Powtarzające się zakrzywione ostrza

Witam

Próbowałem na kilka sposobów rozwiązać mój problem, nie będąc w stanie zrobić tego samodzielnie, więc przesyłam go Tobie...

Chciałbym stworzyć kształt z kilkoma zakrzywionymi "ostrzami" (rysunek w załączniku) za pomocą powtórzenia szkicu lub funkcji (celem jest uzyskanie znacznie więcej niż na szkicu...). Ograniczenia polegają na tym, że końce "ostrza" są styczne do normalnej ściany 1 i płaszczyzny 2.

Z góry dziękuję tym, którzy spróbują!

Miłego dnia!

sketch1.pdf

Witam

Na pierwszy rzut oka wykonałbym łopatki w formie obrotu z powierzchnią zatrzymującą samolotu, a tym samym powierzchnią początkową, czołem bloku.

Następnie z powtórzeniem liniowym (poprzez odznaczenie powtórzenia geometrii)!

@+

Witam

Dlaczego nie użyć funkcji "Shift" zamiast powtarzać?

Wystarczyłoby zatem utworzyć pierwszy łuk styczny do 2 płaszczyzn (oczywiście w szkicu), a następnie kilkakrotnie przesunąć ten łuk zgodnie z pożądanym rezultatem.

Pozwala to na zachowanie wiązań przy jednoczesnym przesunięciu elementów o żądaną odległość (w przeciwieństwie do powtarzania liniowego, które nie zachowuje wiązań końcowych).

Powodzenia

Zamiast robić funkcję obrotu, wybrałbym funkcję ekstruzji. Następnie skutecznie powtórz liniowo, zaznaczając "Zmień szkic" i odznaczając "Powtórzenie geometrii".

Pozdrowienia

repetition.zip
5 polubień

Witam

Dobra robota @jmsavoyat! Próbowałem przesunąć palcem, ale opcja "Zmień szkic" była wyszarzona, więc nie mogłem jej użyć. To samo dotyczy bossa czy wygładzania.

3 polubienia

Bardzo Wam wszystkim dziękuję,

Mój problem leżał właściwie w moim sposobie rozumienia konstrukcji. Myślałem o szefowaniu, ale powtarzanie poprzez zmianę szkicu nie działa z tą funkcją...

Dobra robota jmsavoyat!!

Dziękuję również wszystkim innym!