Powtórzenie części kołowej

Witam

Zaczynałem w Solidworks, ale wyrywam sobie włosy z głowy, aby zduplikować część (będąc stałym bywalcem ZOOM GDL z Abvent, )

Zauważam, że wszystko jest inne, wiem, jak zduplikować dziurę, ale nie umiem zduplikować całego obiektu w sposób okrężny

To mi nic nie robi, dobrze nawigowałem na pomocach, ale musiałem coś pominąć

Mój pomysł polega na tym, aby stworzyć aspekt i powielić go, aby stworzyć kawałek

Załączam zdjęcie całego dzieła z przykładem, który wykonuje Catia, a na końcu przekrój przekrojowy, na którym oprzem moją okrągłą duplikację. Jeśli nie, jaka byłaby najlepsza metoda odtworzenia tego dzieła?

Z góry dziękuję

piece_cassee.jpg

Szybkie wykonanie:
- modelować masywną koronę;
- Zrób cięcie;
- Powtórz cięcie.

Przykład w SW15

repet_decoupe.sldprt
4 polubienia

Sprawdź, czy to coś dla Ciebie

Szanse nie są dobre ;-)

Ale zasada jest tam

Istnieją inne sposoby przystąpienia do wykonania tego kawałka

załączony plik SW 2017

@+ ;-)

alban_510_repetition_circulaire.sldprt
2 polubienia

Dziękuję, poćwiczę

Cóż, nie jestem wygrany, nadal nie mogę zrobić tego samego

Mały samouczek krok po kroku byłby mile widziany, ponieważ naprawdę nie opanowuję cyklicznego duplikacji, zawsze czegoś mi brakuje

Myślę, że jeśli to zrozumiem, mogę robić bardzo szybkie postępy, tak samo jak w przypadku powtarzania utworu, o ile jest to koło, kwadrat lub dowolny kształt, mogę wykonywać okrągłe lub liniowe powtórzenia

ale jak tylko nałożę grubość, aby zrobić objętość, nie mogę już tego zrobić, zajmuje to tylko jeden aspekt?

Nie bardzo rozumiem ten mechanizm

Otwiera załączone pliki

Steffeno lub moje

i patrzymy na zakładkę Cykliczne powtarzanie w kolumnie FeatureManager po lewej stronie

i przygląda się rodzajowi wyboru i odniesieniom podjętym w celu stworzenia tych powtórzeń 

1 polubienie

Witam

oto mały samouczek z częścią w Solidworks 2016 w pliku ZIP

repetition_circulaire.zip
1 polubienie

Świetnie, dziękuję, patrzę na to

Świetny samouczek bardzo dobrze zrobiony, ale nadal nie mogę tego zrobić, ponieważ utknąłem na poziomie kierownicy. W menu parametrów twojego pliku, w którym wpisujesz (y) mam kierunek 1 i nie wiem jak wskazać mu kierunek (y), dlatego mam problem ze zrozumieniem W głowie myślałem, że jeśli wskażemy 360°, to sam znajdzie kierunek??? Muszę jednak pomylić rewolucję z duplikacją. Załączam zrzut ekranu

Dziękuję za poświęcenie czasu, aby mi pomóc

capture.jpeg

Musisz utworzyć oś w środku Ø, tworząc linię szkicu na płaszczyźnie pośrodku Ø. W domu tworzę w osiach w swoich modelach części, których do nich używam .

Lub wybierasz płaszczyznę, na której naszkicowałeś swój profil, a następnie jej płaszczyznę prostopadłą, naciskając CTRL i przechodząc do wstaw==>geometrii odniesienia, a następnie osi, a następnie możesz użyć jej do kierunku powtarzania koła.

1 polubienie

Ok, ale nie mogę utworzyć linii w osi mojego koła, jest ona ustawiona na zewnątrz i nie wiem, jak ją przesunąć tak, aby znalazła się na osi

Jeszcze czytam tutoriale, ale do robienia prostych rzeczy jeszcze tego nie znalazłem

Będąc na emeryturze, myślę, że rozpoczęcie będzie skomplikowane, za dużo pracowałem z zoomem i autocadem i mylę wiele rzeczy

Uff, właśnie tam dotarłem, zaczynam rozumieć i dziękuję za pomoc

Myślę, że wkrótce się odezwę, jeśli nadal coś mi się utknie

Oto, co udało mi się zrobić

capture2.png

Nie wiem jak zaznaczyć na forum, że temat jest rozwiązany???

Dsl za to, że wcześniej nie byłem w stanie Ci odpowiedzieć,  pod odpowiedziami jest coś w stylu "ta odpowiedź rozwiązała mój problem" lub coś w tym stylu. 

Pourtant j'en lis des tutos, mais pour faire des choses simples j'ai pas encore trouvé

Etant à la retraite je suppose que ça va être compliqué à démarrer, j'ai trop travaillé avec zoom et autocad, et je confond pas mal de choses

Aby rozpocząć, bez wcześniejszego szkolenia, radzę skorzystać ze zintegrowanych samouczków oprogramowania (dostępnych w menu?). Pozwalają one na przyswojenie odpowiednich podstaw (zarówno z punktu widzenia obsługi, jak i słownictwa).

Aby zdefiniować oś, można ją utworzyć (tak aby była to oś odniesienia i tworzy linię w menedżerze elementów), użyć istniejącej powierzchni kołowej lub użyć osi tymczasowej (która jest tworzona przez oprogramowanie programowe, gdy tylko pojawi się okrągła ściana).

2 polubienia