Powtórzenie cylindryczne

Cze wszystkim

Muszę powtórzyć funkcję wiercenia (lub przynajmniej usuwania materiału) na części cylindra:

Mój problem: umieść jak najwięcej otworów bez robienia ch###r.
Obecnie wykonałem liniowe powtórzenie kołowe, ale konieczne byłoby połączenie 2 w jedną funkcję, aby móc wykluczyć zdarzenia, które w szczególności wpadną w próżnię.

Przyjrzałem się zmiennym powtórzeniom, ale czuję, że spędzę nad tym (o wiele) dużo czasu.

Masz napiwek?

1 polubienie

Cześć @stefbeno

Testowanie jednego poprzez powtórzenie na obszar 

Dzięki opcjom ustawień, które powinieneś być w stanie sobie poradzić

@+

PS:

głównie wykonuję powtórzenia twarzy ;-)

w przeciwnym razie twój komputer nie skończył działać ;-)

4 polubienia

Witam

Dlaczego nie zrobić rozłożonego, a następnie powtórzenia zgodnie z potrzebami i złożonego. Powinno się udać.

1 polubienie

Witam

W myCADtools dostępne jest również narzędzie "CreatePoints", które umożliwia tworzenie punktów na powierzchniach/powierzchniach/wzdłuż krawędzi.

Zapoznaj się z dokumentacją tutaj:

https://help.visiativ.com/mycadtools/2020/fr/Generationdepointssuruneseriedes.html

W przeciwnym razie, jak @gt22 powiedział, funkcja "Powtórz w strefie", ale musisz znaleźć odpowiednie ustawienia.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam
Powtarzanie stref działa tylko na płaskiej powierzchni.
Problem polega na tym, że kształt wynika z uzwojenia, po którym następuje funkcja powłoki.

Czy możesz wysłać swoją część parasolidną ?

i wytłumacz mi, czego chcesz

że testuję jakiś solucja

@+

1 polubienie

Dzięki GT22, robię to w poniedziałek.

Witam

Normalnie wystarczyłoby przerobić część na blachę, a następnie rozłożyć ją i powtórzyć zgodnie z własnymi potrzebami i złożyć z powrotem. 

spiral_welded_tube_perforated2_db.sldprt
2 polubienia

Oto utwór (SW2017) i jego krok.

Nie udało mi się dokonać konwersji na blachę.

aspiracja.sldprt

Oczyszczalnia ścieków

aspiracja.krok

Krok, który dołączyłeś, jest częścią, jak zostanie zaprojektowany? przez obróbkę skrawaniem, czy też części 2,5 mm nie zostaną później zmontowane? Bo to nie będzie ten sam kawałek blachy. Oto część arkusza blachy (solidworks 2016) w dwóch konfiguracjach, jedna o grubości 4 mm, a druga o grubości 6,5 mm

aspiration_ac_cobra_427.sldprt

Witam

Myślę, że narzędzie "CreatePoints" naprawdę może Ci pomóc.

https://help.visiativ.com/mycadtools/2020/fr/Repartitionsuivantunnombredepoin.html

Musisz utworzyć punkt 3D na swojej powierzchni wewnętrznej, a następnie użyć opcji "Punkty na powierzchni rozkładu izoparametrycznego", wybrać powierzchnię wewnętrzną, a następnie utworzony punkt. Następnie zdefiniuj liczbę punktów w kształcie litery U (+ symetria), a następnie liczbę punktów w kształcie litery V.

Otrzymasz szkic 3D, w którym możesz opcjonalnie usunąć punkty.

Pozdrowienia 

repetition1.png
3 polubienia

@AC Cobra: W planach jest zrobienie tego w druku 3D.

@JMSavoyat: Na szczęście mam narzędzia mycadtools. W związku z tym potwierdzam tę odpowiedź.

Szkoda, że nie ma natywnej w Sw możliwości stworzenia powtórzenia, które jest zarówno kanciaste, jak i liniowe.

1 polubienie

Cześć @stefbeno

Chociaż za pomocą narzędzia MyCadTools znajdziesz swój przewodnik po odpowiedzi na pytanie @JMSavoyat 

Przetestowałem różne soluczki bez wyżej wymienionych narzędzi

Zobacz załączony obraz

Jak widać, utworzyłem powierzchnię offsetową

Zrobiłem płaską powierzchnię

Zagęszczony 

Robi dziurę

Szkic kierunku

Jedno powtórzenie na obszar

oraz deformację z podstawowym szkicem krzywej Twojego profilu

Następnie pozostaje tylko powtórzyć wygładzanie  i obrót, aby zakończyć kawałek

Zgadzam się z tym lepiej i prościej............ ;-)

@+ ;-)

3 polubienia

Ciekawe, można było to zrobić, z wyjątkiem tego, że aby zrobić płaską powierzchnię, wydaje mi się, że potrzebna jest wersja premium SW.

2 polubienia

tak @ stefbeno

Rzeczywiście, płaska powierzchnia jest dostępna w wersji premium

To jedno z narzędzi, z których korzystam regularnie, odkąd się pojawiło ;-)

Uważam, że jest dość praktyczny i łatwy w użyciu

@+ ;-)

1 polubienie