Powtarzalny szyk komponentu

Witam

Jestem w trakcie tworzenia zespołu z częściami parametryzowanymi.
Zasadniczo każdy element jest dostępny w kilku rozmiarach, a w moim montażu tworzę kilka wizualizacji z tych wariantów części.
Wszystko szło dobrze, dopóki nie wstawiłem elementu, który powtarza się na podstawie powtórzenia otworów, w które jest wkładany. Robiąc to, powiedziałem sobie, że jeśli mój zestaw wymaga części z powtórzeniem 3 otworów, model wyświetli 3 (są to pręty gwintowane), jeśli model wywoła część z 8 otworami, będę miał 8 itp.
Otóż nie, ilość zawsze pozostaje taka sama, więc mam, które wychodzą z modelu i co gorsza, pierwsza śruba nie jest nawet pierwszym otworem.
Pewnie coś mi umknęło...
Masz pomysł? Przyznam, że trochę kręcę się w kółko.

Korzystam z solidworks 2020 Premium SP3.0

Działa dobrze w ten sposób, jeśli 3 otwory = 3, jeśli 8 otworów = 8.
Chyba, że twoje ciągłe wiercenie powtarza się w próżni, a wtedy również wchodzą w pustkę. (patrz zdjęcie w czerwonym otworze w próżni = wkręcić w próżnię)

Jeśli umieściłeś równania w swojej części, liczba otworów może być zgodna z twoją częścią bez wiercenia na zewnątrz części, a wtedy liczba będzie poprawna. (z wyjątkiem błędu, ale pod SW2020 nie ma problemów)

Witam, dziękuję za pomoc.
Nie mam żadnych w pustce, bo ilość powtórzeń jest częścią parametrów, którymi zarządzam ręcznie, i tak sprawdziłem ten punkt.
Z drugiej strony nie montowałem na otworze, który służył jako repeater, bo dziwnym trafem tworzy się pilotowana funkcja powtarzania, ale nie dodaje się żadnych...

Lepiej jest przykręcić do 1. otworu, który jest następnie używany do skutecznego powtarzania.
Jakich powtórzeń używasz? Kilka punktów w namaszczeniu wiercenia lub powtórzeniu wiercenia lub usuwania materiału.
Jeśli możesz dołączyć kopię struktury drzewa lub dokumentu, jeśli nie jest poufny, może to pomóc.

Więc właśnie ponownie zmontowałem, na funkcji służącej jako powtórka i tam działa, niemniej jednak w jednym modelu mam jeszcze 3, a o inne nie ma obaw.

Przyjrzyj się dobrze funkcji pilota, jeśli nie masz żadnych problemów z tą konfiguracją. Poza złą obsługą nie ma problemu.

Ponownie złożyłem powtórzenie, do którego miałem 3 w próżni i teraz wszystko działa, oprócz domyślnego modelu, ale zamierzam go usunąć.
różnica w porównaniu do początku i to, że zamiast zaznaczyć otwór powtórzenia, wybrałem funkcję w drzewie i oczywiście to rozwiązanie sprawdza się lepiej, nawet jeśli w modelu "Domyślnym" jest jeszcze mały błąd.

1 polubienie

Witam;

W tym przypadku często zdarza się również, że zapominamy o "przebudowie" zespołu podczas przechodzenia z jednej konfiguracji do drugiej...

Uwaga: osobiście uważam, że Solidworks 2022 często traci grunt pod nogami przy napędzanych powtórzeniach, zwłaszcza przy wyborze punktu początkowego...

Pozdrowienia.

1 polubienie

@Maclane prawdopodobnie dlatego, że w 2020 roku działał zbyt dobrze, musieliśmy wprowadzić ulepszenia! :rofl: :rofl: :rofl:

@Maclane prawdopodobnie dlatego, że w 2020 roku działał zbyt dobrze, musieliśmy wprowadzić ulepszenia! :rofl: :rofl: :rofl:

Mam niezły ubaw