypadku skorzystałem z rozwiązania ac cobra 427
"Po co zaśmiecać drzewo tworzenia dodatkową funkcją, skoro wystarczy kliknąć pozostałe 3 przystanki, aby wykonać zaokrąglenie lub fazowanie... "
bo w moim przypadku było to najprostsze rozwiązanie, ale w przypadku z większą ilością powtórzeń rozwiązanie Pierre'a jest z pewnością najlepsze.
Szkoda, że sw nie bierze pod uwagę tego okrągłego powtórzenia, ponieważ w moim przypadku miałem kilka zaokrągleń i fazowań o różnych kątach na kilku ścianach (nieco ponad 10 ścian).
Z drugiej strony, dzięki rozwiązaniu ac cobra 427 udało mi się zrobić kilka liści o tych samych bokach, wybierając krawędzie, ale nie mogłem tego zrobić z niektórych stron za pomocą fazy, cięcie było złe.