Powtarzanie komponentu w zespole

W SolidWorks:

W niektórych zespołach nie chcę dodawać wszystkich nakrętek mocujących w moim modelu, wstawiłem co najmniej jedną, aby mieć odniesienie w nomenklaturze (w załączonym przykładzie są to nakrętki mocujące profile aluminiowe).

3 dobre powody, aby nie dodawać ich wszystkich do mojej mieszanki:

- jako dobry rysownik jestem trochę "leniwy"!!

- niepotrzebnie obciąża rozmiar zespołów, a tym samym zmienia wydajność, a mój szef nie jest chętny, aby kupić mi najnowszą wysokiej klasy stację roboczą HP dostępną w Mycadstore !!!

- Montaż zajmuje dużo czasu, a czas to pieniądz!!

Jednak za pośrednictwem SmartBOM potrzebuję odpowiedniej ilości orzechów w moim BOM.

To, co dzisiaj robię, polega na tym, że ręcznie (ale przyznaję: nie jest to zbyt !!!) modyfikuję ilość orzechów po ekstrakcji z Excela.

Jeśli zduplikuję mój zestaw na inną rzecz, muszę ponownie zrobić to samo (w rzeczywistości pomyśl o zrobieniu !!): "majstrować przy ilości" po ekstrakcji.

Podobnie jak w przypadku przypisania wagi do pliku części, zastanawiałem się, czy nie istnieje sposób na przypisanie w zespole ilości komponentu.

Ktoś ma pomysł na przypisanie ilości?

Albo jeśli ktoś ma inny pomysł, to oczywiście jestem zainteresowany ..........  

W załączeniu mały zestaw na przykład: Zmontowałem nakrętkę (EC1122) 1 raz, ale potrzebuję 10 na nomenklaturze.

exemple_ecrou_a_repeter.zip
1 polubienie

Witam

Po pierwsze, którą wersję SolidWorsks posiadasz :P renową, Professional czy Standard?

Jeśli masz przybornik? Tak więc montaż kilkunastu nakrętek zajmuje tylko kilka sekund. W przeciwnym razie w przypadku "inteligentnych elementów złącznych" wynik jest prawie identyczny. Zaoszczędzi Ci to wielu kłopotów związanych z "ręcznymi" modyfikacjami. Co więcej, jeśli w Twojej firmie jest Was kilkoro, jest to również o wiele prostsze...

Do zobaczenia.

1 polubienie

Oops! Zapomniałem:

Jeśli chodzi o wydajność, nie sądzę, żebym się mylił, mówiąc, że powtórzenie kilkunastu nakrętek tylko nieznacznie zmieni otwieranie i obsługę twojego zespołu.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Aby ukończyć:

- Standardowy SolidWorks (czyli brak Toolbox !!!)

- Na ilość 10 to tylko dla przykładu, ale na maszynę potrzebuję średnio ponad sto !!

1 polubienie

Witam

Jestem jeszcze bardziej leniwy w przypadku  moich, nakrętek i podkładek, tworzę pusty zespół z 3 pustymi częściami i montuję je, a następnie powtarzam w moim montażu, aby zarządzać moimi ilościami!

Oczywiście w każdym pliku wpisane są wszystkie moje właściwości (oznaczenie, materiał, masa, cena,...)

@+

1 polubienie

Witam

Pracuję według konfiguracji. Na przykład w tej chwili pracuję na linii do peletowania drewna. Każdy podzespół maszyny ma konfigurację normalną (ze) oraz konfigurację bez. W moim ogólnym układzie wstawiam swoje podzespoły z konfiguracją bez (i innych zbędnych części). Z drugiej strony, dla moich podzespołów MEP zachowuję "normalną" konfigurację, aby ilość dobrze wypadała w nomenklaturze.

Trzeba przyznać, że tracę trochę czasu na wkręcanie w zespołach (nawet jeśli z odniesieniami do ograniczeń idzie to dość szybko). Staram się też w jak największym stopniu unikać powtórzeń.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam 

W montażu powtarzam montaż nakrętki,, podkładki itp. zgodnie z funkcją 

co oznacza, że w nomenklaturze ilość jest dobra. Z drugiej strony konieczne jest, aby co najmniej jedna z części została wykonana z funkcją wiercenia 

Używam na przemian skrzynki narzędziowej i z mojej biblioteki (pozwala mi to na posiadanie różnych kolorów dla moich planów montażu) 

1 polubienie

Cze wszystkim

Używamy również prostej konfiguracji bez, aby rozjaśnić 3D, oraz domyślnej konfiguracji rysunku (która może być również wykorzystana do zestawienia materiałów).

A funkcja powtarzania sterowana funkcją jest bardzo wygodna!

Możesz również użyć opcji kopiuj z wiązaniami, wybierając kilka ograniczonych części (aby mieć minimum wiązań zewnętrznych), takich jak śruba, podkładka i element dystansowy, i umieścić je w dowolnym miejscu za pomocą zaledwie 2 kliknięć (kliknij prawym przyciskiem myszy, aby sprawdzić, czy chcesz), jeśli nie możesz użyć powtórzenia sterowanego przez funkcję.

1 polubienie

Witam

Na początku koncepcji przewiduję, jak mówią Gerard i Prieur, powtórzenie według funkcji

Nomenklatura jest aktualna

Pytanie, które należy sobie zadać: jeśli mam do zrobienia tylko kilkanaście śrubek, to dobrze, z drugiej strony, jeśli mam sto.... To obciąży plik

Klasa A+

1 polubienie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Używam konfiguracji bardziej do kinematyki, ale zamierzam przetestować pomysł stworzenia konfiguracji MEP ze wszystkimi: w tym przypadku będę musiał po prostu pamiętać, aby zrobić Smartbom tylko na konfiguracji MEP.

Korzystamy już z "funkcji powtarzania sterowanej funkcją" do maksimum , ale jak widać na załączonym rysunku elektronicznym, istnieje kilka różnych części mechanicznych, które można przymocować do profilu aluminiowego, więc i tak trzeba zmontować kilka nakrętek mocujących.

3653_044_300.easm
1 polubienie

Witam

Biorąc po trochu wszystko, co zostało powiedziane, pracuję trochę tak:

-praca z konfiguracjami 

-dla utwórz odniesienia naprężeń (współosiowe, zbieżność), aby umieścić ją bezpośrednio na miejscu, gdy wstawiam ją na poziomie mojego wiercenia w zespole.

-Inną rzeczą, która jest praktyczna, jest utworzenie folderu, który nazywam "", na przykład w moim drzewie tworzenia menedżera funkcji i w którym umieszczam wszystkie moje elementy.

-I nie wahaj się korzystać z funkcji powtarzania komponentów, co jest bardzo wygodne.

Miłego dnia.

2 polubienia

A priori istnieje również rozwiązanie polegające na majstrowaniu przy ilości żądanych komponentów.

Domyślam się, że używasz smartproprties do wypełnienia swoich właściwości, musiałbyś wypełnić na przykład właściwość o nazwie "liczba", która reprezentowałaby ilość elementów złącznych, które potrzebujesz do swojego zamówienia, a następnie w pliku, oknie właściwości, użyj menu rozwijanego "ilość do użycia w nomenklaturze", aby wybrać właściwość "liczba", tam mielibyśmy odpowiednią liczbę nakrętek i jeśli zduplikujemy projekt To jest to samo, nie ma problemu.

Główną wadą tej metody jest to, że jeśli chcesz zmienić ilość, masz wpływ na wszystkie zestawienia materiałów, w których używasz tego komponentu!

1 polubienie

Witam

Możliwe jest również posiadanie pojedynczego komponentu, który jest wypełniany w celu zamówienia zestawu 100 sztuk, pudełka 50 sztuk lub innego .....

Dzięki tej metodzie nie ma potrzeby powtarzania, pustych elementów ani innych sztuczek.

Zaletą jest również posiadanie ilości, która jest większa niż naprawdę użyteczna.

Na przykład nie zamawiamy 23 orzechów, ale 50. Nie masz nic przeciwko, jeśli zgubisz nakrętkę, co zdarza się regularnie w przypadku części eksploatacyjnych.

To tyle, jeśli chodzi o mój wkład.

W przeciwnym razie fthomas odpowiada na podstawowe pytanie. +1 dla Ciebie Fthomas

1 polubienie