Powtórzenie koncentryczne

Cze wszystkim

Przychodzę do Was, ponieważ mam mały problem z SW i jestem przekonany, że istnieje proste rozwiązanie, którego nie mogę znaleźć...

Muszę zrobić całą serię aluminiowych obudów z rowkami po jednej stronie. Problem polega na tym, że te rowki muszą być koncentryczne.

Na razie wykonuję szkice z setkami koncentrycznych okręgów i definiuję obszary materiału do usunięcia, ale zajmuje to bardzo dużo czasu! Ponadto szkice są niezwykle zajęte i sprawiają, że solidworks zwalnia, co w niczym nie pomaga... I nie mówię tu nawet o tym, czy powinienem zrobić zmianę grubości np. żeber...

Czy znasz funkcję, która pozwala na automatyczne wykonanie tej operacji, trochę jak powtórzenia liniowe lub kołowe?

Dla przykładu podam mały plik.

Z góry bardzo dziękujemy,

Najmłodsze dziecko

repetition_concentrique.sldprt

Witam @benjamin_co 

Obraz Twojego problemu pozwoliłby na

Do wszystkich osób, które nie mają tej samej wersji, aby móc Ci odpowiedzieć

@+

Witam

Aby zyskać nieco na prostocie, możesz skorzystać z opcji "cienkiej funkcji" w usuwaniu cienkiego materiału, dzięki czemu musisz narysować tylko jedną z dwóch stron rowków, a zarządzanie ich grubością odbywa się za pomocą jednego wymiaru,

Witam

Możesz także przejść przez 1 powtórzenie liniowe, a następnie usunięcie materiału na obrót:

Pozdrowienia

repetition_concentrique_bis.sldprt
5 polubień

Plik krokowy dla gt22 ...

repetition_concentrique. Krok