Muszę powtórzyć funkcję wiercenia (lub przynajmniej usuwania materiału) na części cylindra:
Mój problem: umieść jak najwięcej otworów bez robienia ch###r. Obecnie wykonałem liniowe powtórzenie kołowe, ale konieczne byłoby połączenie 2 w jedną funkcję, aby móc wykluczyć zdarzenia, które w szczególności wpadną w próżnię.
Przyjrzałem się zmiennym powtórzeniom, ale czuję, że spędzę nad tym (o wiele) dużo czasu.
Witam Powtarzanie stref działa tylko na płaskiej powierzchni. Problem polega na tym, że kształt wynika z uzwojenia, po którym następuje funkcja powłoki.
Krok, który dołączyłeś, jest częścią, jak zostanie zaprojektowany? przez obróbkę skrawaniem, czy też części 2,5 mm nie zostaną później zmontowane? Bo to nie będzie ten sam kawałek blachy. Oto część arkusza blachy (solidworks 2016) w dwóch konfiguracjach, jedna o grubości 4 mm, a druga o grubości 6,5 mm
Musisz utworzyć punkt 3D na swojej powierzchni wewnętrznej, a następnie użyć opcji "Punkty na powierzchni rozkładu izoparametrycznego", wybrać powierzchnię wewnętrzną, a następnie utworzony punkt. Następnie zdefiniuj liczbę punktów w kształcie litery U (+ symetria), a następnie liczbę punktów w kształcie litery V.
Otrzymasz szkic 3D, w którym możesz opcjonalnie usunąć punkty.